URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 07 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iulie 2017, 14:28

Radiaţiile ultraviolete şi organismul

Radiaţiile ultraviolete şi organismul sursa foto: www.cosmopolitan.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Radiaţiile ultraviolete (RUV) constituie un factor indispensabil pentru procesele vitale, lipsa lor putând determina îmbolnăviri, dar, totodată pot exercita un efect nociv, atunci când acţiunea lor este în exces şi fără adaptare progresivă.

Asupra pielii produc pigmentaţie, roşeaţă şi chiar alergii sau arsuri. Expunerea treptată şi de scurtă durată elimină aceste manifestări neplăcute. Cancerul de piele poate apărea după expunerile prelungite şi repetate la RUV.

Asupra ochilor acţiunea RUV se manifestă prin conjunctivite ce se pot complica, apărând mai des la schiori şi alpinişti prin reflexia RUV pe zăpadă, dar şi prin exploatarea neprotejată a surselor de RUV artificiale (lămpi de RUV, reflectoare, aparate de sudură etc.).

RUV au efecte şi asupra glandelor endocrine (se intensifică funcţiile acestora), sistemului nervos central (apar fenomene de stres) şi circulator (creşte pulsul, tensiunea arterială, putând agrava starea bolnavilor cardiaci), a ficatului (efect toxic şi alergic) şi sistemului digestiv (intensifică secreţiile digestive).

Există şi efecte indirecte asupra organismului uman: acţiunea bactericidă a RUV se manifestă prin distrugerea sau inactivarea microorganismelor, fapt ce permite autopurificarea suprafeţelor, a spaţiilor interioare şi a bazinelor de apă de suprafaţă; acţiunea de ionizare şi ozonizare a aerului, mai ales în zonele montane; neutralizarea unor poluanţi iritanţi, cancerigeni şi alergici, prin  reacţiile fotochimice din atmosferă, apă şi sol.

ATENŢIE! La suprafaţa solului RUV reprezintă doar 1-2% din energia solară, ele fiind absorbite de către ozon şi difuzate de către moleculele de aer şi diverşi aerosoli. Prezenţa norilor scade acţiunea directă a RUV, dar o creşte pe cea difuză. RUV sunt mai intense în regiunile muntoase şi la nivelul mării, fiind reţinute de geamurile ferestrelor în proporţie de 35-90% şi mult mai puţin de ţesături (chiar şi cele albe). Protecţia împotriva acţiunii nocive a RUV este uşoară, necesitând îmbrăcăminte de protecţie şi ochelari cu lentile speciale care reţin radiaţiile (obligatoriu pentru cei care lucrează cu surse generatoare de RUV). În ultimii ani intensitatea RUV a fost mai mare, de aceea este indicată restricţionarea expunerii la soare între orele 11 şi 17. De asemenea, expunerea la RUV din solariile artificiale trebuie făcută cu atenţie, fără excese şi numai în condiţiile existenţei aparaturii avizate de către Ministerul Sănătăţii.

REŢINEŢI! RUV au o acţiune benefică antirahitică prin favorizarea vitaminelor D necesare formării şi dezvoltării osoase la copii. Profilaxia rahitismului include şi expunerea moderată a gravidei la aceste radiaţii. De asemenea RUV favorizează creşterea imunităţii organismului, accelerează vindecarea plăgilor şi intervin în stimularea creşterii şi dezvoltării copiilor. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5135 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON