URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Septembrie 2020, 10:33

Puterea din Consilii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oricât de greu ar pica unora, pronostichez că în bătălia pentru Primăria Oradea şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor zarurile au fost aruncate. Cred, deci, cu variate argumente - politice, administrative, psiho-sociale, electorale - că viitorul primar se numeşte Florin Birta, iar viitorul preşedinte de judeţ Ilie Bolojan.

După ce Bolojan a optat pentru CJ, lăsându-i cale liberă lui Birta, secund atât la Primărie, cât şi la partid (preşedinte al PNL Oradea), după ce acesta s-a implicat în proiecte dificile şi s-a impus în percepţia publică drept „succesor al succeselor” celui care a dezvoltat oraşul, după ce, în fine, s-a întâlnit înainte şi în campanie cu mii de orădeni, nu are cum pierde alegerile, aproape orice s-ar mai întâmpla până duminică, decât dacă oamenii ar considera că eşecurile au depăşit reuşitele. Ceea ce, cu uneltele bunul-simţ, se arată că nu e cazul.

Nici măcar absenţa de la „dezbateri” nu cred să-i subţieze tolba. În fond, amintiţi-vă că nici Iohannis nu s-a dus la „confruntarea” cu Dăncilă (şi românii n-au pierdut nimic), dar gândiţi-vă şi că, aşa cum adversarii l-ar fi putut lua la rost pe câteva teme (exproprieri/construcţii ori defrişări/plantări), la fel îi putea ridiculiza Birta fiindcă nu au habar, de pildă, despre buget (baza oricăror promisiuni serioase) ori despre stringenţele de dezvoltare (ca să satisfacă nevoile reale, nu presupuse, ale majorităţii orădenilor).

La fel stă treaba şi la Judeţ cu Bolojan, ba încă şi mai clar, dat fiind evidentul deficit de anvergură al contracandidaţilor. În această situaţie, reiterez ce am mai spus: adevărata putere va fi a viitorilor aleşi din Consiliul Municipal şi din cel Judeţean, de care va depinde dacă primarul şi preşedintele îşi vor putea pune în aplicare, sau nu, proiectele.

Dată fiind căderea PSD şi a UDMR în ochii oamenilor (după atacurile la justiţie şi la stabilitatea economică, dar şi după lipsa de rezultate la CJ), probabilitatea ca aceste partide să aibă la fel de mulţi consilieri ca acum s-a redus considerabil. Pe mandatele disponibile se bat, însă, mai mulţi competitori decât în 2016, dintre care eu văd cu şanse bune USR-PLUS şi Pro România, în condiţiile în care ALDE e pe ducă, PMP nu are pregnanţă, iar PPMT forţa de a trece pragul. Ca atare, dacă pe stânga Pro România muşcă din electoratul PSD, pe dreapta voturile anti-Bolojan & Birta le capitalizează USR-PLUS şi, în mai mică măsură, POL. Necunoscuta e câte mandate iau „oamenii noi” şi dacă „oamenii liberi”, canibalizând voturile celor dintâi, trec sau nu pragul.

În aceste condiţii, în Oradea şi în Bihor cea mai mare probabilitate este a unei majorităţi de dreapta la conducere şi a unei opoziţii alcătuite din „restul lumii”, altfel spus cu o Primărie şi un CJ încredinţate aleşilor PNL şi USR-PLUS. Cu cât alegătorii vor vota mai clar duminica aceasta, cu atât mai mult vor reduce posibilitatea ca majorităţile să fie decise nu de ei, prin vot, la urne, ci de politicieni, prin negocierile de după, la masa verde. Căci, cu riscul de a vedea noi combinaţii „contra naturii”, se poate şi aşa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Mama Omida" al sondajelor bihorene a vorbit !?!
După această analiză de "doi lei" ... putem să #stămacasă !?! Alegerile locale în Bihor nici nu ar mai trebui să se țină ... habarniștii de la PNL sunt deja câștigători în fața mediocrilor de la PSD, oportuniștilor de la USR++ și UDMR, respectiv a mercenarilor de la PMP, ALDE și PRO !?!
Postat 22 Septembrie 2020, 20:06 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON