URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Septembrie 2018, 13:59

Psihologia minciunilor politice

Psihologia minciunilor politice foto: newrepublic.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ediţia din septembrie 2018 a revistei ştiinţifice "Scientific American" a apărut un articol care dezbate problema minciunilor emise de Donald Trump. Exemplu este dată afirmaţia acestuia cum că mulţimea prezentă la ceremonia de inaugurare a acestuia ca preşedinte a fost mult mai numeroasă decât cea prezentă la inaugurarea lui Obama, în ciuda fotografiilor de la ambele evenimente care arată contrariul. Cu toate acestea, Trump a "punctat" în ochii americanilor, iar câţiva cercetători au fost curioşi să vadă care ar fi cauzele psihologice şi sociologice din spatele acestui efect.

Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. În mod paradoxal. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.

Un studiu care a cuprins 424 de participanţi le-a pus acestora o problemă: se dă o echipă pur ipotetică de studenţi care concurează pentru acelaşi post de preşedinte al campusului studenţesc. Grupurile de subiecţi au fost împărţite în două tabere, care la rândul lor au fost împărţite în alte două tabere.

Unei tabere (A) i s-a spus că cel care candida pentru preşedinţia campusului studenţesc nu doar că a făcut o remarcă sexistă în timpul unui discurs, dar şi că a afirmat că alcoolul urmează să fie interzis în campus, aducând în favoarea afirmaţiei sale un studiu ştiinţific. Acestui grup (A) i s-a spus că studiul invocat de candidat nu era unul validat ştiinţific, în timp ce grupului B i s-a spus că acel candidat a minţit, că studiul fusese validat ştiinţific şi că respectivul candidat mai şi făcuse remarca sexistă cu privire la cercetători.

Cum fiecare grup (A şi B) a fost la rândul lui divizat ulterior în două jumătăţi egale, câte unei jumătăţi (A1 şi B1) i s-a spus că asupra respectivului candidat planează îndoieli cu privire la legitimitatea campaniei sale electorale, în timp ce grupurilor A2 şi B2 li s-a spus că acel candidat este un student eminent şi ar fi excelent pentru a le reprezenta campusul. În partea a doua a studiului participanţilor li s-a aplicat un test de personalitate şi li s-a spus aleator că rezultatul testului seamănă fie cu al candidatului cinstit, fie cu cel al candidatului misogin şi de morală îndoielnică.

Rezultatele au fost cât se poate de interesante. Celor cărora li s-a spus că au o personalitate asemănătoare cu un candidat a cărui legitimitate se află sub semnul îndoielii, atât femei cât şi bărbaţi l-au declarat pe candidatul ipotetic ca fiind "autentic" în comparaţie cu portretul candidatului mai "curat".

Mai mult, se pare că alegătorii lui Donald Trump cărora li s-a arătat şi demonstrat că un tweet al preşedintelui american referitor la încălzirea globlă reprezintă un fals grosolan şi neargumentat au avut şi ei tendinţa să afirme mai des decât suporterii lui Clinton implicaţi în acelaşi studiu de 402 persoane că Trump luptă astfel împotriva elitelor.

Cu alte cuvinte, ne identificăm pe de-o parte cu cei pentru care votăm, chiar dacă aceştia îşi pătează imaginea cu minciuni. Pe de altă parte e interesant de observat cum şi de ce minciunile electorale şi de după alegeri trec atât de uşor de filtrul adevărului şi au totuşi un impact mic asupra votanţilor.

În cartea "Tainele psihologiei" am abordat, printre altele, în câteva capitole psihologia politicii şi despre felul în care modelul personalităţii votantului şi a celui votat tind să coincidă; despre prejudecăţile peste care putem trece atunci când o idee politică se mulează pe unda din credinţele noastre de bază (religioase, familiale, conceptul de "bine" şi "rău") şi despre ce efecte are acest lucru asupra viitorului unei ţări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Posibil
In lupta dintre Trump și Clinton, e posibil ca minciunile și mizeria de sub preș a lui Clinton, sa fi fost marele avantaj al lui Trump. Dacă merge așa și mai departe, e președintele din 2020
Postat 08 Septembrie 2018, 18:08 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON