URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2018, 14:18

Psihologia fenomenului "fake news"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii.

Un studiu recent publicat în revista "Science" a dezvăluit că ştirile cu caracter fals se împrăştie cu 70% mai rapid decât ştirile veridice. Mai mult, ştirile cu caracter politic sunt cele care se împrăştie pe Twitter cu cea mai mare repeziciune, mai rapid chiar şi decât cele despre acte de terorism ori catastrofe naturale.

Analizând 126.000 de ştiri care au fost tweet-uite de 3 milioane de oameni de vreo 4,5 milioane de ori şi comparând gradul de veridicitate al acestora cu şase baze de date destinate expunerii ştirilor false (site-urile Snopes, PolitiFact, FactCheck, Truth or Fiction, Hoax Slayer şi Urban Legends) a reieşit că ştirile adevărate rareori ajung la mai mult de 1000 de oameni, dar că unele ştiri cu caracter fals pot să atingă şi 100.000 de retweet-uri.

Explicaţia psihologică stă în faptul că ştirile false au un iz de "nou" şi "inovator" şi au o mai mare priză la lume decât ştirile care deja sunt repetate de radio, TV ori alte canale media şi cu care lumea e obişnuită deja, cel puţin din auzite.

Mai mult, oamenii care împrăştie informaţie cu caracter de "nou", fie ea şi falsă, sunt priviţi ca făcând parte dintr-un grup de oameni mai informaţi asupra problemei.

O altă cauză psihologică a motivului împrăştierii rapide a ştirilor false pe reţelele de socializare constă în caracterul extravagant propovăduit de acestea. 4

Titluri bombastice precum "Obama nu este cetăţean american" atrag mai rapid oamenii decât o ştire despre o vizită a unui demnitar la Casa Albă. Similar, în spaţiul virtual românesc, ştiri precum "Iohannis este fiul lui Soros" ori "S-au descoperit tuneluri dacice sub munţii Carpaţi" stimulează curiozitatea celor creduli care, ca să se integreze în cercul celor bine informaţi şi cunoscători ai adevărului, ajung să împrăştie mai departe cu repeziciune asemenea titluri neverosimile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ce nu e propaganda e fake news
asa spunea si Ceausescu, dar atunci era la moda limba rusa
Postat 14 Martie 2018, 15:20 de testtest
accident Ghilea
probabil si accidentul produs de Ghilea a fost un fake news, care redactia voastra nici nu a publicat...
Postat 14 Martie 2018, 14:53 de oradean001
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON