Un scandal fără precedent macină de câteva săptămâni Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din Oradea şi ameninţă să se extindă în Universitate. Psihologul Răzvan T. Coloja, un absolvent al facultăţii, acuză că în 2016 a fost umilit de o profesoară, iar când a sesizat abuzul a fost ignorat. De-atunci pregăteşte răzbunarea...
Coloja ameninţă că va dezvălui cât de dezinteresaţi şi superficiali sunt profesorii, aducând ca probe înregistrări din ultimii patru ani. Cum încă nu le-a dat publicităţii, e acuzat că minte. În plus, principala sa ţintă, profesoara Alina Decsei-Radu, i-a făcut plângere penală, afirmând că se teme de el, convinsă că suferă de o formă gravă de paranoia.
Război pe Facebook
De trei săptămâni, studenţi şi profesori de la Ştiinţe Socio-Umane (SSU) urmăresc postările pe Facebook ale psihologului Răzvan T. Coloja. Nu sunt sfaturi practice sau informaţii de specialitate, ci ameninţări şi dezvăluiri despre nereguli pe care le-a documentat în ultimii patru ani, ca student.
Mesajele par să arate că psihologul a declanşat un jihad împotriva Universităţii şi, mai ales, a facultăţii unde în 2015 a absolvit specializarea Psihologie, iar în această vară Sociologia. Coloja, care mai are o licenţă în Litere şi una în Informatică, obţinute tot la facultăţile din Oradea, a făcut şi un master în Psihologie, iar în prezent este doctorand în Sociologie.
"Mizeriile din Universitatea Oradea nu sunt ceva nou. Dacă profesori care s-au masturbat la webcam în faţa studentelor ori care au venit beţi la ore scapă nepedepsiţi e pentru că voi nu vă folosiţi vocea. Sunt aici ca să dau tonul şi să arăt studenţilor de ce se tem profesorii lor, cine sunt profesorii lor şi pentru ce plătesc taxe. Pentru că se apropie admiterea şi oamenii au dreptul să ştie exact în ce se bagă, cât contezi tu ca student şi cum drepturile tale se termină acolo unde începe salariul altora", îşi explică Coloja demersul.
De la un joc, la scandal
Nemulţumirea lui a început în 2016, când era masterand. La disciplina profesoarei Alina Decsei-Radu (foto), evaluarea se făcea în urma unui joc de rol între studenţi, iar Coloja pretinde că a fost sabotat. "Colega care juca rolul pacientei respingea orice îi propuneam".
În faţa facultăţii, i-a spus colegei că încăpâţânarea sa îi va aduce o notă mică şi pierderea bursei de merit. "Ea mi-a spus că a expus o problemă reală, la care căuta o soluţie, şi n-o interesează că-mi pierd bursa. Atunci i-am zis şi eu că mă doare-n p... de problemele ei", povesteşte Coloja. Deranjată, tânăra l-a pârât profesoarei Decsei-Radu, care la rându-i l-a reclamat la directorul departamentului de Psihologie, Marius Drugaş.
"A doua zi, am fost chemat în biroul lui Drugaş, unde Alina Decsei a început să urle la mine, spunându-mi că sunt un om abuziv. Era prezentă şi colega, care a minţit spunând chiar că am ridicat mâna la ea. Profa mi-a zis că mă reclamă la Colegiul Psihologilor şi m-a ameninţat că-mi distruge cariera. Eram şocat", zice Coloja.
Stop bullying-ului!
Cum incidentul avusese loc în afara orelor de curs, Drugaş a decis însă că nu se impune nicio sancţiune. Totuşi, pentru Coloja, aflat la început de carieră, scandalul a picat cât se poate de prost: "Recent murise bunica mea şi eram la pământ. Asta m-a terminat". Psihologul spune că în săptămânile care au urmat a fost în pragul disperării: "Am ajuns să nu mă mai spăl, eram de nerecunoscut".
Îngrijorat că profesoara, care atunci era reprezentanta din Bihor a Colegiului Psihologilor, se va ţine de cuvânt şi îi va compromite cariera, studentul a reclamat-o la Decanat, arătând că a fost ameninţat. Fără succes. Nimeni nu i-a confirmat spusele. Atunci şi-a promis că va lua măsuri: "Mulţi zic că mă răzbun, dar nu este o răzbunare. Eu vreau ca niciun student să nu mai fie umilit cum am fost eu. A fost bullying în toată regula".
Acuzaţii de plagiat
În timp ce şi-a văzut de studii, Coloja a acţionat mai meticulos decât un neurochirurg: a înregistrat toate cursurile şi discuţiile purtate în facultate, fără să dea nimănui de bănuit. "În timp ce vă zâmbeam pe coridoare", le precizează el "duşmanilor". Mai mult, în ultimii ani a donat calculatoare facultăţii şi a creat un site dedicat studenţilor de la Psihologie, câştigându-şi o bună reputaţie.
Coloja susţine că înregistrările adunate dovedesc că studenţi care n-au fost cu anii la şcoală au promovat şi că profesorii au comportamente dictatoriale. În plus, pe Decsei-Radu o acuză şi că a plagiat într-una din cărţile pe care le-a semnat, "Ghid introductiv în tulburările de personalitate", furt pe care Coloja, specialist şi în IT, l-a depistat cu un soft creat chiar de el. N-a făcut, deocamdată, o analiză pe întreaga carte, ci doar pe primele pagini, sesizând că mai multe paragrafe sunt traduse după un profesor american, care nu este citat. "Am transmis analiza editurii care l-a publicat, am primit promisiunea că vor verifica", spune Coloja.
Ce are de gând să facă cu toate dovezile? "Să le public, pe rând. Poţi să ascunzi o mizerie, două, dar o sută nu".
Dulce răzbunare
Până acum, Coloja n-a pus pe Facebook nicio înregistrare. BIHOREANUL i-a cerut dovezile, dar, cu scuza lipsei de timp, psihologul a transmis doar câteva minute surprinse la cursurile lui Decsei-Radu, care nu arată probleme flagrante. De pildă, într-o înregistrare femeia le povesteşte studenţilor despre cazuri din cabinetul ei, dar fără a da nume, iar în alta recunoaşte că este o persoană în căutarea atenţiei. Nimic nefiresc...
Deşi Coloja susţine că singurul său scop este "să se facă dreptate", este evident că urmăreşte răzbunarea. Îl trădează chiar un mesaj transmis pe Facebook foştilor profesori: "Trebuie să înţelegeţi un lucru: nimeni - subliniez - nimeni nu mă nedreptăţeşte şi scapă basma curată. În caz că nu aţi înţeles până acum: nu veţi scăpa de mine niciodată. Literalmente voi fi student acolo până vă spălaţi păcatele în mod legal, o veţi sancţiona pe Alina Decsei aşa cum cere regulamentul, dispoziţia va fi postată pe site-ul universităţii, după care voi ieşiţi din peisaj şi devine doar treaba mea ce se întâmplă cu ea".
Paranoic cu obsesii
Ameninţarea a îngrijorat-o pe Decsei-Radu, care i-a făcut o plângere penală. "Mă tem pentru viaţa mea şi a copilului meu. În plus, trebuie să pună la dispoziţie dovezile pe care le are, altfel doar împroaşcă cu noroi în munca mea de-o viaţă", spune femeia.
Nu-şi reproşează nimic: "Atunci, în 2016, i-am spus că nu e OK să aibă acea atitudine faţă de un pacient. Un psiholog nu poate spune că îl doare undeva de problemele pacientului. Cu ce am greşit? Nu i-am făcut niciun rău, dovadă că el astăzi este psiholog". Cât despre acuzaţiile de plagiat, profesoara susţine că nu are emoţii: "Oricine poate să-mi verifice cartea".
În schimb, are reproşuri pentru colegii ei din facultate, cărora le-a cerut ajutorul, fără folos. "După acel incident, Răzvan venea la cursuri nespălat, neîngrijit. La finalul semestrului, mi-a urlat că mă urăşte şi eu le-am spus colegilor că are nevoie de ajutor, să-i contacteze familia. Suferă de o tulburare paranoidă, şi-a fixat o obsesie pe mine. Dar nimeni n-a reacţionat, nu le pasă", susţine psihologa, convinsă că, fără sprijin, bărbatul ar putea recurge la un gest violent. "Dacă peste ani se va sinucide, nu vreau să îmi reproşez că n-am atras atenţia".
Întâlnire fără deznodământ
Chiar dacă o colegă le-a cerut ajutorul, profesorii de la Ştiinţe Socio-Umane recunosc că n-au reacţionat. "Eu sunt profesor, nu pot face terapie cu studenţii. Dacă aş avea o relaţie de acest gen cu un student, nu aş mai putea să îi fiu profesor", spune directorul departamentului de Psihologie, Marius Drugaş. Aşa că a ignorat temerea lui Decsei, fără a lămuri însă dacă a făcut-o doar din "lipsă de competenţă" sau pentru că nu crede în diagnosticul acesteia.
În schimb, Drugaş recunoaşte că a avut o părere foarte bună despre Coloja şi chiar i-a scris o recomandare favorabilă când acesta a aplicat pentru o bursă. De aceea a fost cu atât mai şocat într-una din serile trecute, când, la fel ca alţi profesori, a primit un mail de la fostul student care i-a convocat dispreţuitor la facultate pentru a doua zi. "La fel cum nici vouă nu v-a păsat de mine când mi-aţi făcut rău - vă asigur - nu dau două flegme pe motivele din pricina cărora unii ar putea lipsi", le-a transmis psihologul. Întâlnirea a avut loc, însă fără finalitate. "N-am înţeles exact ce doreşte, dar i-am spus că, dacă are nemulţumiri, să facă sesizări scrise la facultate, nu pe Facebook", spune decanul Karla Barth (foto).
Cum se va încheia scandalul, nimeni nu poate prevedea. Coloja promite că va continua dezvăluirile, Decsei-Radu aşteaptă ca procurorii să intervină, iar universitarii privesc de pe margine. Cine va ceda primul?
CINE MINTE?
Pomana porcului, la decanat
Răzvan Coloja a mai povestit pe Facebook o păţanie care ar sugera dezinteresul cadrelor de la SSU. Psihologul susţine că a vrut să intermedieze o donaţie importantă de aparatură IT pentru facultate, dar când le-a povestit, entuziast, profesorilor, aceştia nu l-au băgat în seamă, preferând să se înfrupte din slănina pe care ar fi adus-o la şcoală unul dintre ei, de la pomana porcului.
"Nu este adevărat. Domnul Coloja a venit în Decanat, ne-a spus de donaţie şi a mers cu un coleg să identifice un spaţiu disponibil şi la Contabilitate, să vadă documentele necesare. Apoi s-a răzgândit, fără explicaţii", spune decanul Karla Barth.
Cât despre desfătarea din Decanat, aceasta zice că n-a fost vorba de slănină, ci de mai multe gustări tradiţionale, iar faptul că le-au mâncat la birou nu este greşit. "Foarte des, aici mâncăm, pentru că nu avem timp nici măcar să mergem la cantină".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.