URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2020, 12:33

Psihologi în război: Un fost student de la Socio-Umane promite dezvăluiri incendiare despre profesorii Universităţii din Oradea

Psihologi în război: Un fost student de la Socio-Umane promite dezvăluiri incendiare despre profesorii Universităţii din Oradea COLOJA "LEAKS". Psihologii Răzvan T. Coloja (foto) şi Alina Decsei-Radu se acuză reciproc de probleme... psihice. Coloja, care ameninţă cu un adevărat "Wikileaks", zice că fosta sa profesoară e o narcisistă abuzivă, iar aceasta că, fără tratament, bărbatul va comite un act de violenţă
Psihologi în război: Un fost student de la Socio-Umane promite dezvăluiri incendiare despre profesorii Universităţii din Oradea "MĂ TEM". Licenţiată în Psihologie la Universitatea din Oradea, unde s-a angajat ca dascăl imediat după absolvire, Alina Decsei-Radu (foto) spune că studenţii care aleg specializarea Psihologie o fac adesea pentru că vor să-şi rezolve propriile probleme. Este convinsă că a fost şi cazul lui Răzvan Coloja. "Aş fi vrut să îl ajut mai mult, dar este clar că a dezvoltat o obsesie faţă de mine şi nu am cum. Mă tem acum că paranoia lui care a mocnit patru ani este periculoasă", spune conferenţiarul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un scandal fără precedent macină de câteva săptămâni Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din Oradea şi ameninţă să se extindă în Universitate. Psihologul Răzvan T. Coloja, un absolvent al facultăţii, acuză că în 2016 a fost umilit de o profesoară, iar când a sesizat abuzul a fost ignorat. De-atunci pregăteşte răzbunarea...

Coloja ameninţă că va dezvălui cât de dezinteresaţi şi superficiali sunt profesorii, aducând ca probe înregistrări din ultimii patru ani. Cum încă nu le-a dat publicităţii, e acuzat că minte. În plus, principala sa ţintă, profesoara Alina Decsei-Radu, i-a făcut plângere penală, afirmând că se teme de el, convinsă că suferă de o formă gravă de paranoia. 

Război pe Facebook

De trei săptămâni, studenţi şi profesori de la Ştiinţe Socio-Umane (SSU) urmăresc postările pe Facebook ale psihologului Răzvan T. Coloja. Nu sunt sfaturi practice sau informaţii de specialitate, ci ameninţări şi dezvăluiri despre nereguli pe care le-a documentat în ultimii patru ani, ca student. 

Mesajele par să arate că psihologul a declanşat un jihad împotriva Universităţii şi, mai ales, a facultăţii unde în 2015 a absolvit specializarea Psihologie, iar în această vară Sociologia. Coloja, care mai are o licenţă în Litere şi una în Informatică, obţinute tot la facultăţile din Oradea, a făcut şi un master în Psihologie, iar în prezent este doctorand în Sociologie. 

"Mizeriile din Universitatea Oradea nu sunt ceva nou. Dacă profesori care s-au masturbat la webcam în faţa studentelor ori care au venit beţi la ore scapă nepedepsiţi e pentru că voi nu vă folosiţi vocea. Sunt aici ca să dau tonul şi să arăt studenţilor de ce se tem profesorii lor, cine sunt profesorii lor şi pentru ce plătesc taxe. Pentru că se apropie admiterea şi oamenii au dreptul să ştie exact în ce se bagă, cât contezi tu ca student şi cum drepturile tale se termină acolo unde începe salariul altora", îşi explică Coloja demersul. 

De la un joc, la scandal

Nemulţumirea lui a început în 2016, când era masterand. La disciplina profesoarei Alina Decsei-Radu (foto), evaluarea se făcea în urma unui joc de rol între studenţi, iar Coloja pretinde că a fost sabotat. "Colega care juca rolul pacientei respingea orice îi propuneam". 

În faţa facultăţii, i-a spus colegei că încăpâţânarea sa îi va aduce o notă mică şi pierderea bursei de merit. "Ea mi-a spus că a expus o problemă reală, la care căuta o soluţie, şi n-o interesează că-mi pierd bursa. Atunci i-am zis şi eu că mă doare-n p... de problemele ei", povesteşte Coloja. Deranjată, tânăra l-a pârât profesoarei Decsei-Radu, care la rându-i l-a reclamat la directorul departamentului de Psihologie, Marius Drugaş.

"A doua zi, am fost chemat în biroul lui Drugaş, unde Alina Decsei a început să urle la mine, spunându-mi că sunt un om abuziv. Era prezentă şi colega, care a minţit spunând chiar că am ridicat mâna la ea. Profa mi-a zis că mă reclamă la Colegiul Psihologilor şi m-a ameninţat că-mi distruge cariera. Eram şocat", zice Coloja. 

Stop bullying-ului!

Cum incidentul avusese loc în afara orelor de curs, Drugaş a decis însă că nu se impune nicio sancţiune. Totuşi, pentru Coloja, aflat la început de carieră, scandalul a picat cât se poate de prost: "Recent murise bunica mea şi eram la pământ. Asta m-a terminat". Psihologul spune că în săptămânile care au urmat a fost în pragul disperării: "Am ajuns să nu mă mai spăl, eram de nerecunoscut".

Îngrijorat că profesoara, care atunci era reprezentanta din Bihor a Colegiului Psihologilor, se va ţine de cuvânt şi îi va compromite cariera, studentul a reclamat-o la Decanat, arătând că a fost ameninţat. Fără succes. Nimeni nu i-a confirmat spusele. Atunci şi-a promis că va lua măsuri: "Mulţi zic că mă răzbun, dar nu este o răzbunare. Eu vreau ca niciun student să nu mai fie umilit cum am fost eu. A fost bullying în toată regula". 

Acuzaţii de plagiat

În timp ce şi-a văzut de studii, Coloja a acţionat mai meticulos decât un neurochirurg: a înregistrat toate cursurile şi discuţiile purtate în facultate, fără să dea nimănui de bănuit. "În timp ce vă zâmbeam pe coridoare", le precizează el "duşmanilor". Mai mult, în ultimii ani a donat calculatoare facultăţii şi a creat un site dedicat studenţilor de la Psihologie, câştigându-şi o bună reputaţie.

Coloja susţine că înregistrările adunate dovedesc că studenţi care n-au fost cu anii la şcoală au promovat şi că profesorii au comportamente dictatoriale. În plus, pe Decsei-Radu o acuză şi că a plagiat într-una din cărţile pe care le-a semnat, "Ghid introductiv în tulburările de personalitate", furt pe care Coloja, specialist şi în IT, l-a depistat cu un soft creat chiar de el. N-a făcut, deocamdată, o analiză pe întreaga carte, ci doar pe primele pagini, sesizând că mai multe paragrafe sunt traduse după un profesor american, care nu este citat. "Am transmis analiza editurii care l-a publicat, am primit promisiunea că vor verifica", spune Coloja. 

Ce are de gând să facă cu toate dovezile? "Să le public, pe rând. Poţi să ascunzi o mizerie, două, dar o sută nu".

Dulce răzbunare

Până acum, Coloja n-a pus pe Facebook nicio înregistrare. BIHOREANUL i-a cerut dovezile, dar, cu scuza lipsei de timp, psihologul a transmis doar câteva minute surprinse la cursurile lui Decsei-Radu, care nu arată probleme flagrante. De pildă, într-o înregistrare femeia le povesteşte studenţilor despre cazuri din cabinetul ei, dar fără a da nume, iar în alta recunoaşte că este o persoană în căutarea atenţiei. Nimic nefiresc...

Deşi Coloja susţine că singurul său scop este "să se facă dreptate", este evident că urmăreşte răzbunarea. Îl trădează chiar un mesaj transmis pe Facebook foştilor profesori: "Trebuie să înţelegeţi un lucru: nimeni - subliniez - nimeni nu mă nedreptăţeşte şi scapă basma curată. În caz că nu aţi înţeles până acum: nu veţi scăpa de mine niciodată. Literalmente voi fi student acolo până vă spălaţi păcatele în mod legal, o veţi sancţiona pe Alina Decsei aşa cum cere regulamentul, dispoziţia va fi postată pe site-ul universităţii, după care voi ieşiţi din peisaj şi devine doar treaba mea ce se întâmplă cu ea".

Paranoic cu obsesii

Ameninţarea a îngrijorat-o pe Decsei-Radu, care i-a făcut o plângere penală. "Mă tem pentru viaţa mea şi a copilului meu. În plus, trebuie să pună la dispoziţie dovezile pe care le are, altfel doar împroaşcă cu noroi în munca mea de-o viaţă", spune femeia. 

Nu-şi reproşează nimic: "Atunci, în 2016, i-am spus că nu e OK să aibă acea atitudine faţă de un pacient. Un psiholog nu poate spune că îl doare undeva de problemele pacientului. Cu ce am greşit? Nu i-am făcut niciun rău, dovadă că el astăzi este psiholog". Cât despre acuzaţiile de plagiat, profesoara susţine că nu are emoţii: "Oricine poate să-mi verifice cartea".

În schimb, are reproşuri pentru colegii ei din facultate, cărora le-a cerut ajutorul, fără folos. "După acel incident, Răzvan venea la cursuri nespălat, neîngrijit. La finalul semestrului, mi-a urlat că mă urăşte şi eu le-am spus colegilor că are nevoie de ajutor, să-i contacteze familia. Suferă de o tulburare paranoidă, şi-a fixat o obsesie pe mine. Dar nimeni n-a reacţionat, nu le pasă", susţine psihologa, convinsă că, fără sprijin, bărbatul ar putea recurge la un gest violent. "Dacă peste ani se va sinucide, nu vreau să îmi reproşez că n-am atras atenţia".

Întâlnire fără deznodământ 

Chiar dacă o colegă le-a cerut ajutorul, profesorii de la Ştiinţe Socio-Umane recunosc că n-au reacţionat. "Eu sunt profesor, nu pot face terapie cu studenţii. Dacă aş avea o relaţie de acest gen cu un student, nu aş mai putea să îi fiu profesor", spune directorul departamentului de Psihologie, Marius Drugaş. Aşa că a ignorat temerea lui Decsei, fără a lămuri însă dacă a făcut-o doar din "lipsă de competenţă" sau pentru că nu crede în diagnosticul acesteia.

În schimb, Drugaş recunoaşte că a avut o părere foarte bună despre Coloja şi chiar i-a scris o recomandare favorabilă când acesta a aplicat pentru o bursă. De aceea a fost cu atât mai şocat într-una din serile trecute, când, la fel ca alţi profesori, a primit un mail de la fostul student care i-a convocat dispreţuitor la facultate pentru a doua zi. "La fel cum nici vouă nu v-a păsat de mine când mi-aţi făcut rău - vă asigur - nu dau două flegme pe motivele din pricina cărora unii ar putea lipsi", le-a transmis psihologul. Întâlnirea a avut loc, însă fără finalitate. "N-am înţeles exact ce doreşte, dar i-am spus că, dacă are nemulţumiri, să facă sesizări scrise la facultate, nu pe Facebook", spune decanul Karla Barth (foto)

Cum se va încheia scandalul, nimeni nu poate prevedea. Coloja promite că va continua dezvăluirile, Decsei-Radu aşteaptă ca procurorii să intervină, iar universitarii privesc de pe margine. Cine va ceda primul?


CINE MINTE?
Pomana porcului, la decanat

Răzvan Coloja a mai povestit pe Facebook o păţanie care ar sugera dezinteresul cadrelor de la SSU. Psihologul susţine că a vrut să intermedieze o donaţie importantă de aparatură IT pentru facultate, dar când le-a povestit, entuziast, profesorilor, aceştia nu l-au băgat în seamă, preferând să se înfrupte din slănina pe care ar fi adus-o la şcoală unul dintre ei, de la pomana porcului. 

"Nu este adevărat. Domnul Coloja a venit în Decanat, ne-a spus de donaţie şi a mers cu un coleg să identifice un spaţiu disponibil şi la Contabilitate, să vadă documentele necesare. Apoi s-a răzgândit, fără explicaţii", spune decanul Karla Barth. 

Cât despre desfătarea din Decanat, aceasta zice că n-a fost vorba de slănină, ci de mai multe gustări tradiţionale, iar faptul că le-au mâncat la birou nu este greşit. "Foarte des, aici mâncăm, pentru că nu avem timp nici măcar să mergem la cantină".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Psihopupul dezorientat?
Lasand la o parte atitudinea de drama queen sau attention whore a tanarului vesnic speranta Razan T Coloja, trebuie sa semnalizam ca minte precum respira si se contrazice asemenea. 1. Prin 2017 umbla cu cersitul pe opencube.ro pentru achizitia de calculatoare si chiar daca s-a observat ca face treaba asta mai mult ca sa atraga atentia si sa castige simpatii/incredere, cativa baieti inimosi de acolo au donat. Trei ani mai tarziu urla disperat ca el a ajutat, a donat 12 calculatoare ,,nou noute'' (subliniind de mai multe ori ca erau calculatoare noi!), asta in timp ce PC-urile donate din banii adunati de pe opencube.ro aveau cca 9 ani vechime si nu erau nici pe departe noi. Practic s-au inlocuit niste rable cu alte rable (nu la fel de vechi) Coloja facand mare tam tam pe tema si mintind cu nerusinare ca erau noi. 2. Dupa ce s-au facut donatii pe opencube pentru schimbul rablelor cu alte rable, Coloja a simtit nevoia sa-i ia la bascalie pe cei care au donat, precizand ca el va fi pisicolog si o va castiga mai mult decat decent din pisicologie, in comparatie cu fraierii de donatori care dadeau cu sapa prin IT. I s-a spus ca-i rupt de realitate, lucru pe care l-a si confirmat ulterior in 2018 pe blogul lui zoso si in 2020, recunoscand ca nu prea castiga bani din activitatea de psiholoig, totul fiind un mare fas. Bine, afirma pe facebuc ca nu se poate trai din activitatea de psiholog, dar asta este valabil doar pentru pshihologii care habar n-au de meserie. 3. Doamna profesor cu care se scuipa si se zgarie (virtual) il acuza ca-i puturos si ca a incercat sa traiasca din burse, acuze la care fasalogul raspunde ca nu se poate trai din 400 - 600 de lei bursa lunara, uitand ca se batea cu pumnul in piept pe opencube.ro si laudandu-se ca are 1925 de lei doar din burse (,,aproape cat un salariu mediu). Hotaraste-te Cloloja, 400 sute sau 1925? Nici nu mai stii ce minteai. 4. La declaratie doamnei Alina legate de temerile privind siguranta copilului, domnul pisicolod declara sigur pe sine ca-i plin de empatie in privinta cazurilor legate de copii, uitand faptul ca, in principiu, tot scandalul a fost generat de empatia dansului fata de copiii colegei sale, pe modelul ,,ma doare in pu..a de copiii tai!''. Maximum de empatie (si prostie, ipocrizie?). 5. O acuza pe doamna profesoara de plagiat pe motiv ca a descoperit cateva fraze copiate din alt autor, dar fara sa precizeze faptul ca se accepta pana la 25% preluari de pana la 15 cuvinte si 5% preluari de peste 25 de cuvinte. Corect este sa se faca o sesizare comisiei de specialitate si doar in urma decizie comisiei se poate vorbi de plagiat. Daca acuzatiile de plagiat sunt nefondate, nu cred ca ar vrea sa fie cineva in pielea lui. 6. Ameninta ca a pregatit timp de 4 ani dovezi si inregistrari si ca totul va iesi la iveala, iar can i se solicita inregistrarile minte ca nu a avut suficient timp sa le pregateasca (doar 4 ani, cam putini LOL). Ma opresc cu enumeratul contradictiilor si minciunilor ca sa remarc amuzat hipstereala suprema - incearca sa pozeze in personajul modest si virtuos, care circula cu trotineta electrica (big LOL, cat de prost sa fii sa te lauzi cu tefelisme penibile) deoarece este nu personaj care nu vrea atentie (in mintea lui ingusta, sa fii posesor de masina inseamna ca tii sa iesi in evidenta), desi uita sa precizeze ca neavand permis de conducere, maximum ce ar putea conduce ar fi trotinete si triciclete.
Postat 08 Iulie 2020, 17:17 de Conul_Mishu
Coloja fîs
Psihologul *** nu e acelasi care a avut scandal cu un curier de la Cargus ? Just asking ...
Postat 30 Iunie 2020, 23:57 de Danielut
Highlander de Romania
Promovati un personaj care prin natura meseriei sale ar trebui sa aibe o pozitie neutra, nicidecum zeflemitoare sau chiar agresiva la adresa semenilor sai. Pentru a evidentia o problema nu e nevoie sa accesezi termeni cat mai duri pentru ca cei din jurul tau sa constientizeze gravitatea ei. Se pare ca individul nu prea are aptitudini pentru meseria aleasa si se remarca mai mult prin tot feluri de scandaluri marunte si fara finalitate. Gen hai sa ne batem cu curierul..... . Dar premiul pentru cea mai limpede gandire merge catre Grigore.....La puscarie cu toata lumea. Adica doar cei "dati in git".
Postat 29 Iunie 2020, 15:52 de danny6
Bravo...
F bine face fostul student,plingere la procuror cit mai repede,sa i dea in git ,sa mearga la puscarie cei vinovati!
Postat 29 Iunie 2020, 15:11 de grigore
Echipamente de 2m de euro?
Asta e o exagerare MARE. Cine lucreaza in domeniu stie ce sunt 2m de euro. Server de tip lama: un blade box (asa ii zice) NOU echipat complet cu pana la un Tb ram e vreo 100k. Switch Cisco NOU cu 48 de porturi Ge e 3k. Doar daca erau vreun nexus nou donat de careva (nicidecum de 4 ani vechime) inclus acolo (macar un seria 7000) si vreo cateva Cisco blade boxes cu j de Tb ram si Pb storage. Sau macar un DS8800 pe langa, poate ajungea la 2m. Da DS bagat in duba e cam greu. Scriu doar de ce stiu si nu de visele mele umede. Donatii, da se fac, corect, dar aia 2m de euro includ probabil preturi initiale (de bugetare se numesc) de echipamente noi plus garantii, suport si servicii de instalare/configurare, RMA de tip next business day cu tehnician de diagnostic. Nu mai adaug ca e complex cum ajungi sa donezi echipamente de 2m de euro care au deja 4 ani vechime. Ala e un datacenter intreg pe putin plus cateva chestii pe langa. Repetoarele de semnal sunt ieftine, vorbim de cisco, meraki, aruba, forti, ubiquiti, alege fie are ce vrea. La profesori si acuzele alea nu comentez ca nu intru in partea legala, nu e domeniul meu.
Postat 29 Iunie 2020, 13:46 de poiu
Abcd
Ce pacient cu probleme? Era doar o colega! Cand i-a zis că îl doare in p**a a făcut-o într-o conversație amicală, ca de la coleg la coleg, ce pacient visați domnule? Când ea i-a spus că nu o interesează de bursa lui, normal că s-a enervat și el, dar nu a abuzat pe nimeni, nu a amenințat pe nimeni. Ce va place sa generalizați. + că acest articol folosește niste cuvinte mult prea exagerate... Răzbunare? De când dorința de a face dreptate in randul studenților a ajuns sa fie răzbunare? Se vede cui ii ia partea persoana care a scris acest articol. De ce nu precizați ambele părți ale poveștii? "S-a răzgândit și a plecat" - pai ce era să facă omul când nimeni nu l-a băgat în seamă că erau prea ocupați să înfulece slănină? Vai vai.
Postat 29 Iunie 2020, 13:28 de DaiaG
Caragiale e mic copil
E adevarar ca in Universitatea Oradea cinstea nu prea e la loc de frunte, da' nici cu domnul psiholog nu mi-e rusine: cum draqu mă să te doară in p.. atunci cand un pacient cu probleme respinge orice incercare de ajutor??? Sunt curios, daca nu ar fi un joc si ai avea in fata un om cu probleme reale care refuza orice, tot asa ai pune problema?
Postat 29 Iunie 2020, 13:04 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON