Organizaţia PSD Oradea se opune organizării unui nou referendum pentru consultarea orădenilor pe tema unirii municipiului cu comuna Sînmartin. Anunţul a fost făcut vineri, într-o conferinţă de presă, de liderul social-democraţilor orădeni, Liviu Sabău-Popa.
„Poziţia noastră este clară: orădenii şi-au exprimat tot ce vroiau să transmită referitor la referendum, nu a fost număr necesar de voturi pentru validare. Nu considerăm sub nicio formă normală repetarea referendumului. De asemenea, nu considerăm deloc normal ca orădenii să fie jigniţi, să fie făcuţi leneşi şi puturoşi pentru că nu s-au lăsat dezinformaţi sau nu au vrut să perceapă anumite informaţii”, a spus Liviu Sabău-Popa.
Totodată, PSD-istul a acuzat Primăria că dezinformează cetăţenii spunând că prin referendum Oradea va redeveni un oraş de rang I, îndeplinind criteriul de a avea cel puţin 200.000 de locuitori. „Oradea este un municipiu de rangul I, are peste 230.000 de locuitori conform datelor de la Statistică şi ar fi bine să ducem o campanie corectă de informare şi să terminăm dezinformările”, a spus Sabău-Popa.
E drept, potrivit Institutului Naţional de Statistică, la începutul anului 2015 Oradea avea 223.237 de locuitori. Diferenţa foarte mare faţă de datele recensământului populaţiei din 2011, când în Oradea au figurat 183.123 de locuitori, este explicabilă: între timp, legislaţia a fost modificată, iar Statistica furnizează acum date privind locuitorii cu domiciliu într-o localitate, nu pe cei stabili - care locuiesc faptic într-o localitate, cum furniza în 2011. Astfel, în datele actuale sunt incluşi şi orădenii care au domiciliul încă aici, dar sunt plecaţi în alte oraşe sau în alte ţări.
Şeful PSD Oradea contestă şi şedinţa de îndată a Consiliului Local pe care Primăria a convocat-o pentru sâmbătă, cu scopul de a supune votului aleşilor orădenilor organizarea unui nou referendum. Potrivit lui Sabău-Popa, nu există nicio forţă majoră pentru această şedinţă de weekend. În plus, a spus acesta, consilierii locali ai PSD vor cere formarea unei comisii de analiză pentru cheltuielile Primăriei cu privire la primul referendum, iar la şedinţa de sâmbătă vor vota împotriva organizării referendumului.
În aceeaşi conferinţă de presă, Sabău-Popa a mai spus că factorii decizionali ai Oradiei ai trebui să aibă în vedere, ca „prioritate zero”, dezvoltarea sectorului IT de pe piaţa muncii, întrucât această zonă a depăşit agricultura, ca pondere din PIB. „Direcţia de dezvoltare pentru Oradea trebuie să fie IT-ul”, a spus social-democratul. Întrebat de BIHOREANUL pe ce date îşi fundamentează afirmaţia, PSD-istul a spus că, pe lângă argumentul contribuţiei zonei IT la PIB, Oradea trebuie să ia modelul Clujului şi al Timişoarei, care au mizat pe acest sector ca direcţie de dezvoltare.
Citeşte pe această temă şi articolele:
Referendumul pentru unificarea Oradiei cu Sînmartinul se reia pe 14 iunie!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.