URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Octombrie 2015, 17:30

PSD-iştii orădeni cer Primăriei biruri mai mici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Social-democraţii orădeni critică Primăria pentru taxele şi impozitele pe care le propune pentru anul viitor şi cer municipalităţii să reducă nivelul acestora spre limita minimă permisă de Codul Fiscal.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, preşedintele PSD Oradea, Liviu Sabău-Popa, a ţinut să demonteze afirmaţiile reprezentanţilor Primăriei, care "au tendinţa de a arunca pe seama Codului Fiscal o presupusă creştere a taxelor şi impozitelor". "S-a făcut afirmaţia că va fi o creştere de 16% (n.r. a impozitelor pe locuinţe), pentru că se trece de la impozitarea pe suprafaţă utilă pe suprafaţă construită. Codul Fiscal din 2007 prevede impozitare pe suprafaţă construită, acum se modifică doar de la 1,2 la 1,4 cota pentru imobilele care nu au schiţa astfel încât să se poată determina suprafaţa", a declarat Sabău-Popa.

La limita de jos!

Social-democratul a înşirat apoi o serie de impozite pe care partidul pe care îl conduce le vrea coborâte la limitele inferioare permise de Codul Fiscal, cum este impozitul persoane fizice pentru clădiri rezidenţiale, în Oradea de 0,1% şi pe care PSD-iştii îl vor la limita de 0,08%, respectiv cel pentru clădirile nerezidenţiale ale persoanelor juridice, propus de municipalitate la 1%, în timp ce limitele Codului Fiscal sunt între 0,2% şi 1,3%.

"Considerăm că nu este în concordanţă cu stimularea antreprenoriatului şi a investiţiilor din Oradea. Oradea ar trebui să fie un oraş atractiv şi prin taxe şi impozite mai mici", a spus social-democratul. Sabău-Popa a criticat şi taxa de promovare a turismului, pe care, spune el, Primăria a dublat-o faţă de fosta taxă hotelieră, dispărută din Cod.

Prezent în aceeaşi conferinţă de presă, Andrei Negrea, şeful organizaţiei de tineret a PSD Oradea şi cadru didactic universitar al Facultăţii de Ştiinţe Economice, a criticat la rândul său cotele prevăzute pentru activităţile culturale, pe care Primăria le vrea impozitate la maximul de 2,5%. "Spectacole de teatru, balet, operă, concert filarmonic, manifestări muzicale, nu considerăm că aceste evenimente ar trebui taxate la maxim. Ar trebui să încurajăm activităţile culturale", a spus Negrea. Liviu Sabău-Popa a plusat şi a spus că, dacă Primăria nu va încuraja manifestările culturale, amintind şi de finanţarea redusă în acest an pentru Festivalul de Teatru Scurt, va rămâne "un oraş muncitoresc".

Aceste propuneri vor fi susţinute de pesedişti la dezbaterea publică pe care Primăria o organizează pe tema impozitelor şi taxelor locale, pe 6 noiembrie.

Liviu Sabău-Popa a menţionat însă că se teme că măririle de biruri prevestesc eşecurile din proiectele europene. "Mi-e frică de un lucru: aceste creşteri de taxe să nu acopere nişte bani care nu se iau din finanţările europene. Sper să nu se întâmple aşa", a mai spus PSD-istul.

Nu aberăm!

În aceeaşi conferinţă de presă, liderul PSD Oradea a ţinut să le arate jurnaliştilor că poziţia secretarului Consiliul Local Ionel Vila din ultima şedinţă a Executivului, când a fost validată Anca Popescu Raţiu în locul lui Lucian Popa în baza unei decizii USL semnate doar de liderul PNL Cornel Popa, nu şi de cel al PSD, a fost greşită.

Interpelat de consilierii PSD pe această temă, Vila a spus atunci că în acelaşi mod s-au făcut şi înlocuirile de consilieri locali din partea PSD, adică doar cu semnăturile lui Ioan Mang.

Liviu Sabău-Popa a arătat însă decizia pentru consilierii Adrian Stângă şi Doina Bunea, care conţine şi semnătura lui Cornel Popa. Sabău-Popa a spus că face aceste precizări doar pentru a arăta că social-democraţii nu fac opoziţie sau interpelări doar de dragul de a vorbi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
COANE FANICA....
@stefan: Cred ca te referi la Codul de procedura fiscala ( nu civila ???!!!). In rest ai scris un text bun! Am totusi o obiectie! Codul Fiscal nu obliga la cresterea impozitelor si taxelor locale! Este atributia CLO ce face si cum face! PS Bag sama ca vorbesti din interior de vreme ce pomenesti de Felicia! Who's Felicia?
Postat 11 Octombrie 2015, 01:37 de TDS
PCR transpartinic. Ep.: Bună dimineața PSD Oradea! Spor la treabă. Pentru orădenii de bună credință. (II)
I. ”Considerăm că nu este în concordanţă cu stimularea antreprenoriatului şi a investiţiilor din Oradea. Oradea ar trebui să fie un oraş atractiv şi prin taxe şi impozite mai mici”, a spus social-democratul. Sabău-Popa a criticat şi taxa de promovare a turismului, pe care, spune el, Primăria a dublat-o față de fosta taxă hotelieră, dispărută din Cod. 1. Faptul că domnia lui Ovi s-a terminat la PSD Oradea, este un lucru benefic pentru social-democrația orădeană; 2. Faptul că sunteți Opoziție (şi) în CL Oradea, este atât vina celui care v-a condus, cât şi a unora din nomenclatura PSD Bihor; 3. Adevărata valoare deranjează şi pe unii din conducerea PSD Oradea/Bihor. Oare de ce? 4. Oradea are nevoie și, sper să aibă, un puternic segment social-democrat în structurile administrației publice locale, care să aibă un cuvânt greu de spus în interesul orădenilor de bună credinţă. II. Dlor din poză & cei care v-au adus la conducere: din câte cunosc PSD Oradea/Bihor are câţiva economişti de certă valoare. 1. De ce nu ați apelat la dânșii pentru a se găsi soluții de eliminare din prevederile Noului Cod fiscal şi Cod de procedură civilă a posibilităţii unor asemenea măriri de taxe şi impozite, făcute fără discernământ/abuziv? 2. Parlamentarii PSD de Bihor de ce au avut Ciocu’mic când s-au votat cele două Coduri? Poate ne explică dona Sonia, cea care confundă deliberat: ”Sărăcia, cea mai gravă formă de violență”-Mahatma Gandhi, generată şi de activiști bolșevici ca: Felicia L.P. (OB6 PSD Oradea?) cu simularea violenței conjugale. III. În loc de concluzii: Acţionaţi preventiv, în mod profesionist şi dedicat, pentru orădenii/bihorenii de bună credință. Ca şi cum aţi acționa pentru interesul vostru personal. 1. Adevăratul ”popor” social-democrat din Oradea/Bihor care mai este, are nevoie de fapte şi nu de ”viteji” post-război, respectiv de conducători care nu îl (mai) reprezintă. 2. Fără copy-paste după ”Zeus” de la PMP.
Postat 10 Octombrie 2015, 13:46 de stefan
Dragilor buni platitori!
Ca ne place, ca nu ne place, ali baba si cei 40, pardon, 27 (sau cati or mai fi!) de ,,alesi", vor vota orice marire la ,,maximul" prevazut de lege! Fac asta, adica isi bat joc de noi, pt. ca stiu ca suntem o turma de oi pe care o pot mulge cum vor, NU REACTIONAM, intocmai ca oile! Stiu ca cu cat vor avea mai multi bani pe mana, cu atat se vor putea infrupta mai bine! Mai cade un nichita, un oprescu, un nicusor constantinescu, dar astea sunt pierderi ,,colaterale" si sunt menite sa adoarma atentia fraierilor in timp ce restul gastii fura mai departe. Cum de nea ilie a putut organiza 2(doua!) referendumuri intr-o luna si noi nu suntem in stare de sapte ani sa organizam UNU SI BUN si sa-l trimitem de unde a venit?! Despre consilieri numai bine! N-o sa va vina sa credeti, dar un consilier local/judetean nu poate fi demis de alegatori!!!! Consilierii sunt peste primari si mai presus de Presedintele Romaniei!!! Legea 393/2004, art.9. Un calcai al lui Ahile au totusi: procurorii (sa traiti domnule MAN Ciprian Florentin!) ii pot lua usor de urechi si sa-i dea pe mana justitiei! DOAR CA NU (prea) VOR! Asta meritam stimati oradeni, am stat si stam de 25 de ani precum oile, in timp ce lupii s-au promovat ciobani!
Postat 10 Octombrie 2015, 06:20 de pinonel
...si-ti trece...
@Mick: Bati campii cu...gratie! Cum sa se aprobe procentul in prima sedinta a CLO din 2016? Pai in primele zile pensionarii se inghesuie sa-si plateasca impozitele! Macar de-ar face la fel toti agentii ecomici! Chiar si fosta doamna B. mai are datorii la altii! Ei, si? Nu mai e doamna noastra, nu ne f....te pe noi grija! Da mamica, ia I...sinus si te faci bine!
Postat 10 Octombrie 2015, 01:36 de TDS
Baietii
Aceste discutii nu s au rostul, codul fiscal nu a intrat in vigoare, nivelul taxepor si impozitelor pe anul 2016 se aproba prin hotararea consiliului local, in prima sedinta a acestuia din 2016! din cate se poate observa nivelul taxelor si impozitelor a fost in 2015 la limita minima sau poate crescuta cu 2, 3 % in functie de inflatie!
Postat 09 Octombrie 2015, 16:59 de User anonimizat
Iarasi...
Afirmatiile sunt solide, legale si pertinente. Sau din comentarii, eu unu trag concluzia, ca ne place sa fim taxati si impozitati mai mult :) Ce nu este ok? Faptul ca este o opozitie constructiva ce a venit cu argumentele legale? Ne meritam soarta...o sa avem un oras ingropat in datorii, probabil frumos, dar dator vandut, si oradenii vor fi cei ce vor plati datoriile astea si atunci nu cred ca va mai fi asa..frumos :)
Postat 09 Octombrie 2015, 10:57 de voodoo69
Mda...
In timp ce tara are nevoie de investitii in infrastructura de orice fel (rutiera, educationala, spitaliceasca) guvernul PSD, ca si niste politicieni rromani adevarati, arunca cu pomeni fara numar: plus 10% la aia, 1000% la aialalti etc., DOAR 2016 E AN ELECTORAL...mai vedem noi dupa ce facem. Pana una alta. Autostrada Transivania - atat cat e facuta din ea - se degradeaza de la o zi la alta si nimeni nu a fost si nu este in stare sa o termine, DN79 e facut de mantuiala ca dupa 2 ierni va fi inapoi praf, iar Dragnea ar dinamita Bihorul daca ar putea. Codul fiscal promulgat de PSD, pe langa faptul ca pastreaza "taxa pe stalp" si ca toti banii din ea merg la Bucale, pe langa faptul ca e principalul "artist" care ne salta impozitele si taxe locale, promoveaza defapt aceeasi politica fiscala incoerenta din ultimii 25 de ani. Si sa nu va lasati amagiti de scaderea TVA la alimente sau de procentul de 20% in loc de 24% de la anul. Astea sunt praf in ochii fraierilor. De ce? Pai uite: zf.ro/eveniment/veniturile-suplimentare-din-tva-se-duc-pe-deficitul-suplimentar-la-pensii-deficitul-bugetului-de-pensii-a-trecut-de-11-miliarde-de-lei-la-sapte-luni-14814142 BONUS (chiar daca e o piata mai mare si mai detvoltata decat Romania), PASTRAND PROPORTIILE, diferenta e totusi mare: zf.ro/companii/romania-are-preturi-cu-35-65-mai-mari-decat-polonia-la-alimentele-de-baza-14814258
Postat 09 Octombrie 2015, 08:51 de OradeaCivitas
Ha, Ha, de rasul curcii!!
Tolec si Bolec se dau la primar..doi neica nimeni vor sa fie bagati in seama... ca tata lor ponta, inculpatul plagiator ponta e destept si baga Codul fiscal pe gatul celor din privat iar la STATUL (comunist)..e mare paranghelie.. cat vreti 25 la suta la salar? 5 la suta la pensii? Noi dam , noi facem si tot nenorocitul de privat plateste lenea comunistilor psd care se baga la comentarii si interviuri..E gresit sa creada ca vor castiga alegerile..va fi egalul celor de la prezidentiale cand au mituit tot..dar au luat-o la sanatoasa din fata tavalugului care i-a maturat cu totul..Rusine tradatorilor mafioti!
Postat 09 Octombrie 2015, 07:12 de TC
PCR transpartinic. Ep.: Bună dimineața PSD Oradea! Spor la treabă. Pentru orădenii de bună credință.
I. Faptul că și Oradea are nevoie de un Primar model: Mircea Diaconu este un lucru cert. Poate ne oferă PPMT-ul unul! II. ”Social-democrații orădeni critică Primăria pentru taxele şi impozitele pe care le propune pentru anul viitor şi cer municipalităţii să reducă nivelul acestora spre limita minimă permisă de Codul Fiscal.” 1. Şi judeţul Bihor are un prefect, care la rândul său are nişte atribuţii. Nu mă refer la cele de genul: tras chiulul de la audienţe, împreună cu şefa lui de Cabinet. 2. Faptul că nu aveţi un cuvânt de spus în CL este şi vina voastră. Mai trimiteți ”călugăriţe” traseiste/neexperimentate, prin BSV-uri, la indicațiile prețioase ale unor nomenclaturiste, unele cadre de nădejde (şi) la ”Sorbonica” (de stat); III. ”Liviu Sabău-Popa a plusat şi a spus că dacă Primăria nu va încuraja manifestările culturale, amintind şi de finanţarea redusă în acest an pentru Festivalul de Teatru Scurt, va rămâne "un oraş muncitoresc".” 1. Oradea va fi oricum un oraş ”muncitoresc”. Atâta vreme cât va fi plină cu tot felul de ”Sorbonici” (particulare şi de stat). Ca să priceapă şi cadrele didactice universitare din poză: UO are nevoie de un Spiru Haret în fruntea ei. Care să promoveze valoarea (dascăli dedicaţi, buni profesioniști şi buni români) şi nu nonvaloarea. ”Sistemul, care este în toate” ştie de ce! 2. Dlor cadre didactice univ. din fruntea PSD Oradea: Un oraș care nici mozaicari de calitate nu mai are, nu poate fi numit nici măcar oraș muncitoresc. Oradea nu de diplome şi de tot felul de ”dottore” duce lipsă. IV. ”Liviu Sabău-Popa a menţionat însă că se teme că măririle de biruri prevestesc eşecuri din proiectele europene. ”Mi-e frică de un lucru: aceste creşteri de taxe să nu acopere nişte bani care nu se iau din finanţările europene. Sper să nu se întâmple aşa”, a mai spus PSD-istul. 1. Ce aţi păzit până acum. Să vă rezolvaţi job-urile (bine) bugetate? V. Două propuneri pentru Primul ministru al României: 1. Cadrele didactice, de regulă, universitare, care au două, sau mai multe slujbe la stat (ex: demnități, funcţii, servicii bugetate, numiţi politic), să îşi desfăşoare activitatea didactică, doar în afara orelor de program de la job-ul bugetat de bază. 2. Cine are o funcție de conducere bugetată într-un loc, să nu aibă dreptul la o alta. VI. Câteva întrebări pertinente pentru cei din poză, don Prefect şi alţii din nomenclatura PSD Oradea/Bihor: 1. Podul din centrul Municipiului Oradea de ce nu se numește Podul Unirii? 2. Ştiţi câţi vlahi orădeni au fost ucişi în vremea domniei lui Ladislau I şi de ce? 3. Oradea exista şi pe vremea lui Menumorut, deci cu aproximativ 100 ani mai devreme. El nu merită o statuie în Centru, în faţa unei Catedrale, de exemplu? 4. Atacarea unei HCL neconformă nu intră în atribuțiile unui Prefect de Bihor? P.S. Szervusztok!
Postat 09 Octombrie 2015, 02:57 de stefan
GURA, TACI...
@cetateanul-oradean C.P.: Daca Codul Fiscal intors de Santa in Parlament pentru TVA dupa care promulgat este atat de catastrofal DE CE la Bucuresti SE POATE ( de acord, inca e proiect dar e! )? PS: Cum comentezi cetatene oradene C.P. anexarea ASCO de catre PNL? Nu face pe...ca stii despre ce vorbesc!"! PS: Banica jr. are o piesa noua! Ti-o dedic! Cu toata dragostea!
Postat 08 Octombrie 2015, 22:51 de TDS
lege proasta + profitori
Urasc din tot sufletul PSD - ul asa cum urasc conducerea PNL-ista a primarei din Oradea care profitand de o lege proasta, maresc nejustificat taxe locale doar pentru a avea bani ca sa acopere incompetenta si proasta gestionare a proiectelor incepute pe fonduri UE si terminate prost (de fapt au toate sansele sa ramana neterminate).
Postat 08 Octombrie 2015, 22:25 de User anonimizat
Re
Măi amețiților, dar cine oare a modificat Codul Fiscal, cu consecința creșterii impozitelor locale, nu PSD-ul? Cât de ipocrit și duplicitar trebuie să fii să vorbești despre afectarea mediului antreprenorial tu, partid ce 1. ai băgat românilor pe gât biruri, ai dat pomeni cu nemiluita și ai tăiat investițiile și 2. ai încercat, în mod repetat să pui piedici dezvoltării Oradiei
Postat 08 Octombrie 2015, 21:56 de cetateanul-oradean
Oradea nu e Bucuresti
Spre deosebire de oradeni, bucureștenii pot sta liniștiți, pentru ca acolo taxele şi impozitele locale nu vor creşte în 2016. Singura modificare va fi doar la impozitarea clădirilor. Acestea vor fi impozitate diferenţiat, în funcţie de destinaţia pe care o au. Proiectul de Hotărâre privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale începând cu anul 2016 propune şi menţinerea la acelaşi nivel, de 10 la sută, a bonificaţiei acordate persoanelor fizice pentru plata cu anticipaţie. Singura modificare faţă de acest an o reprezintă faptul că, prin noul Codul fiscal, impozitarea clădirilor se face diferenţiat, în funcţie de destinaţia acestora. Pentru clădiri cu destinaţie rezidenţială aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul va fi de 0,1 la sută din valoarea impozabilă, aceeaşi ca în anul 2015, iar pentru clădiri cu destinaţie nerezidenţială aflate în proprietatea persoanelor fizice se va plăti 0,2 la sută din valoarea impozabilă, această prevedere fiind introdusă prin noul Cod fiscal. Pentru clădirile cu destinaţie rezidenţială proprietatea persoanelor juridice se va plăti 0,2 la sută din valoarea impozabilă, iar pentru clădiri proprietatea persoanelor juridice cu destinaţie nerezidenţială se va plăti 1,5 la sută din valoarea impozabilă, aceeaşi ca în anul 2015. Proiectul de Hotărâre mai prevede că în Bucureşti taxa hotelieră va fi de 1 la sută, la fel ca în acest an, iar sumele încasate astfel vor fi utilizate pentru promovarea turismului.
Postat 08 Octombrie 2015, 18:28 de Tinas
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON