URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2021, 14:36

PSD-iştii o ţin pe-a lor: Vor curăţenie în Bihor, dar primarii să nu fie obligaţi, pentru că... n-au de unde plăti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost primar al comunei Cefa, la începutul anilor 2000, şi fost parlamentar PSD, Ioan Sorin Roman a criticat şi el regulamentul de curăţenie pe marginea drumurilor judeţene, impus de Consiliul Judeţean Bihor.

În pledoaria sa, PSD-istul s-a contrazis singur, însă: pe de-o parte a spus că primarii făceau curăţenie şi fără să fie obligaţi, iar pe de alta că, de fapt, n-au bani din care să plătească aceste lucrări.

Să facă, dar pe banii altora!

„Să nu se înţeleagă că primarii PSD nu sunt de acord cu curăţenia drumurilor publice, dar ca şi fost primar, şi din discuţiile cu colegii mei, mă întreb de ce este necesară o impunere, fiindcă marea lor majoritate le realizau şi până acum aceste lucrări. De exemplu, la Gepiu, la Sânnicolau Român, Cefa, se realizau aceste toaletări ale acostamentului, deci nu ar fi necesar să li se impună”, a declarat Roman, luni, într-o conferinţă susţinută la sediul organizaţiei, în calitate de vicepreşedinte al PSD Bihor.

Întrebat de ce, dacă primarii oricum fac aceste lucrări, este greşit să existe un regulament care să oficializeze curăţenia, pentru edilii „excepţii”, fostul deputat a dat-o la întors şi a spus că problema ţine, de fapt, de finanţare. „Ideal ar fi să primească şi fonduri. Există pericolul ca aceste sume cheltuite de administraţia publică locală să fie imputate de Curtea de Conturi, pentru că drumurile judeţene nu sunt domeniul comunelor”, a declarat Roman.

Întrebat de BIHOREANUL cum de această problemă nu a existat până acum pentru primarii gospodari pe care i-a lăudat că făceau oricum curăţenie, PSD-istul a spus, practic, că până acum primarii realizau lucrările „la negru”. „Le făceau cum le făceau, cu cine puteau. Nu puteau să le deconteze”, a spus el.

Aeroport pentru animale

În aceeaşi conferinţă de presă, Roman, el însuşi crescător de animale, a mai înaintat ideea îndrăzneaţă ca CJ Bihor să amenajeze la Aeroportul Oradea un terminal dedicat încărcării animalelor vii în aeronave.

În România, o asemenea staţie există doar la Aeroportul Otopeni şi, este convins PSD-istul, ar fi de mare folos pentru crescătorii de animale din Bihor, mai cu seamă că de-aici pleacă mii de oi spre ţările arabe sau bovine spre Europa, care, în prezent, sunt transportate pe cale rutieră şi maritimă. „Important ar fi ca cei care se află la conducerea judeţului să vadă în această investiţie potenţial”, a spus Roman, fără însă să poată spune cât ar costa un asemenea terminal.

Întrebat de BIHOREANUL de ce n-a făcut această propunere până anul trecut, când vicele judeţului era şeful său de partid, Ioan Mang, fostul deputat a spus că a avut o interpelare în Parlament pe tema asta în 2018, neluată în seamă, iar acum este oportună reluarea discuţiei pentru că se discută politica agricolă europeană pentru perioada 2021 – 2027 şi s-ar putea identifica bani europeni pentru investiţie.

Vicepreşedintele PSD Bihor a mai criticat guvernul PNL – USR – UDMR pentru că, în bugetul pentru 2021, a redus finanţările din agricultură. Mai precis, despăgubirile pentru seceta de anul trecut nu se mai acordă, banii din programul „Tomate” au fost tăiaţi la jumătate, iar bugetul pentru irigaţii a fost de asemenea redus cu 40%. În acest context, a spus Roman, parlamentarii PSD vor depune mai multe amendamente, ca politicienii aflaţi la guvernare „să nu distrugă satul românesc”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Jura-te PSD
Nu ati vrea voi sa plateasca primaria din Yakutks ??
Postat 22 Februarie 2021, 18:43 de Sandu2100
Ar, daca si parca..
Daca primariile ar reduce din salariile absurde ale angajatilor si ar pune asistatii sociali apti de munca la a presta in folosul comunitatii, ar iesi ceva din asta. Problema insa, este faptul ca in realitate asistatii sociali sunt un instrument electoral pentru candidatii la primariile locale in campaniile electorale. Este un cerc vicios.
Postat 22 Februarie 2021, 16:16 de franciscb
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON