URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2022, 19:21

PSD Bihor caută orădeni dornici să deschidă proces împotriva Primăriei, pe problema impozitării terenurilor

PSD Bihor caută orădeni dornici să deschidă proces împotriva Primăriei, pe problema impozitării terenurilor Florian Sîrca a făcut publică și starea jalnică a străzilor din zona fiscală C, unde orădenii sunt supraimpozitați pentru terenuri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vicepreședintele PSD Bihor Florian Sîrca a anunțat că strânge rândurile în Oradea, împotriva abuzurilor Primăriei. În ultima săptămână, peste 3.500 de orădeni au găsit în cutia poștală o informare de la PSD Bihor că societatea de avocatură Ursuța și Asociații le oferă sprijin gratuit, pentru o acțiune colectivă în instanță a celor pe care municipalitatea le-a supraimpozitat terenurile pe care au construcții.

Potrivit unui comunicat transmis joi de liderul PSD Bihor, orădenii care locuiesc în zona fiscală C au primit în cutiile poștale inclusiv mandatul de reprezentare pe care trebuie să-l completeze, pentru a face parte din procesul colectiv, dacă au fost în situația în care, în acest an, Primăria le-a reîncadrat terenul pe care au edificată o construcție din categoriile „curți construcții”, „arabil”, „livadă, vie”, în „teren cu construcții”.

O supraimpozitare similară s-a introdus, prin HCL 896/2020 pentru orădenii din zonele fiscale A și B, hotărâre care a fost anulată de instanță. A rămas însă în vigoare o hotărâre de anul trecut, 902/2021, care prevedea reîncadrări similare pentru terenurile din zona fiscală C.

PSD a depus plângeri prealabile privind HCL 920 la Prefectură și la Primărie, dar au fost respinse. Drept urmare, social-democrații constată că „a face opoziție prin dialog, alternative, soluții ori dezbatere este un drept specific unor alte zone ale țării, nicidecum orașului aflat sub dominația despotică a administrației peneliste”.

Totodată, mașina de vot PNL din Consiliul Local a respins și propunerea PSD de îndreptare a abuzului cauzat de HCL 896/2020 pentru cetățenii care n-au făcut parte din procesul care a dus la anularea hotărârii. Social-democrații anunță, astfel, că vor promova „acțiuni în despăgubire pentru cei prejudiciați, precum și o acțiune prin care vom obliga Consiliul Local să voteze în conformitate cu prevederile Constituției și ale Codului Fiscal”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Maestrului Ursuta
Maestre, felicitari, ati castigat in cauze grele, complicate, contra unora cu interese protejate de la cel mai inalt nivel! Cu toate astea nu va dau nici 10% sanse daca ajungeti la cao (instanta cu sediul in Parcul Traian nr.10). Unul din motive: simbioza dintre magistratii cao si ciuma galbena. P.S. M-am adresat persoanei al carui nume l-am gasit in niste fluturașe (flyere) gasite in cutia postala.
Postat 25 Noiembrie 2022, 13:00 de pinonel
In timp ce unii critica jurnalista ca e acuza o parte, critic eu ca scuza pe cealalta parte
Eu zic sa nu mai ziceti in presa ca e Supra-impozitare, ca e doar impozitare normala ca ptr toti ceilalti. Tot ce se schimba e ca acum terenul e incadrat corect ca si curte si gradina, nu mincinos ca si teren agricol. E si asta o dovada a jurnalismului bun, cand superi si pe dreapta si pe stanga. Oricum, mafia PeSeDe e doar o claca de corupti si demagogi care vor sa dea subventie de 90% la impozitele bogatanilor care si-au permis vila pe deal, in timp ce altii la bloc platesc deja mai mult: se vede in ultima poza de la articolul asta https://www.ebihoreanul.ro/user_files/2022_10_31_exemplu.jpg exemplu cum proprietar de vila de 200.000 euro isi imparte curtea in 2 parcele: una pana la trotuare, terase, alei, betoane si casa, si tot spatiul verde din curte intr-o a doua parcela, pe care are gazon, loc de joaca, curte trambulina, loc de fotbal (si 6 copaci) dar pe care vrea sa il declare ca si”teren agricol” sa nu plateasca impozit. Astia sunt "saracii" care au nevoie de ajutor social, scurtiri de taxe, loopholes si subventii din bani publici?! Ai vila dar nu ai bani de impozit, dar ai tupeu sa ceri si asfalt…
Postat 24 Noiembrie 2022, 21:39 de unu
adi13-bolnăvel
Urmează tratamentul de la 6
Postat 24 Noiembrie 2022, 21:14 de Sandu2100
adi13
te sustinem, lovesti fara sa dai senzatia ca depui vreun efort...keep on walking
Postat 24 Noiembrie 2022, 20:23 de excalibur
"mașina de vot PNL din Consiliul Local"
Adriana, te-au lasat singurica la tastatura. Vrei sa ne zapacesti mintile? Nu vezi ca e vorba de niste neispraviti care vor sa se promoveze bagind bete in roate dezvoltarii orasului? Cum poti sa spui "mașina de vot PNL" ? Sau, ca s-o luam de la inceput, ce vrei sa spui defapt? Dar repede, pina nu afla Conducerea...
Postat 24 Noiembrie 2022, 20:21 de excalibur
sandu2100
Iar esti prezent sa-ti aperi stapanul, te-ai sters la gura de slobozi? Vezi ca stapanul tau are deja fizic de baron, parca e Mischie deja, cand a ajuns primar avea vreo 60 de kg, acum are 120kg. Va merge bine, cred ca iti plac slobozii lui.
Postat 24 Noiembrie 2022, 20:18 de adi13
Sarca ăsta
Săracu își da silința in prostie, și eu sunt în situația respectiva, pt 60 de lei nu ma ridic din pat. Propaganda PSD continuă ei spera ca o sa obțină peste 5% ::::::))))
Postat 24 Noiembrie 2022, 19:50 de Sandu2100
Riscul democratiei si multipartidismului
Acesta este riscul multipartidismului, demagogic, se transforma dintr-un avantaj, intr-un inconvenient, atunci cand interesul general este sabotat cinic de catre partidele care pun interesul de grup deasupra interesului general, cazul PSD în Bihor, unde, pentru ca nu au nici o priza la electorat, folosesc cea mai cinica demagogie pentru ai creste ratingul electoral, sacrificand batandu-si joc de comunitate.
Postat 24 Noiembrie 2022, 19:50 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON