URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Martie 2018, 22:34

Protest pentru respect: Jurnaliştii din Timişoara au ieşit din sală când primarul şi-a început conferinţa de presă (VIDEO)

Protest pentru respect: Jurnaliştii din Timişoara au ieşit din sală când primarul şi-a început conferinţa de presă (VIDEO) foto: news.ro

Cei aproximativ 30 de jurnalişti din presa locală din Timişoara au ieşit, marţi, din sala de conferinţe în care primarul Nicolae Robu urma să susţină o conferinţă de presă. Ei au continuat, astfel, protestul pe care l-au iniţiat după ce primarul liberal a spus despre ei că sunt "paraziţi sociali" şi i-a comparat cu "prostituatele". Vreme de două săptămâni, numele şi imaginea primarului Robu nu vor mai apărea în presa locală.

Fără bătaie de joc

Potrivit site-ului news.ro, jurnaliştii au părăsit sala în momentul în care edilul a început să vorbească. Bogdan Marta, redactorul şef al tion.ro, a explicat că gestul este unul fără precedent în presa locală şi a fost făcut "deoarece nu mai acceptăm limbajul suburban pe care îl foloseşte cu noi, nu mai acceptăm să fim acuzaţi că suntem în slujba vreunui partid fără nominalizări, fără ca domnul primar să vină cu dovezi în acest sens". "Nu mai acceptăm bătaia de joc pe care domnul primar o face de câţiva ani încoace", a declarat Marta.

La rândul său, Dragoş Boţa, editor şef Pressalert.ro, a spus că protestul este un gest de normalitate. El a atras atenţia că jurnaliştii din Timişoara "nu pot fi jigniţi la infinit de un personaj care pretinde că este profesor universitar doctor inginer, dar nu are un comportament de minim şapte ani de acasă". 

“Acţiunea de astăzi (n.r. marţi) este o continuare a protestului început ieri (n.r. luni) de jurnaliştii din Timişoara ca reacţie la jignirile repetate ale primarului Timişoarei, care au avut ca şi ţintă jurnaliştii. Chiar şi ieri (n.r. luni), după ce am trimis acea scrisoare de protest, cel care este şi preşedinte al PNL Timiş a continuat valul de insulte la adresa reprezentanţilor presei, indiferent de politica editorială şi de opiniile noastre. Toate redacţiile din Timişoara suntem unite în a apăra libertatea de exprimare şi de a pune întrebări politicienilor. Nu vom negocia acest lucru cu nimeni şi nu vom mai tolera astfel de comportamente abuzive, mai ales că Timişoara este oraşul unde în 1989 s-a murit în primul rând pentru libertatea cuvântului”, a declarat Boţa pentru Mediafax.

Cu toate că jurnaliştii au părăsit sala de conferinţe, Nicolae Robu a continuat să susţină conferinţa de presă, pe care a transmis-o şi pe Facebook.

Atac la presă

Gestul de marţi este continuarea unui protest iniţiat săptămâna trecută. Liderii instituţiilor media locale, editori şi corespondenţi din Timişoara au semnat o scrisoare de protest în cadrul căreia condamnă ferm atitudinea primarului municipiului, Nicolae Robu (PNL), care a spus, pe 2 martie, într-o conferinţă de presă, despre jurnalişti că sunt "paraziţi sociali", "ultrapenibili" sau "indivizi şi individe fără minte şi fără caracter, care, în loc să informeze, dezinformează şi calomniază".

Demersul este semnat de directorii tuturor publicaţiilor din Timişoara, editori şi corespondenţi şi este adresat Comisiei de Etică a PNL, Nicolae Robu fiind şi preşedintele filialei PNL Timiş, comisiilor pentru cultură şi mass-media din Parlamentul României, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi ONG-urilor care apără libertatea de exprimare şi libertatea presei.

Semnatorii spun că îşi propun să aducă în atenţie “derapajele grave” ale primarul Timişoarei, Nicolae Robu, care a jignit jurnaliştii în mod repetat, de-a lungul anilor. Ultima întâmplare s-a produs într-o conferinţă de presă în care Robu nu le-a permis să îi adreseze întrebări și le-a transmis că "există mai multe variante de prostituţie, nu numai pe centuri", după ce în cursul dimineţii, pe Facebook, i-a catalogat pe jurnalişti "paraziţi sociali care trăiesc din taxă de protecţie şi taxă de asmuţire!".

Primarul Facebook

Primarul a avut o astfel de reacţie după ce presa locală a scris că străzile nu au fost curăţate de zăpadă şi că există doar 14 utilaje de deszăpezire pentru tot oraşul, care are aproximativ 1.300 de străzi.

”Nu mă întrerupeţi, vă rog frumos. Nu se poate că tocmai prezint ceva şi ne urmăresc foarte mulţi oameni care trebuie să înţeleagă ce prezint. Nu vă merge diversiunea cu a mă întrerupe, să nu poată urmări cei care sunt în faţa calculatoarelor (pe Facebook n.r.). Domnişoară, vă convine, staţi aici, nu vă convine, la revedere, oraşul are foarte multe puncte de atracţie. Şi aşa numai mizerii scrieţi, nu lucruri reale, că probabil atâta pricepeţi, că altfel nu ştiu cum să îmi explic, că într-o vreme scriaţi în acord cu realităţile, dar probabil că s-a schimbat ceva în privinţa celor cu fisele la vreun tonomat în oraş. La revedere! Sunt cel mai tare organism de presă din Timişoara, cu pagina mea de Facebook. Aşadar, vreţi să veniţi aici, nu vreţi să veniţi, la revedere, eu îmi văd de treabă. Nu e nicio problemă, nu aia contează. Eu am 35.000 (n. r. fani pe Facebook) fără niciun cent”, i-a spus Nicolae Robu unei jurnaliste care l-a întrerupt.

În urma episodului, presa din Timişoara a decis ca, vreme de două săptămâni, numele primarului Nicolae Robu şi fotografii cu acesta nu vor mai apărea în presa locală, în semn de protest.

Explicaţii

Primarul Nicolae Robu a încercat să îşi explice gestul duminică, pe Facebook, susţinând că a fost întrerupt în timpul declaraţiilor cu o întrebare, iar când a vrut să dea răspunsul, doi jurnalişi vorbeau peste el. El spune că şi-a păstrat calmul, dar s-a enervat când a văzut că jurnaliştii îl tot întrerupeau.

Robu afirmă că "profesia de jurnalist extrem de importantă în societate", dar "nu oricine care bate o minge pe un maidan poate pretinde că e fotbalist, tot la fel nu oricine scrie / vorbeşte pe te miri unde - şi presa îşi are maidanele ei - este jurnalist".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Procentajul de 77.77 % din șeptel
e mai aproape de realitate, zic...
Postat 07 Martie 2018, 11:55 de Vlaicu
Robu e dus cu pluta ... diliu recunoscut !?!
In ceea ce-i priveste pe jurnalisti insa, a avut dreptate 50% dintre cazurile intregului șeptel !??
Postat 07 Martie 2018, 09:37 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON