URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2020, 20:20

Protest pentru o... „zebră”: 60 de beiuşeni au ieșit în stradă, cerând reînființarea unei treceri de pietoni desființate de CFR (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O nemulţumire veche de două luni a provocat, vineri, un protest într-unul din cartierele mărginaşe ale Beiuşului. Aproximativ 60 de locuitori ai cartierului Fabricii de mobilă s-au adunat la locul unei treceri pentru pietoni existente de 60 de ani, dar desfiinţată de CFR în luna decembrie, fapt care îi obligă pe cei care vor să ajungă în centrul oraşului ca pietoni sau pe biciclete să facă un ocol de 3 kilometri.

Un abuz!

Potrivit unuia dintre participanţii la protest, Dan Popa, trecerea pentru pietoni peste calea ferată Oradea - Vaşcău era folosită zilnic de adulţi şi copii care locuiesc în zonă, pentru a ajunge în centrul oraşului, iar altă cale de acces pietonal sau cu bicicleta nu există.

În decembrie 2019, însă, "zebra" a fost desfiinţată de CFR în mod abuziv, spun localnicii. "Între şine existau nişte plăci din beton care uşurau traversarea de către pietoni, biciclişti şi femei cu copii în cărucioare. CFR a scos aceste plăci din beton în decembrie, când am şi cerut reînfiinţarea ei", a declarat Popa BIHOREANULUI.

Localnicii s-au adresat atunci şi Primăriei Beiuş, care i-a înţeles şi a montat plăcile din beton din nou între şine, dar după câteva ore a trebuit să le scoată deoarece reprezentanţii CFR au ameninţat municipalitatea cu amenzi şi chiar cu posibile urmări penale.

Pericol de accidente

Beiuşenii nemulţumiţi s-au adresat şi ei CFR în decembrie, cerând reînfiinţarea trecerii pentru pietoni, iar răspunsul primit zilele trecute a fost negativ. "Asta se întâmplă când unele instituţii sunt stat în stat şi când modul în care trăiesc oamenii zi de zi nu contează deloc. Noi vrem să ne facem auziţi şi vrem să contăm!", a spus un alt participant la protest, Sorin Brişcan.

Beiuşenii din cartierul Fabricii de mobilă sunt cu atât mai nemulţumiţi de desfiinţarea trecerii pentru pietoni cu cât din luna ianuarie a acestui an calea ferată ce traversează oraşul nu mai este folosită de niciun tren. "Vreme de 60 de ani, cât au circulat trenuri, trecerea de pietoni n-a încurcat pe nimeni, iar acum, când nu mai circulă niciun tren, încurcă CFR", spune Dan Popa.

O oră-n frig

Participanţii la protestul de vineri s-au adunat la fosta trecere pentru pietoni la prânz, cu umbrele care să-i protejeze de ninsoarea apoasă, dar şi cu biciclete şi cu cărucioare pentru copii, pentru a arăta cât de greu le este să le treacă peste şine în lipsa plăcilor din beton scoase de CFR.

În mod ironic, plăcile din beton erau aruncate la mai puţin de doi metri de linia ferată, nesemnalizate, aşa încât localnicii care scurtează pe aici drumul spre şi dinspre centrul oraşului pe întuneric se pot lovi în ele.

Protestul a durat aproximativ o oră şi jumătate, decurgând fără incidente. Probabil, însă, şi fără ecou din partea CFR, "stat în stat"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sus,sus,sus la munte sus...Acolo si Iancu-i dus
Ecce homo: in orasul luminii, daca se demoleaza o strada nu zice nimeni nici "pîs".
Postat 08 Februarie 2020, 11:30 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON