URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2015, 13:30

Protest la OTL: Angajaţii cer salarii mărite, directorul vrea să le dea doar drepturi salariale (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva zeci de angajaţi ai societăţii locale de transport public s-au adunat miercuri, înainte de prânz, în faţa sediului OTL, la un protest programat între orele 11 şi 16. Supravegheaţi de la distanţă de jandarmi şi poliţişti, căci protestul are autorizaţie, oamenii au fost paşnici şi s-au rezumat să afişeze nişte pancarte.

"Sentinţa se execută nu se discută şi nici nu se negociază", "Funcţionăm după prevederi legale sau după bunul plac al autorităţilor locale?" şi "Conducerea OTL se consideră mai presus de instanţele bihorene" sunt câteva dintre mesajele pe care vatmanii, şoferii de autobuze şi alţi angajaţi ai OTL le-au afişat.

Creşteri, nu drepturi

Precizând că participanţii la protest sunt în afara orelor de lucru, deci transportul public local nu a fost deloc afectat de manifestare, liderul sindical Virgil Mînz a explicat şi care este nemulţumirea angajaţilor: nerespectarea de către conducerea OTL a unei sentinţe judecătoreşti.

Sindicatul OTL are mai multe procese cu conducerea societăţii. Prin unul dintre ele, angajaţii au cerut plata orelor suplimentare şi a sporului de weekend în perioada 2008-2009, dosar soluţionat şi pus parţial în executare. Fiecărui angajat îi revine o sumă specifică de bani, în funcţie de numărul de ore suplimentare şi de weekend-uri lucrate, iar până acum oamenii au primit, în două tranşe, jumătate din banii câştigaţi, urmând ca până la 30 septembrie 2015 să primească şi diferenţa de 50%.

Un alt proces îi nemulţumeşte însă mai mult pe angajaţii OTL. Aceştia au reclamat în instanţă că societatea nu le-a respectat contractul colectiv de muncă, unde se prevedea că salariile lor trebuie să crească anual, procentual cu rata inflaţiei. Cererea lor a fost admisă de Tribunalul Bihor, care a stabilit, pe 12 decembrie 2014, că OTL trebuie să le plătească angajaţilor aceşti bani din 2013 încoace.

Problema este că această sentinţă, care nu este definitivă, dar este executorie, este interpretată diferit de angajaţii societăţii, respectiv de conducere. În timp ce angajaţii pretind ca aceste creşteri salariale să fie menţionate în contractele lor de muncă şi, drept urmare, să le primească şi în prezent, directorii le interpretează ca pe nişte drepturi salariale pe care angajaţii trebuiau să le primească doar între 2013 şi 2014, nu şi în prezent. 

Mai mult, OTL a atacat această sentinţă a Tribunalului, iar acest nou proces are următorul termen în luna octombrie, la Curtea de Apel Oradea.

OTL, la executare

Pe motiv că societatea le-a dat doar banii aferenţi anului 2013, dar nu şi pe cei pentru anul 2014, şi, în plus, nu le-a încheiat noi acte adiţionale la contractele de muncă prin care să le recunoască aceste creşteri salariale şi, astfel, să le plătească şi din 2014 încoace, angajaţii au apelat la un executor judecătoresc. Ei cer ca soluţia Tribunalului Bihor să fie pusă în aplicare aşa cum o interpretează ei, dar nu au pus popriri pe conturile societăţii, ci au cerut ca directorii societăţii să calculeze exact sumele ce trebuie date fiecărui angajat. "Le-am dat o lună timp, dar deja a trecut mai bine de o lună de la acel termen", a precizat liderul sindical Virgil Mîrz.

În timpul protestului, directorul OTL Csuzi Istvan, însoţit de directorul economic Romeo Nica, a coborât în faţa sediului, între angajaţi. El a vorbit cu liderii sindicali, dar nu numai, iar discuţiile au fost liniştite. "Noi cu sindicatul ne-am înţeles. Ne-am înţeles că nu ne înţelegem", a declarat Csuzi, zâmbind.

Directorul le-a explicat jurnaliştilor că le respectă oamenilor drepturile, doar că nu le-a plătit banii pe care îi pretind pentru că situaţia juridică nu este clară. "Avem într-adevăr o sentinţă interpretată diferit. Judecătorii trebuie să se pronunţe, avem termen în octombrie", a spus şeful OTL.

Directorul spune că odată ce judecătorii vor da o soluţie finală, o va pune în executare, indiferent care va fi ea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Intriga si tradare sindicacala !!!
Astia sunt aia de l-au dat jos pe Lupau ca le dadea salarii si le platea orele suplimentare ????? Csuzi da-I afara ca altfel cu mincinosulBolovan te dau afara astia cum l-a mazilit si pe Cornel , dupa ce a pus OTL-ul in picioare !!!!! Manareala sindicacatului cu Bolovanul din 2008 au dus la alungarea lui Lupau de dragul hUDMRului, de dragul politizarii OTLului. Acu taceti si indurate prostalailor.
Postat 29 Iulie 2015, 14:08 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON