URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2023, 15:41

Protest cu lacrimi în faţa Palatului de Justiţie din Oradea: „A ucis doi oameni şi e liber pentru că nu a băut. Schimbați legile!” (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Familia lui Ciprian şi Luca Herţeg, ucişi în vara anului 2021, în accidentul rutier provocat de redactorul-şef al ziarului Bihari Napló, Kristály Lehel, a protestat miercuri dimineaţa în fața Palatului de Justiție, cerând schimbarea legislaţiei care, în opinia lor, e mult prea îngăduitoare cu şoferii care provoacă accidente rutiere mortale. La acţiune a participat şi Luiza Chiva, mama băieţelului de 12 ani care a murit, în luna iulie, după ce a fost lovit când traversa pe o trecere de pietoni, în Oradea.

Protestul a început la ora 8 şi a durat două ore, timp în care cei 12 participanți, membri ai familiei Herțeg și apropiați ai victimelor, s-au oprit în parcul din faţa Palatului de Justiţie, iar apoi şi în faţa sediului instanţelor orădene, supravegheați de la distanță de o dubă a Jandarmeriei Bihor.

Protestatarii au fost paşnici. Au purtat la gât ecusoane cu fotografia celor două victime şi pancarde cu solicitări: "Vrem dreptate pentru Ciprian şi fiul său, Luca!" şi "Pentru ai noştri vrem un proces transparent şi corect", respectiv "Se moare prea uşor în accidente rutiere! Schimbaţi legile". 

„Să fie închis!”

Oamenii consideră că ancheta în caz a fost tergiversată vreme de doi ani, iar în tot acest timp, şoferul a fost lăsat în libertate. "De la început a fost liber. S-a spus că nu a băut, că a fost accident. Însă inconştienţa lui, faptul că a intrat într-o depăşire fără să se asigure, a ucis doi oameni. Mi-a omorât fiul şi nepotul", a declarat în faţa ziariştilor Florica German, mama lui Ciprian, cea care a şi iniţiat protestul.

Ciprian Herțeg avea 38 de ani, iar fiul său, Luca, 6 ani.

Întrebată de reporterul BIHOREANULUI care consideră că ar fi fost atitudinea corectă din partea organelor judiciare, Florica German a declarat că şoferul ar fi trebuit trimis după gratii imediat după accidentul rutier. 

"Poliţişti, procurori, judecători, cu toţii sunt extrem de blânzi faţă de aceşti inconştienţi, sunt mână în mână cu ei, acceptă să tărăgăneze cercetările sub tot felul de pretexte, expertize, amânări şi nu se gândeşte nimeni prin ce trecem noi, cei care ne plângem morţii şi care suntem purtaţi cu anii pe drumuri. Vreau să fie închis, asta vreau! Să-mi aducă înapoi băiatul şi nepotul, şi atunci nu mai vreau nimic de la el. Poate?", a spus femeia, cu lacrimi în ochi. 

Hărţuiţi şi executaţi silit

După moartea lui Ciprian şi Luca Herţeg, familiile celor două victime s-au lovit şi de o altă problemă, fiind hărţuiţi de avocaţi şi firme profilate pe consultanţă în cazul accidentelor rutiere, care "vânează" astfel de cazuri pentru comisionul de succes din despăgubirile plătite de firmele de asigurări auto.

„Eu încă nici nu ştiam că au murit, dar deja sunau şi trimiteau mesaje. Unii m-au abordat în timpul priveghiului, alţii au venit la înmormântare. Am primit apeluri şi mesaje din toată ţara. Este inuman ce fac", s-a plâns şi soţul femeii, Gheorghe German, care a primit oferte de la 40 de firme de avocatură şi de consultanţă. 

Mai mult, familia a ajuns executată silit după ce, nemulţumiţi de unul dintre avocaţii aleşi să-i reprezinte, au reziliat contractul încheiat cu acesta, fără să-l fi citit atent la semnarea actului. "Noi nu am citit când am semnat contractul şi se stipula că trebuie să-l despăgubim în cazul în care renunţăm la el. Ne-a luat 16.000 lei, cu executorul a venit peste noi, care ne-a blocat conturile de pensii. În aceşti ani, am învăţat să citim fiecare cuvânt din hârtiile care ni s-au pus în faţă. Pentru că, în loc să protejeze victimele, statul şi justiţia se preocupă de drepturile unor şoferi criminali", a explicat Gheorghe German.


Imagine de la locul accidentului mortal de lângă Biharia

Luiza Chiva, alături de protestatari

La protestul de miercuri dimineața s-a dus și Luiza Chiva, mama copilului de 12 ani care a murit, în luna iulie, după ce a fost lovit când traversa o stradă din Oradea. Luiza Chiva și Florica German s-au îmbrățișat, iar aceasta din urmă a plâns în hohote.

În ultimele luni, Luiza Chiva a organizat mai multe acţiuni similare, alături de alte persoane, iniţial pentru amplasarea unui semafor în zona unde a fost lovit copilul, iar apoi şi pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de decizia Judecătoriei Oradea, care l-a lăsat liber pe șoferul criminal.

De altfel, în urma protestului ei, Tribunalul Bihor a desfiinţat soluţia Judecătoriei, dispunând menţinerea în arest a şoferului şi a decis sesizarea Curţii Constituţionale pentru modificarea dispoziţiilor legale care nu permit în mod expres persoanei vătămate să-și susțină punctul de vedere atunci când se pune problema luării unor măsuri preventive împotriva făptașilor.

Luiza Chiva a rămas alături de protestatari până la ora 10 când, împreună cu aceştia, a intrat în sala de judecată unde procesul pornit pe numele lui Kristály Lehel, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, ar fi avut primul termen de judecată. Însă dezbaterile nu s-au ţinut, căci, la cererea jurnalistului, cauza a fost amânată. 

"Nu a fost nimic intenţionat"

De cealaltă parte, contactat de reporterul BIHOREANULUI pentru a-şi exprima punctul de vedere legat de protest şi acuzele aduse de rudele victimelor, cum că ar fi tărăgănat cercetările, jurnalistul Kristály Lehel, administrator al companiei media Inform Media Press SRL şi redactor-şef al cotidianului Bihari Naplo, susţine că suspiciunile sunt neîntemeiate. 

„Trebuie să strâng şi să pun în ordine mai multe documente înainte de proces. Acesta e motivul pentru care am solicitat amânarea, pentru că nu suntem pregătiţi", a declarat jurnalistul. Kristály nu a avut cunoştinţă despre protestul familiei victimelor şi nici despre acuzele care i se aduc, referitoare la tergiversarea cercetărilor. "Nu a tărăgănat nimeni nimic. Au fost câteva probleme care au trebuit lămurite, probleme tehnice, medicale, iar rezultatele au venit greu", a mai spus jurnalistul, care refuză să ofere detalii despre procesul său. 

"Eu înţeleg durerea familiei, eu era să-mi pierd copilul, şi eu şi el am suferit răni grave, am fost supuşi la intervenţii chirurgicale. Băiatul meu şi-a pierdut 10 cm din stomac, eu am rămas cu piciorul stâng mai scurt, am tijă în femur, 12 şuruburi, am avut coloana ruptă. A fost un accident rutier, nu a fost nimic intenţionat", a mai declarat Kristály Lehel. El a adăugat că regretă nespus accidentul și că nu-și poate explica nici acum cum anume s-a petrecut acesta. 

După cum BIHOREANUL a mai scris, jurnalistul a fost implicat într-un teribil accident rutier în vara anului 2021, când se întorcea împreună cu fiul său în vârstă de 15 ani din Ungaria, de la Universitatea de Vară a maghiarilor din Bazinul Carpatic. Aflat la volanul unui autoturism Mazda, pe DN 19, în zona Biharia, Kristály s-a angajat în depăşirea unei coloane fără să se asigure, izbind frontal un Mercedes care rula din sens opus, condus de salontan.

Ciprian Herţeg şi băiatul său de 6 ani, Luca, pasager pe bancheta din spate, au murit pe loc. Soţia bărbatului şi două adolescente de 17 şi 15 ani au supravieţuit, la fel şi Kristály Lehel, precum și fiul său, care stătea pe scaunul de lângă şofer.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
iar grupul de cretini?
Pai daca nu a fost stabilit ca e vinovat, de ce sa-l inchida? Ati auzit de prezumptia de nevinovatie? Voi chiar atat de batuti in cap sunteti? Vreti justitie din Evul Mediu? De criminala propriului copil stiam ca e proasta peste limita legala. Desi nu ducem lipsa de prosti in oras, nu credeam ca sunt multi peste limita legala. Solutia nu e sa ne adunam noaptea sa dam foc la suspecti cum va invata criminala de copii. Omorand oameni nevinovati nu inviem victimele. Politia trebuie sa se asigure ca orice nerespectare a regulilor de circulatie e detectata rapid si pedepsita. Daca ramai fara permis dupa ce ai fost prins de 2-3 ori cu mai mult de 60km/h in localitate nu apuci sa omori oameni.
Postat 16 Noiembrie 2023, 17:21 de testtest
Cîtă nesimțire...
Se plânge ca si el și băiatul lui au suferit răni ca și cum asta ar justifica omorurile comise. Și cât tupeu, nu înțelege cum s-a produs accidentul. Ca s-o cum un ozn l-ar fi teleportat pe banda cealaltă s-au l-ar fi posedat un duh sa depășească neregulamentar. Vrei sa știi cum s-a petrecut accidentul? Te-ai crezut mai presus de lege și de prostimea care stătea la coadă și ai ales în deplina facultăților mentale să incalci regulile de circulație nepăsându-ți de viata copilului tău sau a celorlalți oamnei. Unor indivizi ca acesta ar trebui sa i se suspende pe viață dreptul de a conduce și să piardă custodia copilului fiind un părinte iresponsabil.
Postat 16 Noiembrie 2023, 16:49 de CivisUlpianum
Este inadmisibil
Parca traim in lumea infractorilor, criminalilor avantajati de justitie.
Postat 15 Noiembrie 2023, 17:11 de Timi
Judecatoria din Oradea e o gluma
Judecatoria Oradea e mana in mana cu mafiotii si criminalii tarii, deja se stie bine. Ne-au demnostrat an de an acelasi lucru, zeci de criminali sunt in libertate multumita justitiei oradene. Cel care a ucis baiatul pe trecerea de pietoni pe calea aradului e in libertate. De Dorin Luca mai stiti? Care anul trecut drogat si beat fiind era sa nenoroceasca o familie sub pasajul magheru cand s-a busit frontal in ei cu porsche-ul, a si fugit de la locul accidentului si s-a ales doar cu o mica amenda... Si lista mai poate continua la infinit... Multumin judecatoria oradea! Speram ca familia voastra si copii vostri sa fie tratati la fel de toti teribilistii pe care i-ati lasat in libertate! Amin.
Postat 15 Noiembrie 2023, 15:58 de cristianteofil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON