Câteva zeci de sportivi şi pasionaţi de fitness au ieşit, joi seara, în Piaţa Unirii din Oradea şi fac, pe muzică, diverse exerciţii şi antrenamente în semn de protest faţă de închiderea sălilor de sport din oraş. Flash mob-ul a fost iniţiat de luptătorul orădean Alexandru Lungu, militant anti-mască şi anti-restricţii, care a subliniat că închiderea sălilor dăunează sănătăţii.
La antrenament!
Cei care au răspuns apelului lui Sandu Lungu au fost mai ales adolescenţi şi tineri. Unii – probabil elevi de-ai "Muntelui Bihorului" – şi-au adus cu ei echipamente specifice pentru sporturi de contact, cum ar fi Mixed Martial Arts, în timp ce alţii au făcut exerciţii ceva mai accesibile, cum ar fi genuflexiunile.
"Am venit să facem sport în aer liber pentru că nu mai avem unde să-l facem. Trebuie să tragem un semnal de alarmă: nu e bine să oprim sportul, pentru că vor fi mai mulţi bolnavi. Sportul creşte oameni sănătoşi, educă tineretul, îl face mai viguros. Mi se pare o greşeală să opreşti sportul...", a explicat BIHOREANULUI Alexandru Lungu.
"Ne e dor să ne antrenăm, avem nevoie de sport, pentru că asta ne face fericiţi", l-a completat o elevă.
Circuitul
În Piaţă s-au dus şi alţi sportivi, unii dintre ei de performanţă, antrenori de fitness, dar şi pasionaţi de mişcare, care au atras privirile trecătorilor. Aceştia au aşezat în piaţa centrală a Oradiei mai multe echipamente folosite de obicei în sălile de fitness precum haltere, saltele sau corzi.
Majoritatea au fost aduse de Bogdan Mateşan, culturist de performanţă, instructor la Heredeu Gold Gym, care predă şi cursuri pentru cei care vor să devină antrenori personali. "Am venit cu prietenii, ne-am întâlnit şi vrem să atragem atenţia că avem nevoie de sport pentru a ne menţine sănătoşi”, a spus el.
Alături de sportiv au mai venit prieteni de-ai săi care merg la săli de fitness precum Oxygen Gym, Heredeu sau NRGym.
Mateşan a fost şi cel care i-a organizat pe sportivi, care le-a spus să se aşeze la diferite echipamente şi să facă timp de câteva minute un set de antrenament, după care să treacă la un alt aparat.
Unii dintre sportivi au venit însoţiţi şi de copii, care fie se jucau între ei, fie încercau să facă exerciţii alături de părinţii lor.
În centrul Oradiei se aflau joi seara şi alţi tineri, care au stat pe margine şi au privit desfăşurarea de forţe. Unii dintre ei au participat la protestele anti-restricţii de zilele trecute din Oradea și așteptau ca lumea să se strângă pentru o nouă manifestație.
Karate kid
Lângă pasionaţii de fitness s-au instalat şi câţiva copii cu vârste între 5 și 14 ani, care au făcut, alături de antrenorul lor, timp de o oră, un antrenament de kata, adică o luptă cu un adversar imaginar la karate tradiţional.
"Am venit să susţinem mişcarea, să vedem dacă putem găsi nişte soluţii, dacă putem să oprim restricţiile cel puţin la sport şi la educaţie, că asta ne omoară. Copiii sunt închişi în ei de când am intrat în pandemie, psihic i-a afectat foarte mult. Copiii aceştia (n.r. prezenți la antrenament) au nivel de inteligenţă ridicat, toţi au note peste 9.50 la şcoală. Dacă la ei sunt probleme, mă gândesc ce se întâmplă cu ceilalţi. Sunt neîncrezători în ei, sunt lenţi, viteza de reacţie este întârziată cel puţin 50%, sunt distraşi, nu se mai pot concentra pe ceva. Nu ştiu dacă aţi văzut, la antrenament am făcut acelaşi lucru de 100 de ori. E foarte greu să-i aduc pe linia de plutire. Ne lipseşte sala", a spus Mircea Tudorică, preşedintele clubului sportiv SKT UAMT Agora din Oradea.
În jurul orei 20, toţi sportivii s-au strâns pentru o poză de grup, după care au mai făcut antrenamente circa 10 minute. Apoi, şi-au strâns echipamentele şi au plecat spre case, fără a rămâne la protestul anti-restricţii ţinut în ultimele seri în Oradea începând cu ora 20, tot în Piaţa Unirii.
Cu câteva minute după ora 20, de altfel, în piaţa centrală se adunaseră mai puţini oameni decât în serile precedente.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.