URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 26 MAI 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În Bihor, sportul are viață grea, pentru că Ilie Bolojan se ferește de acest domeniu, pe motiv că e nu doar o sursă de cheltuieli, ci și una de matrapazlâcuri. Câtă vreme şef la CSM a fost actualul primar Florin Birta, se mai păstra un echilibru între sporturi. Odată cu venirea lui Şerban Sere, baschetul şi-a tras partea leului, iar celelalte discipline au fost trecute practic pe linie moartă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Când la o graniţă ai război, iar la o alta un vecin care găseşte justificări agresorului, când cetăţenii sunt speriaţi de perspectiva că ar putea avea de ales între a se hrăni şi a se încălzi, revoltaţi de incompetenţa şi nesimţirea politicienilor, când orice zvon cu potenţial conflictual le stârneşte spaime, a zgândări coarda naţionalistă şi a plăsmui conspiraţii ale unei etnii majoritare împotriva uneia minoritare, toate astea înseamnă a te juca cu focul. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Doar unul din trei candidaţi promovează din prima proba practică a examenului pentru permisul de conducere în Bihor. Care ar fi motivele?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.
27 Aprilie 2016, 07:40

Protejat de Ţara-Mamă: Fugit în Ungaria ca să scape de închisoare, petrolistul orădean Rácz Attila a fost prins într-un mall din Budapesta

Protejat de Ţara-Mamă: Fugit în Ungaria ca să scape de închisoare, petrolistul orădean Rácz Attila a fost prins într-un mall din Budapesta SALUTĂRI DIN BUDAPESTA. Căutat pentru tunuri de zeci de milioane de euro date Fiscului din România, Rácz Attila (foto), care a avut grijă să dobândească din timp şi cetăţenia ungară, se află într-un comod arest la domiciliu în Budapesta, unde speră că „fraţii de sânge” îl vor feri de închisoarea la care l-au osândit autorităţile române...
Protejat de Ţara-Mamă: Fugit în Ungaria ca să scape de închisoare, petrolistul orădean Rácz Attila a fost prins într-un mall din Budapesta WANTED. Deşi prins, numele şi fotografia lui Rácz Attila încă figurează în baza de date a Interpol ca persoană urmărită pentru executarea unei condamnări, sub acuzaţiile de instigare la evaziune fiscală, constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Astă-toamnă, Rácz Attila, proprietarul din umbră al complexului Hanul Pescarilor din Săldăbagiu de Munte, considerat creierul celei mai întinse reţele de contrabandă cu combustibil din România, încasa o condamnare la 7 ani de închisoare cu executare.

Stabilit în procesul în care a fost acuzat de coordonarea unei grupări care a fraudat Fiscul cu 87 milioane lei prin tranzacţii ilicite cu carburanţi, verdictul n-a putut fi pus, însă, în aplicare.  În loc să se prezinte la penitenciar, Rácz s-a făcut nevăzut, aşa că o zi mai târziu era consemnat, ca fugar, pe lista persoanelor urmărite internaţional.

Între timp a fost, totuşi, găsit. BIHOREANUL a aflat că bărbatul, care are şi cetăţenie maghiară, a vrut să scape de puşcărie fugind în Ungaria, statul vecin fiind cunoscut că îşi extrădează cu greu cetăţenii. Prins la Budapesta, afaceristul a fost pus într-un comod arest la domiciliu, unde aşteaptă finalul procesului declanşat pentru extrădarea sa, proces în care avocatul pe care l-a angajat a şi invocat deja faptul că ar fi doar o victimă...

Condamnat, pe fugă

Pedeapsa pentru Rácz Attila a fost pronunţată pe 27 noiembrie de Curtea de Apel Bucureşti într-un dosar instrumentat de procurorii DNA, care l-au acuzat că în perioada 2009-2010 a coordonat o grupare care a provocat statului o pagubă de 87 milioane lei, echivalentul a aproape 20 milioane euro. Prin intermediul unui antrepozit fiscal din Slobozia, grupul lui Rácz achiziţiona motorină tip Euro 5 ca materie primă, scutită de accizare pe motiv că ar urma să fie prelucrată. În realitate, ea era vândută unor benzinării, iar banii obţinuţi din tranzacţii plimbaţi prin conturile altor firme fantomă şi în final scoşi de oamenii lui Rácz cu justificări fictive.

Din cele 15 persoane condamnate în acest dosar, afaceristul orădean a primit sentinţa cea mai grea, stabilită după cinci amânări succesive. Înaintea fiecărei înfăţişări, bărbatul pleca spre Budapesta şi revenea numai după ce se asigura că verdictul a fost din nou amânat. Mai puţin pe 27 noiembrie când, aflând că urma să fie priponit, a rămas în Ungaria. Ca atare, a fost dat în urmărire naţională, iar pe numele lui a fost emis ulterior inclusiv un mandat european de arestare, datele fiindu-i publicate şi pe site-ul Interpol.

Pe urmele lui Attila...

De la bun început, ipoteza oamenilor legii a fost că Rácz se ascundea în Ungaria, unde, de altfel, deţine mai multe proprietăţi. Pe de o parte pentru că în acest fel putea ţine mai bine legătura cu familia sa, rămasă în Bihor, iar pe de alta deoarece este de notorietate faptul că statul vecin extrădează cu greu sau chiar deloc propriii cetăţeni, chiar condamnaţi în alte state.

Întrebată de poliţişti dacă ştie unde se află, soţia lui Rácz a susţinut că habar nu are. Realitatea era însă alta, după cum aveau să constate ofiţerii Compartimentului Urmăriri din Poliţia Bihor care, imediat după dispariţie, au declanşat o operaţiune pentru găsirea lui. Pusă sub supraveghere, femeia a fost cea care, după aproape cinci luni de investigaţii, i-a condus pe urmele lui. Tot alături de ea era Rácz şi în urmă cu trei săptămâni, când poliţiştii maghiari l-au ridicat dintr-un mall budapestan...

Zvonuri

Mihai Necolaiciuc, fost director CFRSurse ale BIHOREANULUI susţin că, în momentul reţinerii, bărbatul era împreună şi cu Mihai Necolaiciuc (foto), fost director al CFR, şi el ameninţat cu închisoarea în România, şi s-ar fi legitimat cu un act de identitate maghiar oficial, cu poza lui, dar emis pe un alt nume, ceea ce a alimentat supoziţia că ar avea legături cu serviciile de informaţii ungare, care l-ar fi ajutat.

Ambele informaţii sunt negate, însă, de şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, cel care a coordonat din România prinderea condamnatului. "Rácz era doar cu soţia, într-un complex comercial, şi avea asupra sa numai propriul act de identitate". Potrivit chestorului, operaţiunea de găsire şi prindere a fost îndelungată şi a implicat "numeroase activităţi specifice", pe care, fireşte, nu le-a detaliat. "Trebuie să menţionez că întreaga acţiune s-a derulat fără incidente şi că am avut concursul colegilor noştri din Ungaria", a insistat Popa.

În arest

Codruţ Marta, consilierul fostului şef al ANAF, Sorin BlejnarDupă capturare, Rácz a fost reţinut 48 ore şi apoi prezentat unei instanţe care să dispună punerea în executare a mandatului european de arestare emis de autorităţile române pe numele lui. La primul termen al procesului, după cum zic chiar apropiaţi ai săi, avocatul a încercat să acrediteze ideea  că Rácz ar fi o victimă într-un proces politic, iar extrădarea i-ar pune viaţa în pericol. Pentru credibilitate, a fost dat ca exemplu Codruţ Marta (foto), consilierul fostului şef ANAF Sorin Blejnar, al cărui nume apare în mai multe dintre dosarelelui Rácz şi care a dispărut, presupunându-se că ar fi fost ucis pentru a fi redus la tăcere.

Scopul? De a convinge instanţa să refuze extrădarea, lucru care nici măcar nu ar fi imposibil, întrucât în legea prin care Ungaria a adoptat Convenţia europeană privind extrădarea, sunt stipulate condiţii diferite pentru predarea cetăţenilor străini faţă de cele pentru extrădarea cetăţenilor maghiari, în cazul acestora din urmă Guvernul de la Budapesta putând chiar să refuze predarea.

Instanţa a amânat luarea unei decizii, solicitând autorităţilor judiciare române hotărârea prin care Rácz a fost condamnat, aşa că până la finalizarea procedurilor acesta a fost eliberat şi plasat în arest la domiciliu, într-una din locuinţele din Budapesta. "Se va verifica dacă faptele pentru care a fost condamnat sunt incriminate de lege şi în Ungaria", a explicat şeful Poliţiei Bihor.

Afaceri "unsuroase"

Cât va dura procedura nu e clar, dar un lucru e sigur: prin fuga sa, Rácz n-a făcut decât să-şi îngreuneze situaţia. Căci, pe lângă cei 7 ani la care a fost condamnat toamna trecută, la care se adaugă alţi 2 ani cu suspendare încasaţi la Oradea pentru o altă fraudă, de 2,2 milioane lei, afaceristul nu a încheiat nici pe departe şirul dosarelor în care e inculpat.

În prezent, Rácz Attila e judecat şi de Tribunalul Braşov pentru o pagubă de 22 milioane lei, tot din afaceri cu produse petroliere, într-un dosar în care e coleg cu fostul şef ANAF din guvernarea Boc, Sorin Blejnar, acuzat că ar fi blocat orice control la societăţile implicate în tranzacţiile oneroase, cu doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea şi Dorel Ciobanu, plus fostul deputat PD de Braşov Vasile Bran, toţi învinuiţi de constituirea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Rácz e cercetat, de asemenea, pentru încă o fraudă de 62 milioane lei comisă prin intermediul rafinăriei Ecodiesel din Suplacu de Barcău, care importa motorină sub pretextul procesării, dar pe care o vindea, iar apoi plimba încasările prin conturile unor firme fantomă şi în final băga banii în buzunar. În acest dosar, de altfel, la finele anului trecut procurorii DIICOT i-au reţinut pentru 24 de ore pe patronii rafinăriei, fostul fotbalist Călin Bălaj, italianul Antonino Papalia şi Mérai Katalin, cumnata lui Rácz, aflaţi în prezent sub control judiciar. Anchetatorii susţin că afacerea a fost plănuită de acelaşi Rácz Attila, care a scăpat de reţinere pentru că era dispărut.

Acum, că a reapărut în peisaj, vor avea posibilitatea să-l ia din nou la întrebări. Numai să-l şi facă să vorbească. Nu de alta, dar până acum în toate dosarele s-a apărat la fel: uzând de dreptul la tăcere...


PROTECŢIE ÎNALTĂ
"Azil" pentru deputat

Marko Attila, deputat udmrDeputatul UDMR Marko Attila (foto), pentru care încă din decembrie 2014 Camera Deputaţilor a avizat arestarea preventivă într-unul dintre dosarele fostei şefe DIICOT, Alina Bica, care a condus şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, se află şi în prezent tot în Budapesta, la fel ca Rácz, sub protecţia Guvernului maghiar, care a refuzat extrădarea lui. "Clientul meu a primit protecţie din partea premierului Ungariei, Viktor Orban, care i-a permis să rămână pe teritoriul statului maghiar după ce, analizând situaţia, a apreciat că în acest caz s-a încălcat dreptul la un proces echitabil", a explicat avocatul lui Marko, Eugen Iordăchescu.

Nepot al fostului lider UDMR Marko Bela, fostul deputat a renunţat la locul din Parlament înainte de a pleca din ţară, fiind dat în urmărire internaţională pe 6 mai 2015, după ce la solicitarea DNA pe numele său a fost emis un mandat de arestare în lipsă. Procurorii şi-au argumentat cererea arătând că împreună cu fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, şi cu un alt parlamentar, Theodor Nicolescu, şi el fost membru în conducerea ANRP, Marko Attila a aprobat despăgubiri supraevaluate, provocând statului un prejudiciu de 84 milioane euro.

În noiembrie 2014, politicianul maghiar a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea imobilului din Sfântu Gheorghe în care funcţionează Liceul Teoretic Szekely Miko şi Liceul Teologic Reformat, către Eparhia Reformată. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Uniunea Europeana 2016
se pare ca a devenit o regula pt marii infractori din "tara-mama"ungaria, sa se faca disparuti peste granita fara a raspunde in fata legii.
Postat 27 Aprilie 2016, 20:09 de Valhalla-Asgard
Circuit financiar cu statul maghiar?
http://afaceri-huro.blogspot.com/
Postat 27 Aprilie 2016, 11:09 de MikyMicula
România e Țara-Tată!!!
Limbaj de ordine, tată!!! Disciplină, tată!!!
Postat 27 Aprilie 2016, 09:01 de ADINA
count display
Delgaz Grid
 • Sistare alimentare gaze naturale pe mai multe strazi din localitatea Marghita, judetul Bihor

  Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita pe strazile: 23 August, Somesului, Crisan, Oasului, Closca, Eminescu, Tractoristilor  in data de 25 mai, incepand cu ora 16:30, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

  Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 25 mai, incepand cu ora 19:30, in functie de prezenta la domiciliu a consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

   

   

   

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 4.6288 RON
 • 1 EUR = 4.9417 RON
 • 1 HUF = 0.0128 RON