URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Mai 2015, 12:04

Protectorul pădurii: Un tânăr orădean a mobilizat ecologişti din toată ţara şi din străinătate la un protest anti-defrişări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poate cineva să mute munţii şi pădurile? Nu, dar poate încerca să-i convingă pe alţii să le ţină pe loc!

Ovidiu Drobotă, un orădean de 22 de ani, a reuşit să atragă atenţia a mii de români, din ţară şi din străinătate, asupra defrişărilor ilegale de păduri, convingându-i să iasă în stradă pentru a protesta paşnic împotriva acestui fenomen. Meritul tânărului e cu atât mai lăudabil cu cât a acţionat fără să se folosească de vreun ONG ecologist ori de vreun partid politic...

Preocupat de natură

Până în urmă cu câteva săptămâni, student la Calculatoare la Universitatea din Oradea, era un tânăr ca oricare altul din generaţia sa. „Probabil că pot fi numit şi ecologist, pentru că mereu am fost interesat de protejarea naturii, dar nu am participat la vreun marş sau protest organizat”, spune tânărul. Altfel spus, ecologist în simţire, chiar dacă nu şi în acţiune.

Într-o zi, însă, i-au atras atenţia nişte articole apărute pe site-ul Agent Green, o asociaţie autohtonă care militează împotriva tăierilor ilegale de copaci. „Am citit pe site-ul lor investigaţii despre cum se fură pădurea, mi-au stârnit interesul şi am început să cercetez tot mai mult”. Aşa a aflat Ovidiu că în numeroase parcuri naturale din ţară copacii se împuţinează văzând cu ochii, românii încetând demult, de fapt, să mai fie „fraţi cu codrul”. „S-au retrocedat dubios de multe păduri, iar apoi nimeni nu s-a mai preocupat de îngrijirea lor”, spune tânărul. De fapt, unii s-au preocupat doar să le distrugă...

Împotriva dezastrului

Documentarea lui Ovidiu a atins punctul culminant în urmă cu două săptămâni, când Environmental Investigation Agency, un ONG internaţional de mediu, a dat publicităţii o anchetă care are în prim plan Holzindustrie Schweighofer, companie austriacă specializată în prelucrarea lemnului. EIA arăta, prin filmări cu camera ascunsă, că angajaţii firmei tranzacţionează ilegal lemn din pădurile româneşti, ba chiar recompensează printr-un sistem de bonificaţie lemnul tăiat ilegal.

Tânărul orădean a decis că nu mai poate sta cu mâinile în sân: „În special în ultimul deceniu s-a produs un adevărat dezastru ecologic prin tăierile ilegale de lemne. Mi-am spus că este necesar să ieşim în stradă pentru a apăra pădurile”. Dar cum putea un simplu student din capătul ţării, care nu e membru al niciunui partid politic ori al unei asociaţii ecologiste, să convingă lumea să i se alăture? „Am decis să creez un eveniment pe Facebook, prin care am anunţat un protest pentru salvarea pădurilor din România, programat pe 9 mai la Oradea”.

Azi la Oradea, mâine în toată ţara!

Ovidiu şi-a invitat prietenii de pe Facebook la protest, sperând ca măcar unii dintre ei să-i împărtăşească grija. Spre surprinderea sa, în câteva ore, anunţul lui era distribuit şi popularizat cu sârg de utilizatorii reţelei de socializare, „rostogolindu-se” rapid pe paginile a mii de oameni.

Aşa se face că în nicio săptămână, pe Facebook s-au anunţat proteste în 25 de oraşe din România, majoritatea reşedinţe de judeţe, şi în alte 13 din afara ţării, inclusiv în mari capitale europene precum Paris, Viena, Stockholm ori Berlin. „Nu mă aşteptam la o asemenea amploare”, mărturiseşte Ovidiu, tânărul parcă neîndrăznind să se bucure prea mult de reuşita lui.

La evenimentul creat pentru Oradea au „aderat” online două mii de persoane. Chiar dacă nu toţi au şi ieşit în stradă, organizatorul e totuşi mulţumit: „Mă bucur că lumea a luat atitudine. Este important să nu stăm cu mâinile în sân atunci când ceva ne deranjează”.

Planuri de viitor

Ovidiu este convins că responsabilitatea pentru dispariţia pădurilor din ţară o are clasa politică românească, în ansamblul ei. Situaţia se va schimba, crede tânărul orădean, doar dacă străzile vor vui de nemulţumire. „Dacă suntem uniţi, împreună putem schimba ceva. Important este, însă, să dovedim că ne dorim cu adevărat binele ţării şi că nu e doar gura de noi”, spune el.

Tocmai de aceea, Ovidiu speră că măcar câţiva dintre orădenii care au participat la protest vor fi dornici de-acum înainte să facă mai mult decât „gargară”. „Mi-ar plăcea să ne mobilizăm, să fim voluntari la plantări masive şi serioase, nu doar aşa, de ochii lumii”. Cert e că, dacă va reuşi să-i mobilizeze şi în viaţa reală, nu doar în cea virtuală, Ovidiu va merita un mare like...

Citeşte pe această temă şi articolul "Orădeni în stradă pentru salvarea pădurilor: "Nu ne tăiaţi viitorul" (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON