URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2015, 12:04

Protectorul pădurii: Un tânăr orădean a mobilizat ecologişti din toată ţara şi din străinătate la un protest anti-defrişări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poate cineva să mute munţii şi pădurile? Nu, dar poate încerca să-i convingă pe alţii să le ţină pe loc!

Ovidiu Drobotă, un orădean de 22 de ani, a reuşit să atragă atenţia a mii de români, din ţară şi din străinătate, asupra defrişărilor ilegale de păduri, convingându-i să iasă în stradă pentru a protesta paşnic împotriva acestui fenomen. Meritul tânărului e cu atât mai lăudabil cu cât a acţionat fără să se folosească de vreun ONG ecologist ori de vreun partid politic...

Preocupat de natură

Până în urmă cu câteva săptămâni, student la Calculatoare la Universitatea din Oradea, era un tânăr ca oricare altul din generaţia sa. „Probabil că pot fi numit şi ecologist, pentru că mereu am fost interesat de protejarea naturii, dar nu am participat la vreun marş sau protest organizat”, spune tânărul. Altfel spus, ecologist în simţire, chiar dacă nu şi în acţiune.

Într-o zi, însă, i-au atras atenţia nişte articole apărute pe site-ul Agent Green, o asociaţie autohtonă care militează împotriva tăierilor ilegale de copaci. „Am citit pe site-ul lor investigaţii despre cum se fură pădurea, mi-au stârnit interesul şi am început să cercetez tot mai mult”. Aşa a aflat Ovidiu că în numeroase parcuri naturale din ţară copacii se împuţinează văzând cu ochii, românii încetând demult, de fapt, să mai fie „fraţi cu codrul”. „S-au retrocedat dubios de multe păduri, iar apoi nimeni nu s-a mai preocupat de îngrijirea lor”, spune tânărul. De fapt, unii s-au preocupat doar să le distrugă...

Împotriva dezastrului

Documentarea lui Ovidiu a atins punctul culminant în urmă cu două săptămâni, când Environmental Investigation Agency, un ONG internaţional de mediu, a dat publicităţii o anchetă care are în prim plan Holzindustrie Schweighofer, companie austriacă specializată în prelucrarea lemnului. EIA arăta, prin filmări cu camera ascunsă, că angajaţii firmei tranzacţionează ilegal lemn din pădurile româneşti, ba chiar recompensează printr-un sistem de bonificaţie lemnul tăiat ilegal.

Tânărul orădean a decis că nu mai poate sta cu mâinile în sân: „În special în ultimul deceniu s-a produs un adevărat dezastru ecologic prin tăierile ilegale de lemne. Mi-am spus că este necesar să ieşim în stradă pentru a apăra pădurile”. Dar cum putea un simplu student din capătul ţării, care nu e membru al niciunui partid politic ori al unei asociaţii ecologiste, să convingă lumea să i se alăture? „Am decis să creez un eveniment pe Facebook, prin care am anunţat un protest pentru salvarea pădurilor din România, programat pe 9 mai la Oradea”.

Azi la Oradea, mâine în toată ţara!

Ovidiu şi-a invitat prietenii de pe Facebook la protest, sperând ca măcar unii dintre ei să-i împărtăşească grija. Spre surprinderea sa, în câteva ore, anunţul lui era distribuit şi popularizat cu sârg de utilizatorii reţelei de socializare, „rostogolindu-se” rapid pe paginile a mii de oameni.

Aşa se face că în nicio săptămână, pe Facebook s-au anunţat proteste în 25 de oraşe din România, majoritatea reşedinţe de judeţe, şi în alte 13 din afara ţării, inclusiv în mari capitale europene precum Paris, Viena, Stockholm ori Berlin. „Nu mă aşteptam la o asemenea amploare”, mărturiseşte Ovidiu, tânărul parcă neîndrăznind să se bucure prea mult de reuşita lui.

La evenimentul creat pentru Oradea au „aderat” online două mii de persoane. Chiar dacă nu toţi au şi ieşit în stradă, organizatorul e totuşi mulţumit: „Mă bucur că lumea a luat atitudine. Este important să nu stăm cu mâinile în sân atunci când ceva ne deranjează”.

Planuri de viitor

Ovidiu este convins că responsabilitatea pentru dispariţia pădurilor din ţară o are clasa politică românească, în ansamblul ei. Situaţia se va schimba, crede tânărul orădean, doar dacă străzile vor vui de nemulţumire. „Dacă suntem uniţi, împreună putem schimba ceva. Important este, însă, să dovedim că ne dorim cu adevărat binele ţării şi că nu e doar gura de noi”, spune el.

Tocmai de aceea, Ovidiu speră că măcar câţiva dintre orădenii care au participat la protest vor fi dornici de-acum înainte să facă mai mult decât „gargară”. „Mi-ar plăcea să ne mobilizăm, să fim voluntari la plantări masive şi serioase, nu doar aşa, de ochii lumii”. Cert e că, dacă va reuşi să-i mobilizeze şi în viaţa reală, nu doar în cea virtuală, Ovidiu va merita un mare like...

Citeşte pe această temă şi articolul "Orădeni în stradă pentru salvarea pădurilor: "Nu ne tăiaţi viitorul" (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON