URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iunie 2020, 17:05

Promotor al comunităţii LGBT, orădeanul Emil Rengle i-a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis: "Toți oamenii sunt egali"

Promotor al comunităţii LGBT, orădeanul Emil Rengle i-a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis: 'Toți oamenii sunt egali' Foto: arhivă și Facebook - Emil Rengle
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Coregraf şi câştigător al concursului "Românii au talent" în 2018, orădeanul Emil Rengle i-a adresat o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, prin care îi cere să nu accepte noile modificările aduse Legii Educaţiei.

Proiectul de lege care modifică articolul 7 din Legea Educației a fost adoptat marțea trecută în Senat, acesta fiind și forul decizional, informează site-ul de știri Hotnews.ro. Un amendament al proiectului prevede că sunt interzise „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”, mai scrie aceeași sursă. 

Inițiativa legislativă a fost propusă de PMP, iar amendamentul a fost introdus de senatorul Vasile Cristian Lungu. 

Ca reacţie la acest lucru, orădeanul Emil Rengle - un susţinător al comunităţii LGBT - i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis că modificările respective înseamnă discriminare pentru membrii comunităţii menţionate.

„Din păcate, comunitatea LGBT din România are o lungă istorie bazată pe discriminare, iar noua modificare a Legii Educaţiei continuă această istorie tristă într-o formă validată de Parlament şi de Statul Român, formă pe care Constituţia ţării noastre nu o poate permite“, a scris tânărul coregraf în scrisoare.

Acesta mai susține că fiecare om este diferit și poate avea propria abordare personală şi emoţională asupra vieţii.

Emil Rengle spune în continuare că persoanele transgender dar și cele care fac parte dintr-o altă categorie pentru care genul nu corespunde cu sexul au fost și vor exista în continuare în lume, iar proiectul de lege neagă tocmai existența acestei comunități recunoscută la nivel mondial. 

Textul, publicat pe pagina sa de Facebook, este însoțit și de o fotografie în care dansatorul ține o coală de hârtie pe care scrie „Toți oamenii sunt egali”. 

 

Domnule Președinte Klaus Iohannis, Vă scriu această scrisoare pentru că o întreagă comunitate are nevoie de...

Posted by RENGLE on Friday, June 19, 2020

Dansatorul Emil Rengle este cunoscut ca fiind un promotor al comunității LGBT, acesta recunoscând public că este bisexual.


Scrisoarea adresată preşedintelui României:

"Domnule Preşedinte Klaus Iohannis,

Vă scriu această scrisoare pentru că o întreagă comunitate are nevoie de dumneavoastră acum mai mult decât în alte zile. Din păcate, comunitatea LGBT din România are o lungă istorie bazată pe discriminare, iar noua modificare a Legii Educaţiei L87/2020 continuă această istorie tristă într-o formă validată de Parlament şi de Statul Român, formă pe care Constituţia ţării noastre nu o poate permite.

Aşa cum în ultimele decenii s-a descoperit că energia poate fi luată din vânt sau din soare, aşa cum s-a descoperit zborul, aşa cum s-a inventat Internetul, lumea întreagă este într-o continuă dezvoltare şi o continuă evoluţie, iar acest aspect se aplică şi omului. Omul, în ultimii 2000 de ani, s-a dezvoltat, a evoluat şi a ajuns să se cunoască mai bine pe el însuşi.

Ştiinţa însăşi, prin prisma geneticii, confirmă acest lucru, că omul este mai mult decât ceea ce pare, iar aspectele genetice şi psihologice ale speciei noastre sunt atât de vaste şi diferite, încât fiecare individ din aceeaşi specie poate avea propria abordare personală şi emoţională asupra vieţii.

Aceeaşi genetică arată că mintea umană este într-o stare de continuă evoluţie.

Persoanele transgender sau cele pentru care identitatea de gen nu coincide cu sexul biologic au existat dintotdeauna, dar, prin filtrul ştiinţei pe care am invocat-o mai devreme, în 2020, aspectele acestea care ţin strict de natura umană pot fi explicate mult mai uşor. Accesul facil la informaţie din zilele noastre ne oferă oportunitatea de a înţelege mult mai uşor mintea umană, ne oferă oportunitatea de a înţelege faptul că unii oameni se identifică cu alt gen decât sexul atribuit la naştere.

Genul este definit de aşteptările pe care societatea le are de la fiecare om în parte, de aşteptările care s-au format în urmă cu mii de ani. Un bărbat trebuie să producă pentru familia lui, să aibă grijă de soţie şi copii, şamd., şi, dacă eşti femeie, societatea aşteaptă ca tu să te supui bărbatului, să creşti copii, să faci curat în gospodărie.

Cred că este evident că în orice societate modernă, din orice ţară democratică din lume, aceste lucruri s-au schimbat şi au evoluat. Nu mai vânăm ca să mâncăm, ci muncim, nu mai spălăm hainele la râu, ci avem o întreagă tehnologie la dispoziţie să facem asta. E clar că lucrurile s-au schimbat faţă de momentul în care atribuţiile genului au fost trasate acum mii de ani.

E mult mai evident şi mai uşor de înţeles acum că există şi de ce o persoană transgender. Legea L87/2020 propusă de domnul Lungu Vasile Cristian neagă existenţa unei minorităţi care a fost recunoscută la nivel global. Domnul senator Lungu a declarat într-un interviu că «din punctul meu de vedere nu există această minoritate». Putem lăsa, domnule Preşendinte, un singur om susţinut de Senatul României să nege existenţa a ceva ce a fost dovedit că există?

Putem lăsa un om să nege existenţa altor oameni? Domnul senator Lungu a pus în textul legii educaţiei un amendament care prevede că «activităţile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identităţii de gen, înţeleasă ca teoria sau opinia că genul e un concept diferit de sexul biologic şi că cele două nu sunt întotdeauna aceleaşi» să fie interzise în şcoli şi universităţi, ceea ce, după cum probabil aţi remarcat, a atras dezaprobarea multor şcoli de renume din România, inclusv universităţile din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

În primul rând, identitatea unui om nu este o opinie sau o teorie şi persoanele transgender, al căror număr este estimat la 100.000, erau deja printre cele mai discriminate categorii din ţara noastră. În al doilea rând, un astfel de amendament discriminează o categorie de oameni, aspect neconstituţional, pentru că în Constituţia României se spune clar că discriminarea este interzisă.

În al treilea rând, atacă libertatea de exprimare a unei categorii de oameni şi a celor care îi susţin în cadrul şcolilor şi universităţilor. Libertatea de exprimare, ştim cu toţii, presupune dreptul la a avea şi a face cunoscute propriile opinii. În al patrulea rând, acest amendament neagă dreptul la educaţie şi încalcă autonomia universităţilor, pentru că Parlamentul nu are competenţă când vine vorba de curricula de studiu. Vă mulţumesc şi am mare încredere că nu veţi promulga această lege şi că veţi avea grijă de toţi cetăţenii acestei ţări de o manieră nediscriminatorie, indiferent de identitatea lor de gen sau de orientarea lor sexuală".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Stiinta
Fiecare sa naste cu un sex, masculin sau feminin. Ca ulterior unii se chinuie sa se transforme din barbat in femeie (cu sau fara operatii de schimbare de sex, cu sau fara mustata), ori invers din femeie in barbat, e altceva. E cu totul altceva.
Postat 22 Iunie 2020, 18:31 de Sunlight
Evident că oamenii ar trebui să fie egali ... în teorie !?!
Fiar că, unii sunt mai "defecți" ca alții ... neînțelegând menirea existenței celor două sexe, bărbați și femei !?! Așa că, defecțiunea ține strict de faptul că omenirea s-a reprodus peste un nivel numeric corect și natural al planetei, iar LGBT a apărut pe post de "Michiduță" !?!
Postat 22 Iunie 2020, 18:07 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON