URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Septembrie 2017, 08:30

Proiectul VOLO se încheie, voluntariatul continuă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 20 de luni pline de activităţi legate de dezvoltarea voluntariatului, cu multe provocări şi reuşite, proiectul Reţea regională de voluntariat în servicii sociale – Bihor, Satu-Mare,Sălaj – (VOLO) se apropie de încheiere. Joi, 27 iulie, la Continental Forum Oradea, reprezentanţii liderului de proiect, Asociaţia Caritas Catolica Oradea, respectiv ai partenerului, Organizaţia Caritas a Diecezei Satu-Mare, au prezentat principalele rezultate şi concluziile proiectului care se va încheia la sfârşitul lunii septembrie 2017.

Ca rezultat principal al proiectului, în cadrul Asociaţiei Caritas Catolica a fost înfiinţat un birou de voluntariat pentru recrutarea, înregistrarea şi plasarea voluntarilor. De asemenea, a fost dezvoltată o platformă on-line (volonet.ro) care facilitează întâlnirea dintre cererea şi oferta de voluntariat.

Baza de voluntari a ONG-urilor sociale din regiune a fost extinsă printr-o serie de activităţi, precum Caravana Tânărului Voluntar (în cadrul căreia au fost informaţi despre voluntariat peste 1500 tineri, din 22 unităţi de învăţământ din cele trei judeţe), o serie de seminarii practice pentru instruirea voluntarilor noi, SociONGfest (primul Târg Regional al ONG-urilor active în domeniul social la care au participat 30 de ONG-uri), precum şi o vizită de studiu în Elveţia.

Creşterea capacităţii organizaţionale a peste 50 de ONG-uri a fost  realizată prin Caravana Voluntariatului (18 întâlniri în 10 localităţi), o serie de instruiri tematice pentru voluntarii activi, şi două gale pentru voluntari, organizate la Oradea şi Satu-Mare. Reţeaua a fost dezvoltată şi prin parteneriate cu ONG-uri, instituţii, firme şi prin schimburi de experienţă printre parteneri.

În cadrul proiectului, s-a realizat şi o analiză a nevoilor privind voluntariatul în servicii sociale, în cele trei judeţe implicate. Printre cele mai mari probleme identificate, apare lipsa resurselor umane suficiente, concomitent cu lipsa resurselor financiare, insuficienţa informaţiilor privind gestiunea voluntarilor.

Deşi voluntariatul începe să devină un trend şi în România, lipsa interesului şi a unei culturi a voluntariatului, precum şi recrutarea ineficientă, se află, în concepţia ONG-urilor participante la studiu, printre cauzele faptului că numărul voluntarilor este scăzut în regiune. Printre concluziile studiului, apare ca o necesitate  cooperarea între ONG-urile active în domeniul social, precum şi dezvoltarea unei strategii pe termen lung pentru promovarea şi dezvoltarea sistemului de voluntariat. Reţeaua creată în cadrul proiectului reprezintă o oportunitate în acest sens, pentru ONG-uri şi voluntari.

Proiectul "Reţea regională de voluntariat în servicii sociale – Bihor, Satu-Mare,Sălaj – (VOLO)" a fost cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei elveţiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON