URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2018, 17:16

Proiectul strategic pe sănătate a fost câştigat: Investiţii de peste 8,5 milioane de euro în spitalele din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, a afirmat, vineri, în cadrul unei şedinţe extraordinare a aleşilor, că proiectele strategice depuse de judeţul Bihor pentru finanţare din bani europeni, prin programul RO-HU 2014-2020, au fost declarate câştigătoare. Decizia a fost luată, joi, în cadrul şedinţei Comisiei de monitorizare Interreg România-Ungaria, care a avut loc la Arad.

Centre de urgenţă şi aparatură în spitale

Cel mai valoros proiect este cel strategic pe sănătate, în valoare de aproape 9,5 milioane euro, din care aproape 8,6 milioane euro revin spitalelor din Bihor, iar restul sumei partenerilor din Berettyóújfalu.

"Proiectul pe sănătate a primit al doilea cel mai mare punctaj, de 84,5 puncte. Suntem în linie dreaptă. Urmează studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic", a declarat Pásztor în plen.

Prin proiect, beneficiarii îşi propun ridicarea a două centre medicale de urgenţă în zone montane (Padiş şi Stâna de Vale), unde nu există asemenea facilităţi, şi implementarea unui sistem de telemedicină care să "lege" de Spitalul Judeţean din Oradea atât aceste centre, cât şi spitalele din Marghita, Salonta, Aleşd şi Beiuş.

De asemenea, având în vedere incidenţa ridicată a îmbolnăvirilor de cancer, se doreşte achiziţia unor echipamente de diagnosticare şi tratament pentru Spitalul Municipal Gavril Curteanu (a unui angiograf de 1,66 milioane euro şi a unui computer tomograf SPECT CT în valoare de 845.000 euro), a unor aparate de radiologie şi ecografie pentru spitalele din judeţ, precum şi înfiinţarea unui Centru de Formare Continuă de Abilităţi Practice sub tutela Facultăţii de Medicină.

Din cei 9.474.159 euro, doar 882.353 euro sunt pentru partea maghiară.

Investiţii în cultură

De asemenea, potrivit unei informări transmise de Consiliul Judeţean Bihor, primele două proiecte câştigătoare pe domeniul Cultură sunt cele ale municipiului Debreţin, la ambele, parteneri principali fiind instituţiile culturale subordonate CJ Bihor. 

Este vorba de cel referitor la modernizarea Teatrului, cu un  buget estimativ de 970.393 euro, respectiv de cel care vizezaă echipamente pentru Muzeul Ţării Crişurilor (2,767 milioane euro) şi Centru Cultural "Várad" (673.895 euro).

După elaborarea studiilor de fezabilitate, beneficiarii vor trebui să obţină din nou acordul Comisiei de monitorizare Interreg România-Ungaria înainte de demararea investiţiilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bravo.!
Avem nevoie si de medici priceputi si proiectul va fi perfect.
Postat 30 Iunie 2018, 18:19 de alpi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON