URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mi-ar fi plăcut să asist la o dezbatere publică a candidaţilor la Primăria Oradea. Dacă mulţi ar fi fost curioşi să vadă cum îl încolţesc chalengerii pe favoritul Florin Birta, eu aş fi vrut să aflu şi alte lucruri care pot determina viitorul urbei. Am constatat, din programele prezentate, că niciun candidat n-a spus clar ce va face cu proiectele în derulare, cu cele ce urmează să înceapă şi cu cele aflate doar în faza de început. Să fie acesta un semn că distinşii contracandidaţi ai liberalilor nici nu-şi imaginează să ajungă la butoanele Primăriei?
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Asta e senzaţia mea, la finele unei campanii electorale "pandemice", cu totul atipice, lipsite de culoarea, zgomotul şi gargara mitingurilor mari, dar şi de dezbaterile dintre candidaţi, care ni i-ar fi putut prezenta în adevărata lor splendoare, cu sclipirile sau, dimpotrivă, stângăciile şi limitele lor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât de greu ar pica unora, pronostichez că în bătălia pentru Primăria Oradea şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor zarurile au fost aruncate. Cred, deci, cu variate argumente - politice, administrative, psiho-sociale, electorale - că viitorul primar se numeşte Florin Birta, iar viitorul preşedinte de judeţ Ilie Bolojan.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
În curând, numărul oamenilor care vorbesc va bate numărul celor care ascultă, iar într-un final târziu al umanității, numărul celor care nu vor avea nimic de spus va fi tot mai aproape de zero. Trăim vremuri în care aproape nimeni nu mai ascultă ce are de spus altcineva, cel mult tace până când celălalt se oprește din vorbit, pentru ca apoi să-și dea drumul la gură.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.
03 Octombrie 2019, 14:52

Proiectul pe sănătate a fost lansat. El va revoluţiona medicina de urgenţă din Bihor (FOTO)

La aproape 3 ani de la instalarea actualei administraţii judeţene, care a schimbat vechiul proiect strategic ce viza îmbunătăţirea infrastructurii rutiere şi în secundar a celei medicale din zonele montane ale Bihorului, joi a fost lansat proiectul strategic pe sănătate depus în cadrul Programului Interreg Ro-Hu 2014-2020 în cursul lunii aprilie a acestui an, pentru a fi finanţat cu fonduri europene în valoare 9.717.383 euro.

În prezenţa oficialilor Consiliului Judeţean Bihor şi a Autoguvernării din judeţul ungar vecin, Hajdu Bihar, precum şi a reprezentanţilor Primăriilor Oradea, Beiuş, Marghita şi Aleşd, Salonta, ai Spitalului Clinic Judeţean şi ai Spitalului Municipal din Oradea, ai SMURD, Salvamont-Salvaspeo, ISU Bihor şi Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii orădene, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a subliniat că acesta este al doilea proiect strategic al judeţului, după cel pe Cultură, de care va beneficia Teatrul orădean prin modernizarea scenei.

Pentru recuperarea întârzierilor

Potrivit informaţiilor furnizate la lansare, proiectul strategic pe sănătate ţinteşte îmbunătăţirea serviciilor medicale furnizate în spitalele din Bihor şi din Berrettyoufalu (cel din urmă beneficiind de 0,880 milioane euro pentru dotări) prin achiziţionarea de echipamente care să asigure scurtarea timpilor de diagnosticare şi intervenţie în situaţiile medicale de urgenţă, dar şi crearea unui centru transfrontalier "de învăţare şi cercetare" în domeniul medical, precum şi "echilibrarea inegalităţilor la nivelul serviciilor medicale" dintre judeţul Bihor şi Hajdu Bihar, plus "reducerea deficitului de personal medical specializat şi stoparea fenomenului de migraţie a bolnavilor peste hotare".

Concret, vor fi construite două centre medicale de urgenţă în zonele montane Padiş şi Stâna de Vale, care vor fi coordonate de Salvamont Bihor, în Berrettyoufalu va fi dotată kinetoterapia şi balneologia, Spitalul Judeţean din Oradea va implementa un sistem de telemedicină care va permite diagnosticarea de la distanţă a pacienţilor din celelalte spitale ale judeţului, iar FMF Oradea va reconstrui o clădire cu suprafaţă de aproape 250 metri pătraţi pentru a amenaja un "Centru de formare continuă de abilităţi practice" pentru viitorii medici.

Întregul proiect strategic trebuie implementat, teoretic, până anul viitor, dar practic termenul de aplicare a fost prelungit cu 2 ani. "Nimeni nu ne obligă să nu terminăm mai repede", a spus şeful CJ Bihor.

Echipamente noi la Judeţean

Cel mai mare beneficiar al proiectului strategic pe sănătate va fi Spitalul Judeţean din Oradea, cu 4.777.314 euro din totalul de 9,717 milioane euro aprobaţi.

Din această sumă, vor fi achiziţionate un aparat SPECT CT şi un aparat Angio CT utile în oncologie, 10 paturi pentru secţia ATI, 2 aparate de radiologie, un sistem de telemedicină (care va "lega" informatic de acest spital unităţile din Beiuş, Salonta, Aleşd şi Marghita, dar şi Spitalul Municipal din Oradea, pentru a comunica în timp real cu privire la diagnosticarea şi tratarea urgenţelor medicale), un sistem PACS (de stocare a rezultatelor de imagistică medicală şi comunicare a acestora), un CT cu 128 slide-uri (care va scurta timpii de expunere a pacienţilor la razele X şi va procesa cu viteză datele scanate ale pacienţilor), o ambulanţă şi 2 aparate VideoLaparoscop, cu ecrane LCD şi memorie de stocare.

Centru practic la FMF

Cu o sumă de 1.508.194 euro, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea va reabilita o clădire de aproximativ 249 metri pătraţi, în care va fi amenajat un Centru de Formare continuă şi abilităţi practice în domeniul sănătăţii, "pentru a oferi pregătire practică şi antrenament pentru toate nivelurile de practică medicală în majoritatea disciplinelor medicale".

Este vorba, concret, de dotări pentru Anatomie (de pildă un atlas anatomic şi de anatomie patologică, dar şi un sistem de disecţie virtuală), Discipline Medicale, Discipline Chirurgicale, ATI (de exemplu un simulator de resuscitare, intubare, defibrilare şi tratament), Farmacologie şi Tehnică Dentară.

"Nu facem shopping"

În mod cert, elementul de noutate absolută pe care proiectul urmează să-l aducă în medicina de urgenţă din judeţ este sistemul de telemedicină. Potrivit explicaţiilor date de şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, sistemul va avea trei componente, urmând să fie achiziţionate echipamente de căutare în teren a unor victime ale accidentelor, să fie implementat un sistem de comunicaţii şi să fie asigurate aşa-numite resurse de sprijin pentru salvatorii de vieţi oameneşti, începând de la cei ai Salvamont până la cei ai SMURD-UPU şi din spitale.

Concret, sistemul va dispune, între altele, de vehicule cu capacitate de operare la distanţă şi ambulanţă all-road, camere portabile cu termoviziune cu "bătaie" până la 4 kilometri, camere night-vision şi capacitate de operare de la minimum 50 km şi înregistrare-trimitere a imaginilor în timp real, hub de comunicare central şi reţele de comunicare locală între salvatori. Ambulanţele alocate misiunilor de urgenţă în zonele montane Padiş şi Stâna de Vale vor fi dotate cu defibrilatoare semiautomate, precum şi echipamente de video-laparoscopie.

Sistemul de telemedicină va avea un dispecerat special la Spitalul Judeţean şi o linie de gardă proprie, un sistem de stocare PACS a imaginilor cu o capacitate de 200 TeraBiţi, capabil să reţină rezultatele investigaţiilor imagistice timp de 5 ani, şi - bineînţeles - unităţi PACS locale în fiecare din cele patru spitale conectate (Beiuş, Aleşd, Marghita şi Salonta).

De asemenea, în aceste spitale vor fi asigurate câte două dispozitive de ecografie fixă, aparate de radiologie cu sistem de control de la distanţă a expunerii pacientului, CT şi sistem de videoconferinţă.

Toate achiziţiile sunt bazate pe nevoi identificate prin consultarea specialiştilor, a subliniat dr. Borcea, adăugând că va fi elaborat şi un sistem de proceduri de diagnosticare şi tratament de la distanţă, aşa încât, deşi pacientul poate fi oriunde în judeţ, el poate fi diagnosticat şi tratat pe baza indicaţiilor date de specialiştii din Oradea ai Spitalului Judeţean. "Nu am făcut shopping, nu cumpărăm simple gadgeturi", a spus dr. Borcea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1883 RON
  • 1 EUR = 4.8722 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON