URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De câte ori se apropie campania electorală, cei 200.000 de arhitecţi orădeni se reactivează, şi aşa aflăm pentru a nu ştiu câta oară că spânzurătorile montate acum patru ani în centru sunt hidoase, cutia de conserve din staţia de tramvai e horror, iar cârciuma nou deschisă nu se simte mai bine nici ea. Trăim în epoca "mai bine să nu se facă nimic decât să se facă prost". Dacă nu se face prost, se face cu întârziere. Iar dacă se face bine şi la timp, banii puteau fi folosiţi în cu totul altă parte. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 21 iulie a.c. a intrat în vigoare, în sfârșit, legea care instituie condițiile în care se poate dispune carantina sau izolarea la domiciliu față de unele persoane. Această lege a devenit indispensabilă ca urmare a Deciziei nr. 468/2020 a Curții Constituționale, publicate în 2 iulie, prin care s-a stabilit că măsurile de carantinare și izolare la domiciliu stabilite prin ordin de ministru sunt neconstituționale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î
03 Octombrie 2019, 14:52

Proiectul pe sănătate a fost lansat. El va revoluţiona medicina de urgenţă din Bihor (FOTO)

La aproape 3 ani de la instalarea actualei administraţii judeţene, care a schimbat vechiul proiect strategic ce viza îmbunătăţirea infrastructurii rutiere şi în secundar a celei medicale din zonele montane ale Bihorului, joi a fost lansat proiectul strategic pe sănătate depus în cadrul Programului Interreg Ro-Hu 2014-2020 în cursul lunii aprilie a acestui an, pentru a fi finanţat cu fonduri europene în valoare 9.717.383 euro.

În prezenţa oficialilor Consiliului Judeţean Bihor şi a Autoguvernării din judeţul ungar vecin, Hajdu Bihar, precum şi a reprezentanţilor Primăriilor Oradea, Beiuş, Marghita şi Aleşd, Salonta, ai Spitalului Clinic Judeţean şi ai Spitalului Municipal din Oradea, ai SMURD, Salvamont-Salvaspeo, ISU Bihor şi Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii orădene, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a subliniat că acesta este al doilea proiect strategic al judeţului, după cel pe Cultură, de care va beneficia Teatrul orădean prin modernizarea scenei.

Pentru recuperarea întârzierilor

Potrivit informaţiilor furnizate la lansare, proiectul strategic pe sănătate ţinteşte îmbunătăţirea serviciilor medicale furnizate în spitalele din Bihor şi din Berrettyoufalu (cel din urmă beneficiind de 0,880 milioane euro pentru dotări) prin achiziţionarea de echipamente care să asigure scurtarea timpilor de diagnosticare şi intervenţie în situaţiile medicale de urgenţă, dar şi crearea unui centru transfrontalier "de învăţare şi cercetare" în domeniul medical, precum şi "echilibrarea inegalităţilor la nivelul serviciilor medicale" dintre judeţul Bihor şi Hajdu Bihar, plus "reducerea deficitului de personal medical specializat şi stoparea fenomenului de migraţie a bolnavilor peste hotare".

Concret, vor fi construite două centre medicale de urgenţă în zonele montane Padiş şi Stâna de Vale, care vor fi coordonate de Salvamont Bihor, în Berrettyoufalu va fi dotată kinetoterapia şi balneologia, Spitalul Judeţean din Oradea va implementa un sistem de telemedicină care va permite diagnosticarea de la distanţă a pacienţilor din celelalte spitale ale judeţului, iar FMF Oradea va reconstrui o clădire cu suprafaţă de aproape 250 metri pătraţi pentru a amenaja un "Centru de formare continuă de abilităţi practice" pentru viitorii medici.

Întregul proiect strategic trebuie implementat, teoretic, până anul viitor, dar practic termenul de aplicare a fost prelungit cu 2 ani. "Nimeni nu ne obligă să nu terminăm mai repede", a spus şeful CJ Bihor.

Echipamente noi la Judeţean

Cel mai mare beneficiar al proiectului strategic pe sănătate va fi Spitalul Judeţean din Oradea, cu 4.777.314 euro din totalul de 9,717 milioane euro aprobaţi.

Din această sumă, vor fi achiziţionate un aparat SPECT CT şi un aparat Angio CT utile în oncologie, 10 paturi pentru secţia ATI, 2 aparate de radiologie, un sistem de telemedicină (care va "lega" informatic de acest spital unităţile din Beiuş, Salonta, Aleşd şi Marghita, dar şi Spitalul Municipal din Oradea, pentru a comunica în timp real cu privire la diagnosticarea şi tratarea urgenţelor medicale), un sistem PACS (de stocare a rezultatelor de imagistică medicală şi comunicare a acestora), un CT cu 128 slide-uri (care va scurta timpii de expunere a pacienţilor la razele X şi va procesa cu viteză datele scanate ale pacienţilor), o ambulanţă şi 2 aparate VideoLaparoscop, cu ecrane LCD şi memorie de stocare.

Centru practic la FMF

Cu o sumă de 1.508.194 euro, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea va reabilita o clădire de aproximativ 249 metri pătraţi, în care va fi amenajat un Centru de Formare continuă şi abilităţi practice în domeniul sănătăţii, "pentru a oferi pregătire practică şi antrenament pentru toate nivelurile de practică medicală în majoritatea disciplinelor medicale".

Este vorba, concret, de dotări pentru Anatomie (de pildă un atlas anatomic şi de anatomie patologică, dar şi un sistem de disecţie virtuală), Discipline Medicale, Discipline Chirurgicale, ATI (de exemplu un simulator de resuscitare, intubare, defibrilare şi tratament), Farmacologie şi Tehnică Dentară.

"Nu facem shopping"

În mod cert, elementul de noutate absolută pe care proiectul urmează să-l aducă în medicina de urgenţă din judeţ este sistemul de telemedicină. Potrivit explicaţiilor date de şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, sistemul va avea trei componente, urmând să fie achiziţionate echipamente de căutare în teren a unor victime ale accidentelor, să fie implementat un sistem de comunicaţii şi să fie asigurate aşa-numite resurse de sprijin pentru salvatorii de vieţi oameneşti, începând de la cei ai Salvamont până la cei ai SMURD-UPU şi din spitale.

Concret, sistemul va dispune, între altele, de vehicule cu capacitate de operare la distanţă şi ambulanţă all-road, camere portabile cu termoviziune cu "bătaie" până la 4 kilometri, camere night-vision şi capacitate de operare de la minimum 50 km şi înregistrare-trimitere a imaginilor în timp real, hub de comunicare central şi reţele de comunicare locală între salvatori. Ambulanţele alocate misiunilor de urgenţă în zonele montane Padiş şi Stâna de Vale vor fi dotate cu defibrilatoare semiautomate, precum şi echipamente de video-laparoscopie.

Sistemul de telemedicină va avea un dispecerat special la Spitalul Judeţean şi o linie de gardă proprie, un sistem de stocare PACS a imaginilor cu o capacitate de 200 TeraBiţi, capabil să reţină rezultatele investigaţiilor imagistice timp de 5 ani, şi - bineînţeles - unităţi PACS locale în fiecare din cele patru spitale conectate (Beiuş, Aleşd, Marghita şi Salonta).

De asemenea, în aceste spitale vor fi asigurate câte două dispozitive de ecografie fixă, aparate de radiologie cu sistem de control de la distanţă a expunerii pacientului, CT şi sistem de videoconferinţă.

Toate achiziţiile sunt bazate pe nevoi identificate prin consultarea specialiştilor, a subliniat dr. Borcea, adăugând că va fi elaborat şi un sistem de proceduri de diagnosticare şi tratament de la distanţă, aşa încât, deşi pacientul poate fi oriunde în judeţ, el poate fi diagnosticat şi tratat pe baza indicaţiilor date de specialiştii din Oradea ai Spitalului Judeţean. "Nu am făcut shopping, nu cumpărăm simple gadgeturi", a spus dr. Borcea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1131 RON
  • 1 EUR = 4.8351 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON