URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Mai 2014, 11:38

Proiect european la Diosig: Unii să înveţe, alţii să reînveţe să muncească şi să trăiască sănătos la ţară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul comunei Diosig, Ferencz Madoş, a lansat, miercuri, într-un cadru inedit, un nou proiect cu finanţare europeană.

Este vorba despre un proiect POSDRU, "Model integrat de dezvoltare a resurselor umane din mediul rural în vederea ocupării forţei de muncă în sectorul turistic", a cărui valoare este de 8.062.815 lei, din care 7.901.558,70 lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă şi se derulează pe o periodă de 18 luni începând cu 1 aprilie 2014.

"Proiectul are ca obiectiv asigurarea sustenabilităţii pe termen lung în zonere rulare din regiunile de dezvoltare Centru şi Nord-Vest, respectiv judeţele Covasna şi Bihor, prin dezvoltarea resurselor umane din mediul rural, în vederea facilitării accesului la ocupare în domeniul turistic, precum şi prin dezvoltarea culturii antreprenoriale în vederea sprininirii ocupării pe cond propriu în sectorul turistic din mediul rural", arată un comunicat al iniţiatorilor.

Concret, în cadrul proiectului, 240 de persoane din satele bihorene, aparţinând categoriilor de persoane în cautarea unui loc de muncă, persoane ocupate în agricultura de subzistenţă, şomeri de lungă durată şi şomeri tineri, îşi vor găsi un loc de muncă. În plus, peste 200 de persoane vor primi consiliere profesională gratuită, formare profesională antreprenorială pentru începerea unei activităţi independente în sectorul turistic.

În Bihor, proiectul mai presupune o campanie de informare şi conştientizare privind oportunităţile de ocupare în domenii non agricole, care include şi o caravană care cuprinde evenimente în 10 comunităţi rurale şi două Târguri Expo, informare şi consiliere profesională, cursuri de formare profesională pentru ocupaţiile de lucrător agroturistic şi ghid turistic, formare profesională pentru dezvoltarea competenţelor antreprenoriale, dar şi consiliere şi asistenţă pentru începerea de activităţi independente în sectorul turistic.

Lansarea proiectului a fost inedită, organizatorii alegând o gospodărie ţărănească, ţinută de un localnic care a oferit invitaţilor un ospăţ pe cinste.

Prezentarea proiectului a fost făcută de coordonatorul tehnic Gonczi Jozsef, care a tinut să sublinieze că "tinerii de azi trebuie să înveţe să ţină o gospodărie proprie, să cunoască viaţa de la ţară, munca pământului, adunatul fânului, creşterea animalelor, mulsul vacilor, prelucrarea laptelui precum şi înfiinţarea unei gospodării proprii în oferirea serviciilor turistice interesaţi de zona de centru şi NV-ul ţării".

"În comuna Diosig sunt premize pentru dezvoltarea şi ducerea la bun sfârşit a proiectului", a spus Ferencz Mados, adăugând, între altele, şi că partea din dreapta a vechiului castel e finalizată în proporţie de 90%, "şi lupt pentru obţinerea unui nou proiect european pentru renovarea părţii stângi a aceluiaşi castel, situat în localitatea Diosig".

Printre participanţii la eveniment s-a numărat şi deputatul UDMR Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, care a înmânat primarului comunei Diosig o diplomă din partea UDMR pentru preocuparea şi interesul accesării de fonduri europene, felicitându-l şi urându-i succes atât lui cât şi realizatorilor şi îndrumătorilor noului proiect lansat.

La eveniment au participat şi primarii din comunele Sălard şi Ciuhoi, oameni de afaceri locali, angajaţi ai primărie şi localnici ai comunei Diosig.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON