URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2014, 11:38

Proiect european la Diosig: Unii să înveţe, alţii să reînveţe să muncească şi să trăiască sănătos la ţară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul comunei Diosig, Ferencz Madoş, a lansat, miercuri, într-un cadru inedit, un nou proiect cu finanţare europeană.

Este vorba despre un proiect POSDRU, "Model integrat de dezvoltare a resurselor umane din mediul rural în vederea ocupării forţei de muncă în sectorul turistic", a cărui valoare este de 8.062.815 lei, din care 7.901.558,70 lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă şi se derulează pe o periodă de 18 luni începând cu 1 aprilie 2014.

"Proiectul are ca obiectiv asigurarea sustenabilităţii pe termen lung în zonere rulare din regiunile de dezvoltare Centru şi Nord-Vest, respectiv judeţele Covasna şi Bihor, prin dezvoltarea resurselor umane din mediul rural, în vederea facilitării accesului la ocupare în domeniul turistic, precum şi prin dezvoltarea culturii antreprenoriale în vederea sprininirii ocupării pe cond propriu în sectorul turistic din mediul rural", arată un comunicat al iniţiatorilor.

Concret, în cadrul proiectului, 240 de persoane din satele bihorene, aparţinând categoriilor de persoane în cautarea unui loc de muncă, persoane ocupate în agricultura de subzistenţă, şomeri de lungă durată şi şomeri tineri, îşi vor găsi un loc de muncă. În plus, peste 200 de persoane vor primi consiliere profesională gratuită, formare profesională antreprenorială pentru începerea unei activităţi independente în sectorul turistic.

În Bihor, proiectul mai presupune o campanie de informare şi conştientizare privind oportunităţile de ocupare în domenii non agricole, care include şi o caravană care cuprinde evenimente în 10 comunităţi rurale şi două Târguri Expo, informare şi consiliere profesională, cursuri de formare profesională pentru ocupaţiile de lucrător agroturistic şi ghid turistic, formare profesională pentru dezvoltarea competenţelor antreprenoriale, dar şi consiliere şi asistenţă pentru începerea de activităţi independente în sectorul turistic.

Lansarea proiectului a fost inedită, organizatorii alegând o gospodărie ţărănească, ţinută de un localnic care a oferit invitaţilor un ospăţ pe cinste.

Prezentarea proiectului a fost făcută de coordonatorul tehnic Gonczi Jozsef, care a tinut să sublinieze că "tinerii de azi trebuie să înveţe să ţină o gospodărie proprie, să cunoască viaţa de la ţară, munca pământului, adunatul fânului, creşterea animalelor, mulsul vacilor, prelucrarea laptelui precum şi înfiinţarea unei gospodării proprii în oferirea serviciilor turistice interesaţi de zona de centru şi NV-ul ţării".

"În comuna Diosig sunt premize pentru dezvoltarea şi ducerea la bun sfârşit a proiectului", a spus Ferencz Mados, adăugând, între altele, şi că partea din dreapta a vechiului castel e finalizată în proporţie de 90%, "şi lupt pentru obţinerea unui nou proiect european pentru renovarea părţii stângi a aceluiaşi castel, situat în localitatea Diosig".

Printre participanţii la eveniment s-a numărat şi deputatul UDMR Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii, care a înmânat primarului comunei Diosig o diplomă din partea UDMR pentru preocuparea şi interesul accesării de fonduri europene, felicitându-l şi urându-i succes atât lui cât şi realizatorilor şi îndrumătorilor noului proiect lansat.

La eveniment au participat şi primarii din comunele Sălard şi Ciuhoi, oameni de afaceri locali, angajaţi ai primărie şi localnici ai comunei Diosig.

Viorel Orbai

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON