O delegaţie formată din 50 de cadre didactice din Republica Moldova se află într-un schimb de experienţă în Bihor, la invitaţia Inspectoratului Şcolar. Profesorii din cele două ţări dezbat probleme ce ţin de curricula educaţională.
Cu acest prilej, dascălii au participat şi la o întâlnire cu reprezentanţii bihoreni ai Uniunii Vatra Românească, filială care în ultimii ani a trimis peste 35.000 de cărţi în şcolile din Republica Moldova. Această întâlnire s-a desfăşurat luni, în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai.
Dascălii de dincolo de Prut au fost primiţi cu ropote de aplauze, ceea ce i-a emoţionat şi i-a bucurat în acelaşi timp.
După intonarea Imnului României, preşedintele filialei Bihor a Uniunii Vatra Românească, profesorul Ioan Laza, amfitrionul evenimentului, le-a precizat dascălilor că organizaţia pe care o conduce a acţionat pe trei linii majore în privinţa colaborării cu Republica Moldova: colectarea şi donarea de cărţi cu grafie latină, proiect în cadrul căruia s-au donat strâns şi expediat deja peste 3.500 de cărţi, impulsionarea schimburilor academice şi demersuri pe lângă autorităţile de la Bucureşti pentru deblocarea de fonduri şi ajutoare pentru cei de dincolo de Prut.
Şi la evenimentul din Biblioteca orădeană, membrii Vetrei au dus cărţi româneşti, pe care profesorii moldoveni au fost invitaţi să le ia acasă.
La aceeaşi întâlnire, au vorbit despre colaborarea între profesorii din cele două ţări preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, Sorin Curilă, respectiv prim-vicepreşedintele Vetrei bihorene, Ioan Chivari, şi vicepreşedintele Teodor David.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.