URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Februarie 2021, 12:44

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean, despre anul pandemiei: S-a înmulţit numărul şpăgarilor şi al prădătorilor sexuali

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean, despre anul pandemiei:  S-a înmulţit numărul şpăgarilor şi al prădătorilor sexuali sursa foto: gettyimages.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Perioada bilanţurilor s-a terminat, joi, pentru anchetatorii din Bihor, odată cu adunarea generală a procurorilor desfăşurată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a dezbătut Raportul de activitate pe anul 2020 al Parchetelor din Bihor şi Satu Mare. 

Cifrele arată că anul pandemiei a fost unul liniştit, în care numărul furturilor şi a violenţelor a scăzut mult faţă de 2019, că procurorii au lucrat mai puţin, dar mai bine.

Mai puţină violenţă

"De 10 ani nu am mai avut aşa cifre reduse", a explicat, pentru BIHOREANUL, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea, Sebastian Vălean, care pune situaţia pe faptul că poliţiştii au fost mult mai prezenţi în stradă decât în anii precedenţi, în contextul pandemic

"În primul semestru, spiritele au fost mai agitate, lumea a acceptat foarte greu măsurile de distanţare socială, însă se vede că eforturile conjugate depuse pentru calmarea situaţiei au avut efect. Manifestările violente, omorurile, tentativele, bătăile, lovirile, tâlhăriile au scăzut semnificativ, la fel ca şi furturile şi abaterile rutiere. În 2019, de pildă, am avut 43 de omoruri în cele două judeţe. În 2020 au fost 15", a explicat el. 

Tot în scădere au fost şi cazurile de ultraj, care în opinia procurorului denotă cât de mult respectă cetăţenii autoritatea de stat. Faţă de 2019, când au fost 26 de cazuri, anul trecut s-au înregistrat doar 15.

Anul şpăgarilor

Statistica diferă semnificativ în privinţa şpăgarilor şi a prădătorilor sexuali, care nu şi-au luat liber nici pe timp de pandemie. Concret, în anul care a trecut, numărul anchetelor care au vizat fapte de corupţie a explodat: în 2020 s-au înregistrat 83 de dosare de luare de mită şi 23 de dare de mită, faţă de 2019, când au fost 25 de cauze care au privit fapte de luare de mită şi doar 5 dosare de dare de mită. 

Îngrijorător e şi faptul că, în 2020, s-au înregistrat cu peste 30% mai multe dosare care privesc abuzuri sexuale asupra minorilor în aceste din urmă cauze fiind dispuse, în premieră, expertize de specialitate care să scoată în evidenţă traumele victimelor, să susţină şi să întărească, astfel, probaţiunea împotriva prădătorilor sexuali. 

"Numărul cauzelor privind acte sexuale cu minori a crescut de la 88 de cauze, în 2019, la 124 în 2020. După o analiză, în primul trimestru, am dispus monitorizarea atentă a dosarelor, a modalităţii de tratare şi evaluare a minorilor, care trebuie să beneficieze de o protecţie mai eficientă din partea instituţiilor statului. Una dintre măsuri a fost ca minorii să fie evaluaţi de experţi care să ştie să evidenţieze traumele suferite de victime, pentru ca probaţiunea să fie mult mai solidă", a spus procurorul general Sebastian Vălean (foto). 

Dosarele pandemiei

O altă premieră a anului trecut au fost dosarele penale privind încălcarea măsurilor anti-Covid. În 2020 au fost deschise 78 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dintre care 42 au fost soluţionate până la finele anului, majoritatea cu soluţii de clasare. "În 38 de cauze s-au dispus clasări, în două s-a decis renunţarea la urmărire penală şi doar în două cauze s-au întocmit rechizitorii, unul la Parchetul Oradea şi încă unul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor", a spus procurorul general Sebastian Vălean. 

Cel din urmă dosar este pe numele poliţiştilor de frontieră Munteanu Matei şi Viorel Chiş, acuzaţi şi de fapte de corupţie, după ce, în timpul stării de urgenţă, ar fi încălcat legea înregistrând drept şoferi profesionişti un grup de 7 "stranieri" întorşi din Germania, aşa încât să evite carantina, Matei primind în schimb o "atenţie" de 200 euro.

În total, anul trecut, procurorii din Bihor şi Satu Mare au avut în lucru 28.815 dosare, din care au soluţionat 15.926, prioritate având cauzele care vizau infracţiuni contra persoanei şi cele economice. Potrivit calculelor făcute de anchetatori, prejudiciul total cauzat de evazionişti în cauzele investigate în anul 2020, a fost de 17.155.696 lei, iar pentru recuperarea pagubelor s-au instituit măsuri asiguratorii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
spagari?
sunt foarte curios daca domnul procuror va ancheta si teapa monumentala luata de locuitorii cartierului episcopia, privind cele aprox 70 de ha, de composesoret vandute in mod ilegal de presedintele composesoratului lui kopanyi in cardasie cu nevasta-sa dna notar valean
Postat 21 Februarie 2021, 14:44 de ioeu
Procurorii ar trebui să ia măsuri împotriva propagandiștilor care incită la crime împotriva umanității !?!
Ultimele studii ale producătorilor BigPharma indică potențialul vaccinurilor ARN-m (Pfizer și Moderna) de a determina proteinele umane să adopte o configurație patologică specifică ... medical asociată pe termen lung cu bolile neurologice cronic-degenerative.
Postat 21 Februarie 2021, 13:33 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON