URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2021, 08:01

Prinşi în ofsaid! Primarul Beiuşului, urmărit penal de DNA, alături de Adrian Domocoş, pentru banii publici băgaţi în clubul local de fotbal

Prinşi în ofsaid! Primarul Beiuşului, urmărit penal de DNA, alături de Adrian Domocoş, pentru banii publici băgaţi în clubul local de fotbal UN DISCRET. Dosarul penal care îi vizează pe fostul primar al Beiuşului, Adrian Domocoş (stânga), şi pe actualul edil Gabriel Popa (dreapta) a ajuns în atenţia publică în timpul şedinţei Consiliului Local din septembrie, când unul dintre opozanţi l-a acuzat pe Popa că ascunde că e urmărit penal. Iritat, edilul a cerut închiderea şedinţei, dar şi a camerei prin care era transmisă live pe internet
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

DNA a început urmărirea penală împotriva primarului municipiului Beiuş, Gabriel Popa, şi a fostului edil al oraşului, Adrian Domocoş, proaspăt eliberat condiţionat din penitenciar, cu un rest de pedeapsă de 2 ani din cea de 5 ani şi 8 luni încasată în 2018 pentru că a abuzat de funcţie ca să-şi procure un spaţiu comercial de la Episcopia Greco-Catolică pe o chirie simbolică.

Cercetările împotriva celor doi liberali au fost declanşate "pentru infracţiuni asimilate celor de corupţie în legătură cu finanţarea din fonduri publice a unui club sportiv, în lipsa unui contract de asociere şi cu nerespectarea dispoziţiilor legale în materie", după cum au comunicat anchetatorii, la solicitarea BIHOREANULUI.

Parteneriat pe interes

Dosarul vizează o fraudă despre care BIHOREANUL a mai scris, descoperită de auditorii Camerei de Conturi în 2015: timp de aproape 8 ani, clubul privat de fotbal CF Bihorul Beiuş a fost finanţat cu sume imense din bani publici. 

Clubul avea ca asociaţi VIP-uri locale, ca de pildă pe fostul deputat Gheorghe Costin, şeful Ocolului Silvic Codrii Beiuşului - Daniel Coraş, pe directorul BCR Beiuş - Gavril Jute, patronul pensiunii Mario - Mihai Borz, pe cel al pensiunii Europa - Nicolae Fofiu, proprietarul celebrului restaurant Principesa Margareta - Nicolae Lăzău, precum şi pe primarul de atunci, Adrian Domocoş.

Instalat în funcţia de preşedinte al CF Bihorul Beiuş în 2008, imediat după ce a fost ales, Domocoş a găsit o metodă de finanţare sigură a clubului care până atunci se întreţinuse din cotizaţii şi taxe, transferuri de jucători şi sponsorizări: l-a "racordat" la bugetul Primăriei...

Lecţia de fraudă

Concret, edilul a iniţiat un parteneriat cu Consiliul Local Beiuş, care a şi fost aprobat pe 29 iulie 2008. Atât doar că hotărârea a fost respinsă ca nelegală de Prefectură, iar clubul a rămas sub aceeaşi formă, adică unul de interes privat, cu asociaţi persoane fizice. 

Însă nu şi la capitolul "cheltuieli", căci echipa a devenit, pe tăcute, "a oraşului", Primăria virând vreme de 8 ani sume generoase, chiar şi de două-trei ori pe an, prin hotărâri de Consiliu sau prin simple dispoziţii proprii ale primarului. Un evident conflict de interese, deoarece, în baza funcţiei publice, Domocoş aproba finanţarea clubului, iar ca preşedinte al acestuia decidea şi cheltuirea banilor publici. 

Blat pe faţă!

În raportul de control, auditorii de conturi au prezentat şi o parte dintre sumele uriaşe scurse în contul clubului, bani care au fost dirijaţi spre unii asociaţi, patroni de restaurante şi pensiuni, sub pretextul achitării unor servicii de masă şi cazare. 

"S-a constatat că în anul 2012 a fost alocată suma de 715.858 lei, în anul 2013 s-a alocat suma de 447.333 lei, în anul 2014 suma de 582.580 lei, iar în anul 2015 suma de 305.200 lei, astfel că gradul de finanţare a clubului de fotbal de la bugetul local a fost de aproape 100% în anii 2012 şi 2015, respectiv de aproape 90% în anii 2013 şi 2014", se arată în documentul prin care s-a dispus stabilirea prejudiciului şi recuperarea acestuia.

Primăria Beiuş a contestat în instanţă actul de control, susţinând că finanţarea clubului ar fi avut ca justificare "obligaţia" instituită administraţiilor publice prin Legea educaţiei fizice şi sportului "de a sprijini sportul pentru toţi şi sportul de performanţă". Cum era de aşteptat, judecătorii n-au fost de aceeaşi părere, iar pe 26 aprilie 2017 Curtea de Apel Oradea a decis, definitiv, că raportul Camerei de Conturi Bihor este corect şi măsurile dispuse obligatorii. Doar că paguba totală nu s-a recuperat nici până azi.

Un dosar plimbat

Asta pentru că, între timp, povestea a ajuns şi subiect de anchetă penală. Cazul a fost cercetat iniţial de procurorii Parchetului Beiuş, de unde, însă, având în vedere valoarea prejudiciului şi calitatea persoanelor implicate, ancheta a fost preluată de procurorii anticorupţie din Oradea. În urmă cu 2 ani, dosarul a ajuns la Structura centrală a DNA, unde se află şi în prezent. Anchetatorii au ridicat toate documentele clubului, dar şi de la Primăria Beiuş, iar prejudiciul calculat de experţi depăşeşte 3,5 milioane lei, bani publici cheltuiţi ilegal.

După o serie de audieri desfăşurate atât la Bucureşti, cât şi la Oradea în urmă cu câteva săptămâni, anchetatorii au pus sub învinuire deocamdată doar două persoane: pe fostul primar al Beiuşului, Adrian Domocoş, căruia i se impută peste 380 de acte materiale, şi pe actualul edil, Gabriel Popa, viceprimar în mandatul 2012-2016, care ar fi semnat şi el mai multe dispoziţii de plată. 

A ştiut acesta din urmă că face o ilegalitate? Răspunsul îl vor da procurorii la finalul anchetei, căci pentru el subiectul e confidenţial, despre care refuză categoric să vorbească...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oradea nu mai vrea renașterea FC Bihor?
Hai, că edilii s-au dat cu fundul de pământ să finanțeze noul FC Bihor, au băgat bani serioși în proiectul noului stadion și se oregăteau să-l demoleze pe vechiul. Au sărit pițigoii liberali ca arși, când le spuneam că-i mănâncă DNA și Curtea de Conturi cu fulgi cu tot, dacă se bagă într-o afacere în care apare fotbalul, ca activitate privată parțial sau în întregime. Habarniști cum sunt, ar trebui ca liberalii ăștia orădeni să aducă bani de acasă și să acopere toate cheltuielile de pănă acum pe o asemenea "idee". Nu-i mult pentru voi, Bolojan și Birta. Încă nu s-a făcut milionul de euroi până ieri.
Postat 28 Octombrie 2021, 13:52 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON