Doi taximetrişti au rămas fără maşini după ce poliţiştii de frontieră din Bihor i-au prins în timp de transportau în apropierea graniţei cu Ungaria cinci migranţi din Sri Lanka, aceştia din urmă vrând să treacă ilegal în ţara vecină.
"În data de 03.08.2020, în jurul orei 16.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţie de Frontieră Girişu de Criş – I.T.P.F. Oradea, aflaţi în misiune pe comunicaţia Oradea – Cefa, la aproximativ 5 km de frontieră, au descoperit în două autoturisme care circulau în regim taxi, conduse de doi cetăţeni români, cinci cetăţeni străini – patru bărbaţi şi o femeie", a transmis, marţi, comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Bihor.
În cadrul verificărilor, poliţiştii de frontieră au aflat că persoanele respective sunt cetăţeni din Sri Lanka, cu vârste cuprinse între 26 şi 39 de ani, care au intrat legal în România în baza unor vize de lungă şedere cu drept de muncă. "Aceştia au declarat că se îndreptau către frontiera cu Ungaria cu intenţia de a ajunge într-un stat din Spaţiul Schengen", se arată în informare.
În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat pentru cei cinci cetăţeni din Sri Lanka.
Şoferii taxiurilor sunt cercetaţi pentru trafic de migranţi. Maşinile le-au fost indiponibilizate la sediul ITPF Oradea până la finalizarea cercetărilor.
Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră amintesc că "fapta persoanei care racolează, îndrumă, călăuzeşte, transportă sau adăposteşte o persoană, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României constituie trafic de migranţi şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani. (art. 263 Cod penal)".
Astfel, le recomandă persoanelor care domiciliază în apropierea frontierei de stat sau care desfăşoară activităţi de transport, de taximetrie sau de transport ocazional să anunţe imediat echipajele Poliţiei de Frontieră sau să sune la numărul de telefon 021.9590 (serviciu telefonic care funcţionează non-stop) în momentul în care cetăţeni străini le solicită astfel de servicii.
Pe de altă parte, tot pe 3 august, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borş au depistat un cetăţean român care a prezentat la controlul de frontieră un permis de conducere şi un permis de rezidenţă false. Este vorba de un tânăr în vârstă de 32 de ani care conducea un Mercedes Benz înmatriculat în România.
"La controlul specific, bărbatul a prezentat pe lângă documentele de identitate un permis de conducere şi unul de rezidenţă, ambele având însemnele autorităţilor din Slovacia. Cu ocazia verificărilor specifice, poliţiştii de frontieră au constatat că documentele prezentate nu îndeplinesc condiţiile de formă şi fond ale unora autentice, acestea fiind false. Poliţiştii de frontieră au efectuat cercetări în urma cărora au constatat că bărbatul nu deţine permis de conducere", a transmis Laura Bondar.
Bărbatul a spus că şi-a cumpărat permisul cu 3.800 de euro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.