URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Octombrie 2014, 10:33

Primul pas spre restructurare: Universitatea şi-a stabilit etapele reorganizării

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea se pregăteşte de restructurare. Senatul universitar a aprobat, în şedinţa din această săptămână, etapele ce trebuie urmate în procesul de reorganizare, precum şi termenul limită în care trebuie atinse, aşa cum au fost acestea propuse de rector şi Consiliul de Administraţie al Universităţii, format din prorectori şi decani.

Astfel, până la finele acestei săptămâni, cele două foruri care conduc instituţia - Senatul şi CA-ul - trebuie să-şi desemneze reprezentanţii într-o comisie mixtă care va elabora propunerea de metodologie şi structură a Universităţii.

În aceeaşi şedinţă, senatorii universitari au decis ca reprezentanţii lor să fie patru preşedinţi de comisii din cadrul Senatului: Radu Brejea (Comisia de Strategie şi Reformă), Cristian Grava (Comisia de Cercetare Ştiinţifică), Simona Bodog (Comisia de monitorizare, coordonare şi îndrumare metodologică a dezvoltării sistemului de control managerial intern) şi Ioan-Constantin Ţarcă (Comisia pentru valorificarea şi administrarea patrimoniului). Conducerea executivă a Universităţii urmează să-şi stabilească şi ea reprezentanţii în grupul de lucru.

Această comisie mixtă are termen 28 februarie 2015 ca să propună structura Universităţii din Oradea din punct de vedere al numărului de facultăţi, cu denumirile şi departamentele lor. Apoi, până pe 5 martie 2015 va trebui înaintată Ministerului Educaţiei noua structură propusă, iar până în vara anului viitor va fi modificat Regulamentul de alegeri al Universităţii conform noii structuri. Altfel spus, vor fi precizate care sunt structurile care se păstrează şi unde se vor organiza alegeri pentru următorul mandat 2016-2020.

Cât de semnificative vor fi schimbările, deocamdată nu se ştie. Cert este că, potrivit preşedintelui Senatului universitar, Sorin Curilă, forul legislativ susţine această restructurare. "În urma evaluării rapoartelor financiare, Comisia de Buget-Finanţe a Senatului universitar a făcut mai multe recomandări de restructurare a instituţiei. Noi vrem ca obiectivele restructurării să fie performanţa în activitatea de cercetare şi o eficientizare economică", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, Sorin Curilă.

După cum se ştie, în ultimii ani Universitatea din Oradea a avut mari probleme financiare. Cu o finanţare tot mai mică din partea Ministerului Educaţiei şi cu un număr de studenţi plătitori de taxe în scădere, bugetul instituţiei a fost subţiat, astfel că doi ani la rând instituţia a fost nevoită să apeleze la credite bancare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Sa plece toti
Nu o se se restructureze nimic pana nu pleaca BUNGAU si ar fi bine sa plece cat mai repede nulitatea asta, cel mai slab rector. A facut bine Sipos ca a plecat oricum doar a luat o gramada de bani in fiecare luna ca la cercetare si organizarea structurilor din subordine nu a fost in stare sa faca nimic. Sper sa-l urmeze si ceilalti cat de repede in frunte cu Bungau
Postat 02 Noiembrie 2014, 14:30 de Student nemultumit
Cica probleme financiare....
Problemele finainciare provin din faptul ca toti sunt rude intre ei: frati, parinti-copii, unchi-nepoti, sot-sotie si isi dau salarii unii la altii de 8-9000 lei pe luna. Aruncati o privire aici: https://www.uoradea.ro/Declaratii+de+avere+2014 . Examenele se iau exclusiv pe spaga, pile si copiat, iar loazele care termina au aceeasi competenta ca dascalii lor: zero. Nu poti sa dai pe nimeni afara ca il superi pe unchiu sau matusa sau mai grav... sotul. Principala problema a ramanerii in urma a orasului, nu e primaru si nici criza: e sistemul de invatamant aflat la un nivel foarte jos: licee + facultati.
Postat 30 Octombrie 2014, 13:52 de dorin
vai de curu vostru!!!!!!!
BOALA LUNGA=MOARTE SIGURA
Postat 29 Octombrie 2014, 19:17 de unu...
Dispareti
Prima si ultima restructurare...DESFINTAREA
Postat 29 Octombrie 2014, 17:04 de IO
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON