URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2020, 14:18

Primul discurs al lui Joe Biden în calitate de președinte al SUA: „Voi fi un președinte care unește, nu care divide” (VIDEO)

Primul discurs al lui Joe Biden în calitate de președinte al SUA: „Voi fi un președinte care unește, nu care divide” (VIDEO) foto: HotNews.ro / Biden Victory Fund / Zuma Press / Profimedia
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câștigătorul alegerilor din SUA, Joe Biden, 77 de ani, și-a asumat victoria sâmbătă seară, mulțumind alegătorilor americani pentru că i-au acordat o "victorie convingătoare". În discursul său de la Wilmington, Delaware, și după ce presa a anunţat în cursul zilei victoria sa în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, Biden el s-a angajat să "refacă sufletul Americii" şi fie "un preşedinte care uneşte, nu care divide". Și Kamala Harris - prima femeie aleasă în funcția de vicepreședinte al SUA - a salutat rezultatul alegerilor, arătând că este "o nouă zi pentru America", în vreme ce un prezentator al CNN chiar a lăcrimat la aflarea veștii.

Conform Agerpres, preşedintele ales, care va depune jurământul și își va prelua mandatul pe 20 ianuarie, a cerut americanilor să nu îşi mai trateze "adversarii ca pe duşmani" şi a promis că America va fi "din nou respectată în lume". Este "timpul să vindecăm America", le-a spus el sutelor de susţinători adunaţi să îl asculte. "Să ne vedem, să vorbim", "să ne dăm o şansă", a insistat, într-un discurs cu accente aprinse.

"Am candidat pentru această funcţie pentru a reface sufletul Americii, pentru a reconstrui coloana vertebrală a acestei naţiuni, clasa de mijloc, şi pentru a face ca America să fie respectată din nou în întreaga lume", a declarat Biden în faţa mulţimii entuziaste de susţinători, adăugând că "acum munca de a îndeplini această viziune a devenit realitate".

De asemenea, noul președinte le-a mulţumit alegătorilor afro-americani pentru sprijinul acordat în timpul campaniei electorale, spunând că "mi-aţi ţinut mereu spatele şi o să vi-l ţin şi eu vouă".

În legătură cu pandemia, Biden a promis că munca sa va începe cu "obţinerea controlului asupra COVID" și a anunțat că în cursul zilei de luni va forma un grup de oameni de ştiinţă care vor pune în aplicare planul său de combatere a pandemiei.

Agerpres mai notează că, fără a menționa numele rivalului său, Biden, care este fostul vicepreşedinte din administraţia Barack Obama, a afirmat că înţelege "dezamăgirea" alegătorilor republicanului Donald Trump, care refuză să îşi recunoască înfrângerea. "Eu însumi am pierdut alegeri, dar (...) este timpul să punem deoparte retorica abrazivă, să reducem temperatura", a spus el, promițând că "voi lucra la fel de mult pentru cei care nu m-au votat ca şi pentru cei care m-au ales".

Agerpres mai notează că mii de susținători pro-Trump au ieșit să protesteze, sâmbătă, în diverse fiefuri republicane, mai ales după ce Donald Trump a dat un mesaj clar că nu are de gând să-și recunoască înfrângerea. El acuză că votul a fost fraudat și se va adresa justiției.

Sâmbătă, însă, un oficial al Comisiei Electorale a SUA, Ellen Weintraub, a declarat pentru CNN că naţiunea trebuie să ştie că "nu există nicio dovadă de fraudă la alegeri".

Tot într-un scurt discurs, la Wilmington, și candidata democrată la funcţia de vicepreşedinte Kamala Harris - devenită prima femeie vicepreședinte al SUA, a salutat sâmbătă seară rezultatul alegerilor. 

"Într-un moment când însăşi democraţia noastră era în cumpănă în aceste alegeri, cu sufletul Americii în joc sub privirea întregii lumi, aţi marcat o nouă zi pentru America", le-a spus ea susținătorilor conform Agerpres.

Aceasta a mai adăugat că alegătorii au transmis „un mesaj clar”, alegând „speranţa şi unitatea, decenţa, ştiinţă şi da, adevăr", mulțumindu-le pentru vot și pentru că au participat „în număr record” pentru a-și face vocile auzite.

De asemenea, Kamala Harris, prima femeie vicepreşedinte a SUA, a asigurat că nu va fi ultima care va ocupa acest post şi a adus un omagiu "generaţiilor de femei" care "i-au deschis calea".

Kamala Harris, vicepreședinte SUA

Kamala Harris (foto), fost procuror și fiică de imigranți (tată jamaican și mama indiancă) are 56 de ani. HotNews.ro notează că senatoarea de California i-a permis lui Joe Biden să aibă acces la un electorat divers care voia să fie mai bine reprezentat la vârful puterii. Într-o asemenea măsură încât unii alegători afirmă că nu au votat pentru Biden ci pentru ea, arată sursa citată.

În timpul campaniei, Kamala a făcut apel fără încetare la o mobilizare istorică a femeilor și a minorităților. Arborând întotdeauna masca împotriva coronavirusului și atentă la păstrarea distanței, ca și Joe Biden, ea a dus o campanie mai activă decât septuagenarul, dansând în ritmul fanfarelor sau discutând cu clienții cafenelelor, arată sursa citată.

După două mandate de procuror în San Francisco (2004-2011), aceasta a fost aleasă de două ori procuror general al Californiei (2011-2017), devenind astfel prima femeie, dar și prima persoană de culoare, care a condus serviciile judiciare ale celui mai populat stat american. În ianuarie 2017, a depus jurământul în Senat, la Washington, devenind prima femeie originară din Asia de Sud și doar a doua senatoare de culoare din istorie, mai scrie HotNews.ro.

Pe de altă parte, vestea câștigării alegerilor de către Joe Biden a stârnit și entuziasm. Comentatorul politic Van Jones a început să plângă în timp ce CNN a anunțat că Joe Biden a câștigat alegerile americane. Jones a spus că ”este mai ușor să fii părinte în această dimineață... să le spui copiilor: caracterul contează, să fii o persoană bună contează”, mai arată HotNews.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON