Câștigătorul alegerilor din SUA, Joe Biden, 77 de ani, și-a asumat victoria sâmbătă seară, mulțumind alegătorilor americani pentru că i-au acordat o "victorie convingătoare". În discursul său de la Wilmington, Delaware, și după ce presa a anunţat în cursul zilei victoria sa în scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie, Biden el s-a angajat să "refacă sufletul Americii" şi fie "un preşedinte care uneşte, nu care divide". Și Kamala Harris - prima femeie aleasă în funcția de vicepreședinte al SUA - a salutat rezultatul alegerilor, arătând că este "o nouă zi pentru America", în vreme ce un prezentator al CNN chiar a lăcrimat la aflarea veștii.
Conform Agerpres, preşedintele ales, care va depune jurământul și își va prelua mandatul pe 20 ianuarie, a cerut americanilor să nu îşi mai trateze "adversarii ca pe duşmani" şi a promis că America va fi "din nou respectată în lume". Este "timpul să vindecăm America", le-a spus el sutelor de susţinători adunaţi să îl asculte. "Să ne vedem, să vorbim", "să ne dăm o şansă", a insistat, într-un discurs cu accente aprinse.
"Am candidat pentru această funcţie pentru a reface sufletul Americii, pentru a reconstrui coloana vertebrală a acestei naţiuni, clasa de mijloc, şi pentru a face ca America să fie respectată din nou în întreaga lume", a declarat Biden în faţa mulţimii entuziaste de susţinători, adăugând că "acum munca de a îndeplini această viziune a devenit realitate".
De asemenea, noul președinte le-a mulţumit alegătorilor afro-americani pentru sprijinul acordat în timpul campaniei electorale, spunând că "mi-aţi ţinut mereu spatele şi o să vi-l ţin şi eu vouă".
În legătură cu pandemia, Biden a promis că munca sa va începe cu "obţinerea controlului asupra COVID" și a anunțat că în cursul zilei de luni va forma un grup de oameni de ştiinţă care vor pune în aplicare planul său de combatere a pandemiei.
Agerpres mai notează că, fără a menționa numele rivalului său, Biden, care este fostul vicepreşedinte din administraţia Barack Obama, a afirmat că înţelege "dezamăgirea" alegătorilor republicanului Donald Trump, care refuză să îşi recunoască înfrângerea. "Eu însumi am pierdut alegeri, dar (...) este timpul să punem deoparte retorica abrazivă, să reducem temperatura", a spus el, promițând că "voi lucra la fel de mult pentru cei care nu m-au votat ca şi pentru cei care m-au ales".
Agerpres mai notează că mii de susținători pro-Trump au ieșit să protesteze, sâmbătă, în diverse fiefuri republicane, mai ales după ce Donald Trump a dat un mesaj clar că nu are de gând să-și recunoască înfrângerea. El acuză că votul a fost fraudat și se va adresa justiției.
Sâmbătă, însă, un oficial al Comisiei Electorale a SUA, Ellen Weintraub, a declarat pentru CNN că naţiunea trebuie să ştie că "nu există nicio dovadă de fraudă la alegeri".
Tot într-un scurt discurs, la Wilmington, și candidata democrată la funcţia de vicepreşedinte Kamala Harris - devenită prima femeie vicepreședinte al SUA, a salutat sâmbătă seară rezultatul alegerilor.
"Într-un moment când însăşi democraţia noastră era în cumpănă în aceste alegeri, cu sufletul Americii în joc sub privirea întregii lumi, aţi marcat o nouă zi pentru America", le-a spus ea susținătorilor conform Agerpres.
Aceasta a mai adăugat că alegătorii au transmis „un mesaj clar”, alegând „speranţa şi unitatea, decenţa, ştiinţă şi da, adevăr", mulțumindu-le pentru vot și pentru că au participat „în număr record” pentru a-și face vocile auzite.
De asemenea, Kamala Harris, prima femeie vicepreşedinte a SUA, a asigurat că nu va fi ultima care va ocupa acest post şi a adus un omagiu "generaţiilor de femei" care "i-au deschis calea".
Kamala Harris (foto), fost procuror și fiică de imigranți (tată jamaican și mama indiancă) are 56 de ani. HotNews.ro notează că senatoarea de California i-a permis lui Joe Biden să aibă acces la un electorat divers care voia să fie mai bine reprezentat la vârful puterii. Într-o asemenea măsură încât unii alegători afirmă că nu au votat pentru Biden ci pentru ea, arată sursa citată.
În timpul campaniei, Kamala a făcut apel fără încetare la o mobilizare istorică a femeilor și a minorităților. Arborând întotdeauna masca împotriva coronavirusului și atentă la păstrarea distanței, ca și Joe Biden, ea a dus o campanie mai activă decât septuagenarul, dansând în ritmul fanfarelor sau discutând cu clienții cafenelelor, arată sursa citată.
După două mandate de procuror în San Francisco (2004-2011), aceasta a fost aleasă de două ori procuror general al Californiei (2011-2017), devenind astfel prima femeie, dar și prima persoană de culoare, care a condus serviciile judiciare ale celui mai populat stat american. În ianuarie 2017, a depus jurământul în Senat, la Washington, devenind prima femeie originară din Asia de Sud și doar a doua senatoare de culoare din istorie, mai scrie HotNews.ro.
Pe de altă parte, vestea câștigării alegerilor de către Joe Biden a stârnit și entuziasm. Comentatorul politic Van Jones a început să plângă în timp ce CNN a anunțat că Joe Biden a câștigat alegerile americane. Jones a spus că ”este mai ușor să fii părinte în această dimineață... să le spui copiilor: caracterul contează, să fii o persoană bună contează”, mai arată HotNews.ro.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.