URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Octombrie 2018, 08:02

Primii porci santinelă, plasaţi într-o gospodărie din Olosig. Ministrul Daea i-a transmis ţăranului bihorean că „după moarte vine şi o naştere”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primii porci santinelă au fost plasaţi, marţi, într-o gospodărie din Olosig, cu alai format dintr-un director al Ministerului Agriculturii, directorul DSVSA Bihor, o sumedenie de responsabili locali şi televiziuni. Însuşi ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ţinut să fie ţinut la curent, de la distanţă, despre derularea operaţiunii.

Au fost 11...

În gospodăria din Olosig fuseseră crescuţi 11 porci, care însă au fost ucişi odată cu confirmarea existenţei unui focar al pestei porcine africane, la mijlocul lunii august. Din cele 29 de focare de PPA, de pe teritoriul a zece localităţi, în trei sate au fost ucişi preventiv toţi porcii: Abrămuţ (comuna Abrămuţ), Albiş (comuna Buduslău) şi Olosig (aparţinător oraşului Săcueni).

Operaţiunea de atunci, pusă în aplicare împreună cu forţe poliţieneşti, a fost o adevărată dramă pentru localnici, care trăiesc din creşterea animalelor.

Cu toate acestea, în numai o lună, toţi proprietarii celor 211 exploataţii (gospodării) din Bihor în care s-au dispus "măsuri de combatere", în sensul că le-au fost omorâţi porcii, au fost integral despăgubiţi, valoarea totală a sumelor virate de către DSVSA în conturile acestora fiind de 947.620 lei.

Nu e de mirare, în acest context, că proprietarul de la Olosig la care au fost plasaţi porcii santinelă - cu rolul de a "verifica" pe propria piele dispariţia oricărei urme de virus - s-a declarat foarte mulţumit de faptul că aude din noi guiţat în coteţ. El a declarat presei că porcii primiţi sunt foarte frumoşi şi că abia aşteaptă să îşi poată relua îndeletnicirea, precum odinioară.

"Nu ne învinge virusul"

Aflat marţi la JSPA Jilava, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ţinut să anunţe presei că în gospodăriile din Bihor se fac primii paşi pentru repopulare, prin introducerea unor porci santinelă în locurile unde nu mai evoluează virusul pestei porcine africane (PPA).

"La ora actuală avem o veste bună, pentru că mi-au dat telefon cei de la Bihor că în satul Olosig acum se repopuleazâ gospodăriile care au fost afectate, contaminate cu acest virus. S-a trecut la etapa a doua, de populare cu porci santinelă. Am discutat şi cu crescătorul respectiv de animale, era bucuros, deoarece el nu mai credea că se va mai relua o astfel de activitate. Nu ne oprim cu creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei", a declarat Daea.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că a trimis reprezentanţi din minister şi autorităţi sanitar-veterinare locale la faţa locului şi urmăreşte operaţiunea. "Acolo focarele s-au stins şi este o procedură pe care trebuie să o respectăm, vom vedea dacă avem succes în zonă, pentru că nu are cum să ştie cineva ce explozie va fi la acest virus. Noi sperăm ca lucrurile să fie bune şi sper bizuindu-mă pe faptul că acolo nu avem focare, virusul nu a recidivat", a adăugat Petre Daea.

Întrebat care a fost numărul de porci sacrificați de către fermier şi despre modul în care se va face repopularea, ministrul a răspuns că "nu ştiu numărul de porci care i-au fost sacrificaţi, dar acum sunt doi porci acolo, porci santinelă, aceşti porci au fost puşi exact îl locul unde au fost ceilalţi. Sigur, acolo totul este asigurat din punct de vedere sanitar veterinar, pentru că ei în prezenţa medicului veterinar au pus doi porci santinela şi spunea cetăţeanul cu care am discutat astăzi, mi-a spus că creşte porc de când era copil, ştie cum să-l crească. Era fericit şi spunea că vede porci în locul unde a avut această molimă".

"Acest lucru dă perspectiva că lucrurile merg bine şi avem siguranţă noi, au avut-o şi alţii. Vă daţi seama cât de bine este să-şi refacă activitatea. Eu am mai spus-o, după moarte vine şi o naştere. Aşa că viaţa continuă. Nu ne oprim, nu ne învinge virulusul", a adăugat ministrul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6438 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON