URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Martie 2023, 08:03

Primarul Păcălici: Cum vrea să atragă un primar din Bihor maghiari în comuna lui? Promițându-le case ieftine!

Primarul Păcălici: Cum vrea să atragă un primar din Bihor maghiari în comuna lui? Promițându-le case ieftine! TĂTUC MINCINOS. Primarul Sorban Levente susţine că aşezarea în fruntea căreia se află de 14 ani a sporit demografic, dar, pentru că realitatea îl contrazice, "recrutează" locuitori, musai cunoscători ai limbii maghiare. Naivii sunt lăsaţi, însă, fără răspuns când vor să afle, concret, cum pot ocupa casele făgăduite
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comuna are cea mai scumpă apă din judeţ şi uliţe desfundate, iar nou-veniţii sunt nedoriţi, edilul mândrindu-se că-i păzeşte "puritatea" etnică din vremurile triburilor maghiare de acum un mileniu.

Primarul din Lugaşu de Jos, Sorban Levente, căci despre el este vorba, a făcut totuşi, recent, o excepţie: a anunţat pe Facebook că recrutează "cetăţeni", asigurându-le locuinţe printr-o asociaţie pe care o "patronează" personal şi printr-o alta pe care o controlează prin interpuşi. Atât doar că oferta pare o gogoaşă...

Şovin pe interes

Edilul UDMR-ist şi-a câştigat faima încă de la alegerile din 2016, când a cărat la urne romii din satul Urvind cu microbuzul şcolar, şi şi-a consolidat-o la scrutinul din septembrie 2020, când transportul acestor alegători l-au prestat susţinători de-ai săi, cu autoturisme.

În cel de-al patrulea mandat, primarul s-a ţinut de abuzuri în lanţ. În februarie 2021, de pildă, s-a distins prin xenofobie şi discriminarea unei localnice, culmea, de etnie maghiară, "vinovată" că n-a vrut să-i vândă o proprietate, ci a preferat s-o dea unui cuplu format dintr-o româncă şi un palestinian naturalizat în România de trei decenii.

Lezat în interesul economic personal, Sorban a postat pe grupul de Facebook al satului Urvind o incitare împotriva femeii: "Asemenea persoană este imorală. Persoana care vrea să stabilească migranţi în Urvind şi le donează proprietăţi nu poate fi formatoare de opinie în aşezarea noastră veche de pe vremea lui Arpad (n.r. - primul şef al triburilor maghiare, în secolul IX). Pentru noi, adevăraţii urvindeni, cel mai important obiectiv al mandatului meu va fi ca comuna să exproprieze aceste terenuri de la migranţii ce reprezintă un pericol pentru comunitatea noastră".

Reclamat de săteancă la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, edilul a fost găsit vinovat şi amendat în martie 2022 cu 5.000 lei, sancţiune pe care a contestat-o în justiţie, dar fără succes, fiind obligat s-o achite printr-o sentinţă definitivă.

"Nu permiteţi accesul!"

La fel a procedat Sorban şi după ce, la finele verii trecute, a fost amendat pentru că a împiedicat verificarea de către angajaţii Direcţiei Judeţene de Statistică a corectitudinii înregistrărilor efectuate în cadrul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor (RPL) de către recenzorii de teren locali. "Vă rugăm pe toţi să nu permiteţi accesul acestor persoane în locuinţele dvs. şi să nu răspundeţi întrebărilor lor!", i-a îndemnat edilul pe lugăşeni, pe contul personal de Facebook.

De ce s-a opus verificărilor? Motivul n-a fost stabilit, pentru că nu a urmat nicio anchetă penală, dar cert e că în Lugaşu de Jos au apărut imobile fictive, în care au fost "cazaţi", tot scriptic, romi din... Dobrogea.

În acea perioadă Sorban pretindea că Lugaşu de Jos ar fi ajuns la peste 5.000 de locuitori, dar rezultatele oficiale ale RPL date publicităţii în luna ianuarie a acestui an arată că de fapt numără 3.879, cu doar 299 peste cei 3.580 de la precedentul recensământ, din 2011.

"Vă rog distribuiţi"

Probabil nemulţumit de realitate, pe 5 februarie a.c., primarul UDMR a distribuit pe contul său de Facebook o postare făcută iniţial, în aceeaşi zi, pe contul Örvénd Urvind, exclusiv în limba maghiară, în numele a două ONG-uri: "Asociaţia pentru Viitorul Regiunii Crişurilor din Urvind împreună cu Asociaţia Silvana din Urvind anunţă sprijinirea familiilor numeroase, în special (dar nu numai) care au probleme cu locuinţele. Asociaţia închiriază sau vinde case şi apartamente în Urvind la preţuri simbolice".

Amatorii erau ademeniţi cu argumentul că în localitate există şcoală primară şi grădiniţă, restaurant, teren de tenis şi fotbal, dar şi "locuri de muncă cu salarii mai mari decât în parcul industrial din Oradea".

Autorii anunţului arătau că cei interesaţi pot obţine mai multe informaţii sunând la un număr de telefon ori trimiţând un email pe adresa silvana.orvend@gmail.com. "Cei cărora le pasă cu adevărat de localitatea noastră vă rog să distribuiţi", a cerut Sorban.

De negăsit

BIHOREANUL a făcut un experiment, trimiţând pe adresa de email indicată, de pe una expres creată, un mesaj, tot în limba maghiară, ca din partea unei tinere mame aflate la strâmtoare şi atrasă de facilităţile promise.

"Sunt o mamă singură în vârstă de 27 ani, cu doi copii. Acum locuim cu chirie în Oradea şi lucrez ca vânzătoare într-un magazin. Copiii au 5 şi 8 ani, am divorţat de tatăl lor din cauza alcoolului şi abuzurilor fizice. Nu lucrează, nu plăteşte pensie pentru copii, aşa că nu ne mai descurcăm. Am văzut postarea pe Facebook şi aş dori detalii, ce fel de case se pot închiria, cât este chiria, cum aş putea să văd? Şi ce fel de job aş putea găsi acolo cu diplomă de liceu, cu ce salariu?".

Dar, surpriză: mesajul a fost returnat pentru că adresa de email din anunţ nu este... validă. Numărul de telefon, în schimb, este funcţional şi aparţine unei funcţionare din Primăria Lugaşu de Jos, care însă nu a răspuns la niciunul dintre apelurile efectuate zile la rând.

ONG-uri de faţadă

Adevărul e că nici Primăria comunei, după cum afirmă consilierii din opoziţia locală, şi nici asociaţiile Viitorul Regiunii Crişurilor şi Silvana nu au de închiriat sau de vândut locuinţe, cu atât mai puţin "la preţuri simbolice". Nici una dintre cele două ONG-uri nu a popularizat oferta, rămasă doar pe contul de Facebook Örvénd Urvind, controlat de primarul Sorban Levente, şi pe cel personal al edilului, care l-a distribuit o singură dată.

Crina Ţiburcă, președinta Asociaţiei Viitorul Regiunii CrişurilorDe altfel, Asociaţia Silvana, al cărei preşedinte este edilul, nu are un cont sau o pagină de Facebook, iar pe cel al Asociaţiei Viitorul Regiunii Crişurilor sunt doar cinci anunţuri, toate depăşite: cel mai recent, despre organizarea Târgului Corvinilor, datează din august 2021, altele trei vizează organizarea Revelionului 2019-2020, iar al cincilea este despre o excursie la Şumuleu Ciuc prilejuită de vizita Papei Francisc din aprilie 2019, organizarea fiind asumată de preşedinta ONG-ului, Crina Ţiburcă (foto). Şi aceasta, tot o angajată a Primăriei Lugaşu de Jos, despre care localnicii afirmă că este "unul dintre oamenii primarului".

Fără case

Potrivit datelor publice, Asociaţia Viitorul Regiunii Crişurilor, a fost înfiinţată în 2016 cu sediul în casa părinţilor "managerului de proiecte" din cadrul Primăriei Lugaşu de Jos, Norbert Ehupov, şi a avut în 2021, cel mai recent pentru care există informaţii financiare, o cifră de afaceri de 0 (zero) lei, patrimoniul fiind tot de 0 lei, cum de altfel a fost în întreaga perioadă de la fondare.

Asociaţia Silvana, în schimb, al cărei preşedinte este primarul Sorban Levente, a înregistrat în acelaşi an 2021 venituri de 507.379 lei şi cheltuieli de 432.480 lei, deci a realizat un profit brut de 74.899 lei. Dar asta nicidecum din activităţi imobiliare, ci din exploatarea pădurii din Urvind, fiind o asociaţie urbarială "de pădurit şi păşunat".

Fără răspuns

BIHOREANUL a contactat-o pe şefa Asociaţiei Viitorul Regiunii Crişurilor, Crina Ţiburcă, telefonic şi în scris, însă aceasta a refuzat să răspundă la apeluri şi la mesaje. La fel a procedat şi Sorban, în dubla sa calitate de primar şi de preşedinte al Asociaţiei Silvana, care a refuzat să răspundă inclusiv solicitării formulate în baza Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Ca urmare, a rămas un mister dacă şi câte case ar avea cele două ONG-uri de închiriat sau de vândut "la preţuri simbolice", de unde, la ce preţuri le închiriază sau le vinde, pe ce criterii sunt selectaţi eventualii chiriaşi/cumpărători şi cine le-a stabilit, câte solicitări au fost primite din partea unor persoane interesate şi de ce anunţul a fost făcut exclusiv în limba maghiară, aşadar discriminatoriu.

Deşi solicitarea scrisă i-a fost trimisă pe email în 13 februarie, după două săptămâni, când reporterul l-a căutat telefonic pentru a afla când va răspunde, edilul a susţinut cu tupeu că "nu am observat" întrebările, cerând să-i fie retrimise, ceea ce BIHOREANUL a făcut în aceeaşi zi, dar cu acelaşi rezultat: până vinerea trecută, Sorban încă se făcea că plouă.

De ce, doar el ştie, dar singura explicaţie raţională e dorinţa de a masca, de fapt, un bluf. Casele promise există pe Facebook, iar în realitate doar propaganda...


FERMIERI PE ONG
Licitaţie cu discreţie

Asociaţiile Silvana şi Viitorul Regiunii Crişurilor sunt, potrivit unor surse locale, paravane prin care primarul comunei Lugaşu de Jos şi apropiaţi ai săi îşi sporesc averile.

Asociaţia Viitorul Regiunii Crişurilor a devenit, pe bani de nimic, proprietara unor bunuri de valoare, după o licitaţie "în familie" organizată chiar de Primărie. "Firma unui elveţian a acumulat datorii la bugetul local şi, profitând că acesta era în închisoare în ţara lui, Primăria i-a scos bunurile la licitaţie. O clădire cu 8 încăperi utilizată ca fermă, cu remize pentru utilaje agricole şi alte anexe, plus 12,43 hectare de teren arabil, vii şi fâneţe, care valorau 700.000 de euro, au fost cumpărate de ONG cu 20.000 de euro, pentru că despre licitaţie ştiau doar primarul Sorban Levente şi oamenii lui", afirmă o persoană implicată în licitaţie, dar care ulterior a intrat în conflict cu primarul. "Reţeta e eficientă, pentru că dacă Primăria este controlată de Curtea de Conturi şi firmele de Finanţe, ONG-urile practic nu sunt verificate de nimeni", explică sursa.

Nici cu privire la această afacere, primarul Sorban Levente nu a oferit lămuriri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
O minune
Eu ma tot mir ca săptămânal publicati despre acest 'minunat' edil si totusi nu i se intampla absolut nimic. Tot in bara o da si e de neatins? Ar merita un material Recorder. Un sfat, nu mai folosit Google Translate, Deepl sau orice alt program, si daca ar fi primit mailul, se vede de la o posta ca e facatura. Iar daca v-a tradus cineva care vorbeste limba maghiara, e si mai trist.
Postat 15 Martie 2023, 08:33 de corm16
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON