URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 IULIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
26 Septembrie 2021, 22:24

Primarul Oradiei, Florin Birta, "vicepreşedinte politic" în echipa lui Florin Cîţu, dar nu spune cu cine a votat (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce Ilie Bolojan nu a ales nicio tabără şi nici nu s-a înscris pentru vreo funcţie în conducerea centrală a Partidului Naţional Liberal, urmaşul lui la conducerea Oradiei, Florin Birta, a candidat şi câştigat o funcţie în noua echipă din fruntea PNL, mai precis una de „vicepreşedinte politic”, fiind prezentat, duminică, de Florin Cîţu ca parte din echipa sa. 

Rezultatele finale au fost anunţate duminică seara, în încheierea Congresului PNL. Birta a adunat 1.314 voturi.

Bolojan şi Blaga, "respectaţi" de Vîlceanu

Alegerile pentru Biroul Executiv al PNL au avut loc duminică, tot la Romexpo, unde cu o zi înainte delegaţii liberali din ţară l-au ales pe Florin Cîţu drept noul preşedinte al partidului, în detrimentul lui Ludovic Orban. Ca urmare, o bună parte dintre susţinătorii lui Orban s-au retras din competiţia pentru un loc în structurile de conducere. 

În discursul de duminică, Florin Cîţu şi-a prezentat echipa de candidaţi alături de care vrea să conducă PNL, aceasta incluzând prim-vicepreşedinţi, secretar general, vicepreşedinţi pe domenii, vicepreşedinţi pe regiuni şi vicepreşedinţi politici.

Pentru poziţia, una importantă, de secretar general a fost ales Dan Vîlceanu, ex-PSD, ministrul Finanţelor. În discursul său, acesta i-a menţionat pe câţiva dintre predecesorii săi, Vasile Blaga, Ilie Bolojan şi Robert Sigheartău. „Am avut predecesori de la care am ce învăţa şi oameni pe care îi respect foarte tare. Îl văd în faţa mea pe Vasile Blaga, care cred că este modelul de secretar general pe care toţi îl avem în minte. Este un om de la care am învăţat foarte multe. Îl am tot aici în faţa mea pe domnul Ilie Bolojan, care a fost secretar general şi de la care, tot aşa, am învăţat foarte multe”, a spus Vîlceanu. 

(Vasile Blaga şi Ilie Bolojan, duminică, în a doua zi a lucrărilor congresului PNL)

"Pentru a ne apăra interesele"

După cum se ştie, Ilie Bolojan nu şi-a arătat susţinerea faţă de vreunul dintre candidaţii la şefia PNL şi a ales să nici nu candideze pentru vreo funcţie. 

În schimb, pe lista de candidaţi pentru funcţiile de vicepreşedinţi politici (mai precis membri ai Biroului Executiv, cu rang de vicepreşedinţi politici) s-a înscris primarul Oradiei, Florin Birta. În urma votului, acesta a şi obţinut funcţia. 

Întrebat de BIHOREANUL despre motivele candidaturii, Birta spune că era nevoie ca Oradea şi judeţul Bihor să fie reprezentate în conducerea PNL. „M-a determinat să candidez faptul că Oradea şi judeţul Bihor trebuie să aibă un reprezentant în conducerea PNL, pentru a ne apăra interesele noastre acolo. Un exemplu pe care voi insista este situaţia cu preţul gazelor naturale, care ne afectează. Sunt unele măsuri care trebuie luate şi care trebuie susţinute în forurile de conducere ale partidului de guvernământ”, a afirmat Birta. 

Opţiune la secret

Totuşi, Birta n-a fost, iniţial, parte dintre vreo echipă anume, subliniază el. „Eu am avut o discuţie atât cu Florin Cîţu, cât şi cu Ludovic Orban înainte de acest Congres. Le-am spus că, având în vedere că Bihorul (n.r. – filiala judeţeană a PNL) a decis să nu aleagă o anume echipă pe care să o susţină, eu îmi voi depune candidatura ca independent. Am avut, într-adevăr, unele solicitări din partea lui Florin Cîţu, care şi-a dorit o echipă tânără”, a explicat edilul Oradiei. 

Birta şi-a depus candidatura miercuri, iar duminică, în timpul congresului, Florin Cîţu l-a prezentat ca făcând parte din echipa propusă de el pentru Biroul Executiv. „Noi (n.r. – liderii PNL Bihor) ne-am păstrat neutralitatea. Nu am vrut să influenţăm niciun membru din PNL Bihor. S-a votat liber. De aceea nu m-aţi văzut în vreo echipă. Astăzi (n.r. - după ce preşedintele partidului fusese ales), dl. Cîţu m-a propus în echipa lui”, a adăugat Birta.

Întrebat de reporter pentru cine a votat, pentru Cîţu sau pentru Orban, liderul PNL Oradea n-a vrut să spună. „Este opţiunea mea. Este un vot secret şi vreau să păstrez acest lucru pentru mine”, a răspuns Birta.


Noua conducere a PNL

Preşedinte - Florin Cîţu

Secretar general – Dan Vîlceanu

Prim vicepreşedinţi

Rareş Bogdan – prim vicepreşedinte Comunicare şi Relaţii Internaţionale
Iulian Dumitrescu – prim vicepreşedinte Mediu de Afaceri, Societate Civilă
Lucian Bode – prim vicepreşedinte Strategii Politice
Gheorghe Flutur – prim vicepreşedinte Politici Publice

Vicepreşedinţii pe domenii:

Robert Sighiartău – vicepreşedinte Politică Externă şi Afaceri Europene
Nicolae Ciucă – vicepreşedinte Apărare şi Siguranţă Naţională
Florin Roman – vicepreşedinte Administraţie Publică şi Siguranţa Cetăţenilor
Gheorghe Falcă – vicepreşedinte Fonduri Europene şi Dezvoltare Regională
Alin Tişe – vicepreşedinte Justiţie şi Drepturi Cetăţeneşti
Virgil Popescu – vicepreşedinte Buget, Politici Fiscale, Economie, Energie şi Mediu de Afaceri
Cristian Buşoi – vicepreşedinte Sănătate
Daniela Cîmpean – vicepreşedinte Muncă, Familie şi Protecţie Socială
Sorin Cîmpeanu – vicepreşedinte Educaţie
Alexandru Muraru – vicepreşedinte Culte, Cultură şi Minorităţi
George Stângă - vicepreşedinte Agricultură, Dezvoltare Rurală şi Industrie Alimentară
Mircea Fechet – vicepreşedinte Mediu, Apă şi Silvicultură
Alin Nica – vicepreşedinte Infrastructură de Transport
Pavel Popescu – vicepreşedinte Comunităţi, Societate Informaţională şi Digitalizare
Cosmin Adrian Cosma – vicepreşedinte Sport
Alina Gorghiu – vicepreşedinte Drepturile Omului, Protecţia Minorităţilor Etnice, Religioase şi a Grupurilor vulnerabile de orice natură
Monica Anisie – vicepreşedinte Românii de Pretutindeni

Vicepreşedinţi pe regiuni

Vicepreşedinte Nord Vest – preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş - Ionel Bogdan
Vicepreşedinte Centru - Ciprian Dobre
Vicepreşedinte Nord Est – Nelu Tătaru
Vicepreşedinte Vest – Marcel Vela
Vicepreşedinte Bucureşti – Ilfov – Hubert Thuma, preşedinte Consiliul Judeţean Ilfov
Vicepreşedinte Sud - Vest - Gigel Ştirbu
Vicepreşedinte Sud - Est - Silviu Coşa, prefectul judeţului Constanţa
Vicepreşedinte Sud – Ciprian Pandea

Vicepreşedinţi politici (membri ai Biroului Executiv Central)

Cristian Băcanu, Florin Birta (1.341 voturi), Cristian Buican, Ciprian Ciucu, Daniel Constantin, Bogdan Gheorghiu, Bogdan Huţucă, Eugen Pârvulescu, Dragoş Soare, Vetuţa Stănescu, Ştefan Stoica, Costel Şoptică, Eugen Ţapu-Nazare, Liviu Voiculescu, Gabriel Avramescu, Cristian Tuţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
O miscare proasta
Orice legatura cu acesta persoana nu este si nu va fi productiva. Dar domnul primar din dorinta de a se afirma face si astfel de greseli. El doreste sa arate tuturor ca nu este condus de Bolojan si cu prima ocazie se arunca in echipa betivului. Pacat ca a intrat intr-o hora plina de incompetenti. Oamenii care au gandit politic (Bolojan si Motreanu) au stiut sa nu joace in aceasta hora toxica. Asa se intampla cand vrei sa le demonstrezi tuturor ca nu faci ce spune Bolojan …
Postat 27 Septembrie 2021, 09:55 de User anonimizat
Mulțumim liberalilor bihoreni, reveniți de la capitală cu capu-n fund.
S-au înghiorlăit cu gloata de 5.000 de alți măscărici ai PNL, într-un focar de infecție cu coronavirusul parșiv. Infectații ăștia de Bihor o să arunce de acum județul în "scenariul roșu". În maxim două săptămâni o să crească procentul de la galben către portocaliu, pentru ca apoi să intrăm cu toții la ciclu. Nu pentru că nu se vaccinează oamenii, vi pentru că vaccinații de la PNL Bihor sunt purtătorii virusului și vor scuipa microbi peste tot pe unde vor intra.
Postat 26 Septembrie 2021, 22:56 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7424 RON
  • 1 EUR = 4.9454 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON