Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a anunţat vineri că, pentru a limita răspândirea noului coronavirus, toate companiile şi instituţiile publice din oraş cu peste 50 de angajaţi vor fi obligate să trieze personalul, luându-le temperatura cu aparate speciale cu infraroşu, cu citire la distanţă. Aceeaşi operaţiune va fi făcută şi în pieţele din Oradea, a anunţat edilul, într-o intervenţie live pe pagina sa de Facebook.
Ai febră?
"La nivelul Comitetului Municipal de Situaţii de Urgenţă s-au luat decizii pentru limitarea răspândirii virusului şi menite să asigure funcţionarea companiilor de a căror activitate depind zeci de oameni şi familiile acestora", a anunţat Ilie Bolojan.
Potrivit acestuia, "din 13 aprilie, toate companiile sau instituţiile publice care au peste 50 de angajaţi vor fi obligate să asigure trierea personalului la intrarea în schimburi sau în activitate, această triere urmând să fie făcută cu aparate de luare a temperaturii cu termometre cu infraroşu cu citire de la distanţă".
Astfel, a subliniat edilul, vor fi identificaţi mai repede cei cu simtome, mai precis cu febră, şi trimişi acasă. Ilie Bolojan a precizat că cei cu simptome vor fi testaţi. "Echipele de intervenţie care vor fi funcţionale după această dată (n.r. – 13 aprilie) să le ia probe, în aşa fel încât să vedem dacă sunt infectaţi, dacă mai pot să meargă la lucru sau trebuie să rămână acasă. Această măsură, pe lângă că ne va permite să facem practic zeci de mii de verificări în fiecare zi, ne va permite şi să-i selectăm pe cei care au probleme şi vom limita infectarea în rândul companiilor care trebuie să funcţioneze în continuare".
Edilul a spus că dacă companiile nu vor găsi termometre, atunci municipalitatea le-ar putea asigura, căci a comandat 2.000 de termometre cu infraroşu.
Tot din 13 aprilie vor fi testate cu termometre, pentru febră, şi miile de oameni care merg în pieţele agroalimentare din Oradea, a mai precizat Ilie Bolojan. "Aşa vom contribui la perierea mai bună a celor care sunt în mişcare", a explicat acesta.
Fără dezinfecţie pe străzi
În ceea ce priveşte dezinfecţia pe străzi, o măsură promovată de unii edili ca fiind importantă, Ilie Bolojan spune că nu o va adopta şi în Oradea. În schimb, vor fi curăţate şi spălate zonele publice aglomerate.
"Vom spăla spaţiile aglomerate, unde există trafic de pietoni - staţii de tramvai, de autobuz, intrări în pieţe - dar nu vom face aşa zisa dezinfecţie pe străzi pentru că, din toate analizele, nu are niciun fel de efect. Banii aceia îi vom direcţiona către spitale, către kituri, către probe, în aşa fel încât să putem face teste şi să putem proteja personalul medical", a explicat primarul.
Pe de altă parte, în conferinţa transmisă live, Ilie Bolojan le-a mulţumit orădenilor fiindcă au înţeles să rămână acasă, iar străzile oraşului sunt în bună parte goale.
El a mai menţionat că în săptămâna care se încheie echipele Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, care asigură sprijin pentru persoanele de peste 65 de ani, au sunat 3.500 de astfel de cetăţeni ai oraşului şi pe cei care au avut nevoie i-au ajutat. "În fiecare zi, 20 de colegi sunt în oraş făcând cumpărături de alimente sau medicamente, precum şi alte servicii", a precizat Bolojan.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.