URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2017, 15:29

Primarul Ilie Bolojan a prezentat raportul experţilor la prăbușirea Dealului Ciuperca. Principalul vinovat: proiectantul Poliart

Primarul Ilie Bolojan a prezentat raportul experţilor la prăbușirea Dealului Ciuperca. Principalul vinovat: proiectantul Poliart foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan a făcut publice, miercuri, rezultatele raportului întocmit de experți în ce privește prăbușirea DealuluI Ciuperca. Potrivit raportului realizat de experţii Universităţii Tehnice Timişoara, principalul vinovat de alunecările de teren de la dealul Ciuperca este proiectantul lucrărilor, firma Poliart.

"Concluzia raportului arată că era necesară realizarea unei verificări de stabilitate şi că nu trebuia făcută proiectarea generală şi structurală a punctului de informare turistică fără să avem rezultatele acestui studiu", a declarat primarul Ilie Bolojan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Înainte de toate, experţii îi impută firmei Poliart, deţinute de arhitectul Daniel Tivadar, întocmirea documentaţiei fără existenţa unor studii temeinice care să certifice stabilitatea versatulului.

"Nu s-a cerut efecturarea unui studiu geotehnic suplimentar, respectiv un studiu de stabilitate, eventual un studiu de detaliu de execuţie, mai ales pentru clădirea proiectată, aşa cum s-a precizat expres în studiile de risc natural", se menţionează în expertiză.

Echipa condusă de profesorul universitar Marin Marin îi mai impută arhitectului proiectarea terasei punctului de alimentaţie publică şi a celui de belvedere fără a ţine seama de amplasamentul în pantă pe un versant cu risc de alunecare, tratarea superficială a problemei de drenare a apelor, ceea ce a dus la acumularea de apă în statul de fundare, şi defrişarea unor zone extinse cu arbuşti, arbori şi vegetaţie naturală, care a diminuat stabilitatea terenului.

Compactare insuficientă

La erorile de proiectare s-au adăugat şi cele de execuţie. Potrivit experţilor, realizarea umpluturilor din zona de amonte a dealului, în jurul punctelor de belvedere şi a teatrului de vară, s-a făcut prin aport de material.

Umpluturile făcute de constructorul Abed Nego trebuiau executate în trepte de înfrăţire prin compactare în straturi, iar trecerea de la un strat la altul trebuia confirmată de dirigintele de şantier pe baza unor procese verbale de lucrări ascunse.

"Nu există procese verbale de lucrări ascunse pentru terenul de fundare a lucrărilor de pe versant. Asta înseamnă că nu s-a ţinut seama de calitatea terenului de fundare, de natura şi starea acestuia", se menţionează în raportul experţilor.

Lucrări de urgenţă

Având în vedere problemele inventariate, experţii au recomandat municipalităţii executarea unor lucrări de urgenţă pentru stabilizarea versantului.

"Sunt trei măsuri principale. Prima dintre ele se referă la consolidarea fundaţiilor terasei pentru punctul de alimentaţie publică şi de informare turistică, având în vedere că la baza lui este alunecarea mare", a spus primarul Ilie Bolojan.

Potrivit expertizei, terasa va fi sudată de fundaţia stabilă a clădirii prin grinzi de legătură din beton armat pentru a preveni prăbuşirea ei în cazul în care, pe fondul precipitaţiilor abundente din sezonul rece, alunecările de teren vor continua şi în perioada următoare.

În acest context, cea de a doua prioritate a lucrărilor de intervenţie o va constitui drenarea apelor acumulate în sol prin realizarea unor şanţuri care să colecteze apa prevenind acumularea ei la baza feţei de desprindere şi drenarea apelor de suprafaţă astfel încât acestea să nu băltească la baza gabioanelor de piatră.

Măsurile de intervenţie de urgenţă vor trebui dublate de lucrări de stabilizare a versantului prin sprijinirea cu piloţi.

"În partea de jos, unde au fost alunecările, se propune forarea unor piloţi foraţi care să constituie o zonă de sprijin. Piloţii vor fi dispuşi pe două rânduri, la 2,5 metri unii de alţii, legaţi la partea superioară printr-un radier de beton, care să constituie o bază pe care să se monteze gabioanele de susţinere a acestei zone", a declarat Ilie Bolojan.

Potrivit primarului, lucrările de urgenţă vor fi demarate în cel mai scurt timp cu putinţă. "Până la sfârşitul săptămânii o să avem proiectul tehnic şi vom începe negocierile pentru încredinţarea realizării acestor lucrări în regim de urgenţă astfel încât într-o săptămână, maxim două, să putem lucra acolo", a spus edilul.

Intervenţiile de urgenţă, estimate la circa 150.000 euro, vor fi finanţate de la bugetul local. "Lucrările pe care le facem pentru consolidare se pare că trebuiau făcute, dar n-au fost făcute", a spus Bolojan.

"Va fi o dispută juridică"

În ceea ce priveşte lucrările de aducere a grădinii publice la starea iniţială, în teorie, costurile urmează să fie împărţite între cei care s-au făcut vinovaţi de venirea versantului la vale.

"Bănuiesc că va fi o dispută juridică. Ne vom îndrepta împotriva proiectanţilor în principal, dar precum s-a văzut, apare şi o responsabilitate la executant", a declarat Bolojan.

Primarul a mai spus că, după finalizarea lucrărilor de intervenţie, municipalitatea va comanda o nouă expertiză pentru a vedea în ce măsură au reuşit să stabilizeze dealul şi a afirmat că se aşteaptă ca, la rândul lor, proiectantul şi constructorul să comande contraexpertize pentru a-şi dovedi nevinovăţia.

"Cine ştie, poate aceste expertize vor indica o vinovăţie a Primăriei", a spus edilul.

Lucrările de amenajare a Dealului Ciuperca au fost finanţate prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, valoarea totală a investiţiei fiind de 1.942.304 euro. Lucrările au fost efectuate pe o suprafaţă de 38.759 mp, fiind începute în decembrie 2014 şi finalizate în decembrie 2015. Lucrarea, executată de firma Abed Nego după un proiect al societăţii Poliart, are un termen de garanţie de 5 ani.

Grădina publică Ciuperca a fost distrusă în urma unor alunecări de teren care au avut loc la mijlocul lunii noiembrie 2016. Pământul desprins din versant a distrus, printre altele cascada de la baza punctului de alimentaţie publică, un punct de belvedere, amfiteatrul şi mai multe ziduri de piatră. Pagubele sunt, în continuare, în curs de evaluare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
OARE E ?
@platona: Ce să fie, ce să fie ? Oleacă de abuz în serviciu cu prejudiciu mai mare de 200.000 lei? Doar cei din PMO și-au îndeplinit defectuos ( adică prin încălcarea legii ) atribuțiile de serviciu în exercitarea funcției publice producând și un prejudiciu. Ba articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 prevede că ''în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime''. Păi eu zic că Ilie Gavril Bolojan a obținut CAPITAL POLITIC ( ca Olguța ) pentru campania electorală din 2016. Păi la Olguța se pune, la Ilie nu?
Postat 09 Februarie 2017, 15:18 de TDS
"Cine ştie, poate aceste expertize vor indica o vinovăţie a Primăriei", a spus edilul.Gura pacatosului,adevar graeste.
Vinovatii acestei "grandioase realizari" sunt:Bolojan Ilie,primarul Oradei,ordonatorul principal de credite pe Oradea;Lipoveanu Adriana,arh.sef/dir.executiv/ing.constr.(Institutia Arh Sef),Lucian Chindlea,dir.ISC Oradea - pentru servilismul si obedienta deja dovedita in relatia cu Bolojan Ilie; incompetenta, diletantismul si nu in ultimul rand,dispretul manifestat fata de opiniile specialistilor iar apoi de sesizarile facute de oradenii cu simt civic." Ulterior, în funcţie de vinovăţiile care vor fi deduse din expertiză, vicele Malan spune că Primăria se va îndrepta împotriva celor responsabili, pentru recuperarea banilor.Proiectul intocmit de firma Poliart a fost avizat atat de Institutia Arh Sef cat si de Inspectoratul teritorial de Constructii Oradea,precum si de Directia Tehnica a Primariei Oradea.Ordonatorul principal de credite pe Oradea,Ilie Bolojan,a dispus incepertea lucrarilor cu toate ca nu aveau avizele necesare pentru proiectul modificat,din partea APM Oradea. "Deci Bolojan, Malan,Lipoveanu si Chindlea,buni de plata !!!...pe urma ..DNA_ul stie ce are de facut.
Postat 09 Februarie 2017, 14:39 de platona
@cunoscatori - vinovat : Birtinezul
E o mizerie ceea ce spune acest birtinez !! Cine a mai trecut pe la primarie si cunoaste atmosfera de lucru stie ca adevaratul hautor al dezestrului este birtinezul !! El taie solutii si da solutii ciuntind munca specialistilor . De aceea vine si cu varianta " "Lucrările pe care le facem pentru consolidare se pare că trebuiau făcute, dar n-au fost făcute", a spus Bolojan. " Orice inginer (nici nu vorbim de geologi) local stia ca acolo nici trupa lui Ceasca-ceahusescu nu a indraznit sa construiasca nimic , nu ca nu se putea dar cheltuielile de consolidare nu justificau investitia ! Acu veni birtinezu si dadu hordin sa se faca cum vrea el ! Vinovat ??? Oricine, intreaga primarie numai el nu , el care nu a semnat nimic numai a dat cu mana cum dadea si Ceasca ! Proiectantu ( un abonat la lucrarile primariei) a hascultat humil, a hexecutat ceea ci I s-a indicat de hIndicator si a iesit rusinea asta de lucratura !!! O scalda acum Birtinezul si pune .... ne pune pe toti la plata , plata incompetentei lui !!!! Voi horadeni stati in casa ca va pasa ! si platiti-va taxele si impozitele cuminti !!!! Sat !!! Liniste !!! Birtinezul gandeste, lucreaza pentru voi !!!!!
Postat 09 Februarie 2017, 09:26 de scortosul
Forgive me
"te fugaresc astia pt ..un kkkt de autorizatie de gard pina te saturi de viata"...sublim exprimat. Ciuperca e posibil sa fi bagat ceva tremor intr-insii,ca au facut un pas inapoi in cazul parcarii subacvatice,la care au refacut licitatii,proiecte.
Postat 08 Februarie 2017, 20:29 de excalibur
Haloo, haloo .. DNA-ule !!!!!
Toata afacerea CIUPERCA , caci este o afacere trebuie asumata, incepand cu achizitia terenului la tema de proiectare, la amestecul PMO in proiectare (una sa spus alta s-a facut )pana la achizitie !!! Glumeste primarele dar este afacere dubioasa de la cap la coada !!! DNA-ul ar trebui sa se sesizeze ca siu asa politrucii ii lasa fara lucru !!
Postat 08 Februarie 2017, 18:07 de scortosul
???
Cine-l crede...te fugaresc astia pt ..un kkkt de autorizatie de gard pina te saturi de viata....pt o asemea lucrare facuta cu piciorul pe acceleratie n-aveau avize importante...asa ceva....
Postat 08 Februarie 2017, 17:33 de Tinas
...
...nu e niciodata vinovat de nimic ! :)
Postat 08 Februarie 2017, 16:44 de AgentulTermic
mda...
Bun asa, justitie 5-6 ani, pe urma vinovatul isi falimenteaza firma si am terminat-o si pe asta. Alta intrebare.
Postat 08 Februarie 2017, 16:36 de seth
Țapul ispășitor...
Mda.... Trebuia să fie găsit un țap ispășitor. Cred însă că vina e împărțită, știută fiind graba cu care s-au derulat lucrările la amenajarea de la Ciuperca...
Postat 08 Februarie 2017, 16:00 de Danutz
OK
Pronosticul meu: Se vor da în gât unii pe alții ! S-ar putea ca nici pramarului să nu-i fie prea bine !
Postat 08 Februarie 2017, 15:36 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON