URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 30 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cele mai multe statui le veți găsi ori în țările mari, foste imperii, ori, paradoxal, în cele mai mărunte. Din prima categorie face parte, de pildă, Marea Britanie, unde personalitățile abundă și era păcat să nu fie imortalizate. La polul opus mi s-a părut a fi Macedonia de Nord, unde, la o populație de nici trei milioane de locuitori, sunt o grămadă de lucrări de for public...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Doi necăjiți din Bihor au devenit primii români pe care justiția noastră i-a condamnat la închisoare, ce-i drept cu amânare, pentru că în 2021 și-au retras copiii de la școala din Bratca. Cazul a ajuns în instanță după ce școala a anunțat Poliția și DGASPC, iar Parchetul Aleșd i-a inculpat pentru împiedicarea dreptului la educație.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pentru cine veți vota pentru a ocupa funcția de primar al Oradiei, la alegerile din 9 iunie?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Epuizarea profesională, denumită și burnout, este definită de Organizația Mondială a Sănătății ca un sentiment de oboseală intensă și constantă, de pierderea controlului și de incapacitatea de a obține rezultate concrete la locul de muncă.
12 Aprilie 2021, 12:47

Primarii de pe Valea Crişului Repede se organizează pentru atragerea fondurilor europene în perioada 2021-2027

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La nivelul judeţului Bihor s-au constituit două noi Grupuri de Acţiune Locală faţă de cele autorizate în perioada 2014-2020, şi anume: Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Zona Alesd – Valea Crişului Repede (Asociaţia GAL Zona Aleşd-Valea Crişului Repede) şi Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Zona Metropolitană şi Câmpia Crişului (Gal Zona Metropolitană şi Câmpia Criţului).

Cele 2 GAL-uri sunt parteneriate public private, constituite pentru accesarea fondurilor europene cu rolul de a contribui la dezvoltarea zonei.

Asociaţia Grupul de Actiune Locală Zona Aleşd - Valea Crişului Repede (Asociația GAL Zona Aleşd-Valea Crişului Repede) este formată din 8 UAT-uri: Oraşul Aleşd (unde dl primar Ioan Coloman Todoca a pus la dispoziția asociației un spațiu pentru sediu), comunele: Aștileu, Aușeu, Bratca, Vadu Crișului, Măgești, Șuncuiuș, Țetchea și 26 parteneri privaţi (ONG-uri, PFA, SRL-uri).

Asociația Grupul de Acţiune Locală Zona Metropolitană și Câmpia Crișului (Gal Zona Metropolitană și Câmpia Crișului) este formată din 6 UAT-uri: Tileagd (unde dl primar Adrian Romus Codrean a pus la dispoziția asociației un spatiu pentru sediu), Copăcel, Vârciorog, Ineu, Săcădat, Drăgești și 15 parteneri privați (ONG-uri, PFA, SRL-uri).

Primarii de pe Valea Crișului Repede, cu susținerea conducerii Consiliului Județean Bihor și alături de echipele de specialiști pe care le au alături, se organizează pentru accesarea fondurilor europene pe toate liniile de finanțare ce vor apărea în perioada următoare, inclusiv cele pentru parteneriatele publice-private.

La sediul fiecărui GAL au avut loc săptămâna trecută discuţii despre demararea acțiunilor de obținere a finanțării Sprijinului pregătitor pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locală, care vizează:

- Derularea unui proces de consultare realizat la nivel local, cu implicarea, în mod activ, a actorilor locali și organizațiilor din teritoriu. În acest fel, potențialul GAL va analiza atât nevoile și oportunitățile de dezvoltare, cât și mecanismul de implicare activă a populației în dezvoltarea zonei.

- Acțiuni de construcție instituțională, de instruire și de creare de rețele, cu scopul de a pregăti și implementa o strategie integrată de dezvoltare locală pentru o anumită zonă.

Pentru perioada 2007-2013 fondurile destinate GAL-urilor aproape că au fost dublate, astfel că, dacă pe vechiul program, GAL-urile au primit o finanţare de aproape 400 milioane de euro, pentru PNDR 2014-2020 alocarea ajunge la aproximativ 700 milione de euro.

Pentru a accesa banii prin intermediul GAL-urilor, fermierii depun proiecte respectând întocmai condiţiile înscrise în Ghidul Solicitantului aferent măsurii pentru care doreşte să acceseze din PNDR 2021-2027.

Obiectivul principal al GAL-ului este dezvoltarea zonei respective. Asta înseamnă că, prin consultarea actorilor locali importanţi, se stabilesc priorităţile de finanţare ale teritoriului. Fiecare Grup îşi propune un număr de 6-7 linii de finanţare prioritare pentru zonă, fie că vorbim de dezvoltarea fermelor, investiţii în turism, servicii non-agricole, instalarea tinerilor fermieri, dezvoltarea de asociaţii şi de cooperative. Stabilirea acestor linii de finanţare prioritare depinde foarte mult de ceea ce stabileşte, prin consultare publică, Comitetul de Coordonare al GAL-ului.

Fiecare GAL îşi adaptează propria strategie la condiţiile locale specifice. Grupurile de Acţiune Locală pot crea si măsuri atipice. În cazul în care la nivel local se identifică o nevoie specială care trebuie să fie acoperită printr-o finanţare, dar pentru care nu există o măsură inclusă în PNDR, GAL-ul poate pune bazele unei măsuri inovative, atipice, pe care o poate cuprinde în Strategia de Dezvoltare Locală şi poate finanţa, prin această măsură, un anumit tip de investiţii care nu poate fi finanţat direct prin PNDR.

Cele două Grupuri de Acțiune Locală și-au propus un număr de 6-8 comune partenere pentru a fi cât mai lucrative, fiecare având o populație de peste 20.000 locuitori.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5851 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON