URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
12 Aprilie 2021, 12:47

Primarii de pe Valea Crişului Repede se organizează pentru atragerea fondurilor europene în perioada 2021-2027

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La nivelul judeţului Bihor s-au constituit două noi Grupuri de Acţiune Locală faţă de cele autorizate în perioada 2014-2020, şi anume: Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Zona Alesd – Valea Crişului Repede (Asociaţia GAL Zona Aleşd-Valea Crişului Repede) şi Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Zona Metropolitană şi Câmpia Crişului (Gal Zona Metropolitană şi Câmpia Criţului).

Cele 2 GAL-uri sunt parteneriate public private, constituite pentru accesarea fondurilor europene cu rolul de a contribui la dezvoltarea zonei.

Asociaţia Grupul de Actiune Locală Zona Aleşd - Valea Crişului Repede (Asociația GAL Zona Aleşd-Valea Crişului Repede) este formată din 8 UAT-uri: Oraşul Aleşd (unde dl primar Ioan Coloman Todoca a pus la dispoziția asociației un spațiu pentru sediu), comunele: Aștileu, Aușeu, Bratca, Vadu Crișului, Măgești, Șuncuiuș, Țetchea și 26 parteneri privaţi (ONG-uri, PFA, SRL-uri).

Asociația Grupul de Acţiune Locală Zona Metropolitană și Câmpia Crișului (Gal Zona Metropolitană și Câmpia Crișului) este formată din 6 UAT-uri: Tileagd (unde dl primar Adrian Romus Codrean a pus la dispoziția asociației un spatiu pentru sediu), Copăcel, Vârciorog, Ineu, Săcădat, Drăgești și 15 parteneri privați (ONG-uri, PFA, SRL-uri).

Primarii de pe Valea Crișului Repede, cu susținerea conducerii Consiliului Județean Bihor și alături de echipele de specialiști pe care le au alături, se organizează pentru accesarea fondurilor europene pe toate liniile de finanțare ce vor apărea în perioada următoare, inclusiv cele pentru parteneriatele publice-private.

La sediul fiecărui GAL au avut loc săptămâna trecută discuţii despre demararea acțiunilor de obținere a finanțării Sprijinului pregătitor pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locală, care vizează:

- Derularea unui proces de consultare realizat la nivel local, cu implicarea, în mod activ, a actorilor locali și organizațiilor din teritoriu. În acest fel, potențialul GAL va analiza atât nevoile și oportunitățile de dezvoltare, cât și mecanismul de implicare activă a populației în dezvoltarea zonei.

- Acțiuni de construcție instituțională, de instruire și de creare de rețele, cu scopul de a pregăti și implementa o strategie integrată de dezvoltare locală pentru o anumită zonă.

Pentru perioada 2007-2013 fondurile destinate GAL-urilor aproape că au fost dublate, astfel că, dacă pe vechiul program, GAL-urile au primit o finanţare de aproape 400 milioane de euro, pentru PNDR 2014-2020 alocarea ajunge la aproximativ 700 milione de euro.

Pentru a accesa banii prin intermediul GAL-urilor, fermierii depun proiecte respectând întocmai condiţiile înscrise în Ghidul Solicitantului aferent măsurii pentru care doreşte să acceseze din PNDR 2021-2027.

Obiectivul principal al GAL-ului este dezvoltarea zonei respective. Asta înseamnă că, prin consultarea actorilor locali importanţi, se stabilesc priorităţile de finanţare ale teritoriului. Fiecare Grup îşi propune un număr de 6-7 linii de finanţare prioritare pentru zonă, fie că vorbim de dezvoltarea fermelor, investiţii în turism, servicii non-agricole, instalarea tinerilor fermieri, dezvoltarea de asociaţii şi de cooperative. Stabilirea acestor linii de finanţare prioritare depinde foarte mult de ceea ce stabileşte, prin consultare publică, Comitetul de Coordonare al GAL-ului.

Fiecare GAL îşi adaptează propria strategie la condiţiile locale specifice. Grupurile de Acţiune Locală pot crea si măsuri atipice. În cazul în care la nivel local se identifică o nevoie specială care trebuie să fie acoperită printr-o finanţare, dar pentru care nu există o măsură inclusă în PNDR, GAL-ul poate pune bazele unei măsuri inovative, atipice, pe care o poate cuprinde în Strategia de Dezvoltare Locală şi poate finanţa, prin această măsură, un anumit tip de investiţii care nu poate fi finanţat direct prin PNDR.

Cele două Grupuri de Acțiune Locală și-au propus un număr de 6-8 comune partenere pentru a fi cât mai lucrative, fiecare având o populație de peste 20.000 locuitori.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON