URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2021, 12:47

Primarii de pe Valea Crişului Repede se organizează pentru atragerea fondurilor europene în perioada 2021-2027

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La nivelul judeţului Bihor s-au constituit două noi Grupuri de Acţiune Locală faţă de cele autorizate în perioada 2014-2020, şi anume: Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Zona Alesd – Valea Crişului Repede (Asociaţia GAL Zona Aleşd-Valea Crişului Repede) şi Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Zona Metropolitană şi Câmpia Crişului (Gal Zona Metropolitană şi Câmpia Criţului).

Cele 2 GAL-uri sunt parteneriate public private, constituite pentru accesarea fondurilor europene cu rolul de a contribui la dezvoltarea zonei.

Asociaţia Grupul de Actiune Locală Zona Aleşd - Valea Crişului Repede (Asociația GAL Zona Aleşd-Valea Crişului Repede) este formată din 8 UAT-uri: Oraşul Aleşd (unde dl primar Ioan Coloman Todoca a pus la dispoziția asociației un spațiu pentru sediu), comunele: Aștileu, Aușeu, Bratca, Vadu Crișului, Măgești, Șuncuiuș, Țetchea și 26 parteneri privaţi (ONG-uri, PFA, SRL-uri).

Asociația Grupul de Acţiune Locală Zona Metropolitană și Câmpia Crișului (Gal Zona Metropolitană și Câmpia Crișului) este formată din 6 UAT-uri: Tileagd (unde dl primar Adrian Romus Codrean a pus la dispoziția asociației un spatiu pentru sediu), Copăcel, Vârciorog, Ineu, Săcădat, Drăgești și 15 parteneri privați (ONG-uri, PFA, SRL-uri).

Primarii de pe Valea Crișului Repede, cu susținerea conducerii Consiliului Județean Bihor și alături de echipele de specialiști pe care le au alături, se organizează pentru accesarea fondurilor europene pe toate liniile de finanțare ce vor apărea în perioada următoare, inclusiv cele pentru parteneriatele publice-private.

La sediul fiecărui GAL au avut loc săptămâna trecută discuţii despre demararea acțiunilor de obținere a finanțării Sprijinului pregătitor pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locală, care vizează:

- Derularea unui proces de consultare realizat la nivel local, cu implicarea, în mod activ, a actorilor locali și organizațiilor din teritoriu. În acest fel, potențialul GAL va analiza atât nevoile și oportunitățile de dezvoltare, cât și mecanismul de implicare activă a populației în dezvoltarea zonei.

- Acțiuni de construcție instituțională, de instruire și de creare de rețele, cu scopul de a pregăti și implementa o strategie integrată de dezvoltare locală pentru o anumită zonă.

Pentru perioada 2007-2013 fondurile destinate GAL-urilor aproape că au fost dublate, astfel că, dacă pe vechiul program, GAL-urile au primit o finanţare de aproape 400 milioane de euro, pentru PNDR 2014-2020 alocarea ajunge la aproximativ 700 milione de euro.

Pentru a accesa banii prin intermediul GAL-urilor, fermierii depun proiecte respectând întocmai condiţiile înscrise în Ghidul Solicitantului aferent măsurii pentru care doreşte să acceseze din PNDR 2021-2027.

Obiectivul principal al GAL-ului este dezvoltarea zonei respective. Asta înseamnă că, prin consultarea actorilor locali importanţi, se stabilesc priorităţile de finanţare ale teritoriului. Fiecare Grup îşi propune un număr de 6-7 linii de finanţare prioritare pentru zonă, fie că vorbim de dezvoltarea fermelor, investiţii în turism, servicii non-agricole, instalarea tinerilor fermieri, dezvoltarea de asociaţii şi de cooperative. Stabilirea acestor linii de finanţare prioritare depinde foarte mult de ceea ce stabileşte, prin consultare publică, Comitetul de Coordonare al GAL-ului.

Fiecare GAL îşi adaptează propria strategie la condiţiile locale specifice. Grupurile de Acţiune Locală pot crea si măsuri atipice. În cazul în care la nivel local se identifică o nevoie specială care trebuie să fie acoperită printr-o finanţare, dar pentru care nu există o măsură inclusă în PNDR, GAL-ul poate pune bazele unei măsuri inovative, atipice, pe care o poate cuprinde în Strategia de Dezvoltare Locală şi poate finanţa, prin această măsură, un anumit tip de investiţii care nu poate fi finanţat direct prin PNDR.

Cele două Grupuri de Acțiune Locală și-au propus un număr de 6-8 comune partenere pentru a fi cât mai lucrative, fiecare având o populație de peste 20.000 locuitori.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON