URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
12 Aprilie 2021, 12:47

Primarii de pe Valea Crişului Repede se organizează pentru atragerea fondurilor europene în perioada 2021-2027

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La nivelul judeţului Bihor s-au constituit două noi Grupuri de Acţiune Locală faţă de cele autorizate în perioada 2014-2020, şi anume: Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Zona Alesd – Valea Crişului Repede (Asociaţia GAL Zona Aleşd-Valea Crişului Repede) şi Asociaţia Grupul de Acţiune Locală Zona Metropolitană şi Câmpia Crişului (Gal Zona Metropolitană şi Câmpia Criţului).

Cele 2 GAL-uri sunt parteneriate public private, constituite pentru accesarea fondurilor europene cu rolul de a contribui la dezvoltarea zonei.

Asociaţia Grupul de Actiune Locală Zona Aleşd - Valea Crişului Repede (Asociația GAL Zona Aleşd-Valea Crişului Repede) este formată din 8 UAT-uri: Oraşul Aleşd (unde dl primar Ioan Coloman Todoca a pus la dispoziția asociației un spațiu pentru sediu), comunele: Aștileu, Aușeu, Bratca, Vadu Crișului, Măgești, Șuncuiuș, Țetchea și 26 parteneri privaţi (ONG-uri, PFA, SRL-uri).

Asociația Grupul de Acţiune Locală Zona Metropolitană și Câmpia Crișului (Gal Zona Metropolitană și Câmpia Crișului) este formată din 6 UAT-uri: Tileagd (unde dl primar Adrian Romus Codrean a pus la dispoziția asociației un spatiu pentru sediu), Copăcel, Vârciorog, Ineu, Săcădat, Drăgești și 15 parteneri privați (ONG-uri, PFA, SRL-uri).

Primarii de pe Valea Crișului Repede, cu susținerea conducerii Consiliului Județean Bihor și alături de echipele de specialiști pe care le au alături, se organizează pentru accesarea fondurilor europene pe toate liniile de finanțare ce vor apărea în perioada următoare, inclusiv cele pentru parteneriatele publice-private.

La sediul fiecărui GAL au avut loc săptămâna trecută discuţii despre demararea acțiunilor de obținere a finanțării Sprijinului pregătitor pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locală, care vizează:

- Derularea unui proces de consultare realizat la nivel local, cu implicarea, în mod activ, a actorilor locali și organizațiilor din teritoriu. În acest fel, potențialul GAL va analiza atât nevoile și oportunitățile de dezvoltare, cât și mecanismul de implicare activă a populației în dezvoltarea zonei.

- Acțiuni de construcție instituțională, de instruire și de creare de rețele, cu scopul de a pregăti și implementa o strategie integrată de dezvoltare locală pentru o anumită zonă.

Pentru perioada 2007-2013 fondurile destinate GAL-urilor aproape că au fost dublate, astfel că, dacă pe vechiul program, GAL-urile au primit o finanţare de aproape 400 milioane de euro, pentru PNDR 2014-2020 alocarea ajunge la aproximativ 700 milione de euro.

Pentru a accesa banii prin intermediul GAL-urilor, fermierii depun proiecte respectând întocmai condiţiile înscrise în Ghidul Solicitantului aferent măsurii pentru care doreşte să acceseze din PNDR 2021-2027.

Obiectivul principal al GAL-ului este dezvoltarea zonei respective. Asta înseamnă că, prin consultarea actorilor locali importanţi, se stabilesc priorităţile de finanţare ale teritoriului. Fiecare Grup îşi propune un număr de 6-7 linii de finanţare prioritare pentru zonă, fie că vorbim de dezvoltarea fermelor, investiţii în turism, servicii non-agricole, instalarea tinerilor fermieri, dezvoltarea de asociaţii şi de cooperative. Stabilirea acestor linii de finanţare prioritare depinde foarte mult de ceea ce stabileşte, prin consultare publică, Comitetul de Coordonare al GAL-ului.

Fiecare GAL îşi adaptează propria strategie la condiţiile locale specifice. Grupurile de Acţiune Locală pot crea si măsuri atipice. În cazul în care la nivel local se identifică o nevoie specială care trebuie să fie acoperită printr-o finanţare, dar pentru care nu există o măsură inclusă în PNDR, GAL-ul poate pune bazele unei măsuri inovative, atipice, pe care o poate cuprinde în Strategia de Dezvoltare Locală şi poate finanţa, prin această măsură, un anumit tip de investiţii care nu poate fi finanţat direct prin PNDR.

Cele două Grupuri de Acțiune Locală și-au propus un număr de 6-8 comune partenere pentru a fi cât mai lucrative, fiecare având o populație de peste 20.000 locuitori.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON