URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2018, 16:15

Primăria vrea să dea bani Aeroportului din Oradea. Ilie Bolojan: "Se pot baza pe sprijinul nostru"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali ai puterii au aprobat, joi, de principiu, participarea Primăriei în acţionariatul Aeroportului din Oradea şi susţinerea financiară din bugetul local a dezvoltării de curse aeriene internaţionale.

După cum se ştie, Aeroportul este în subordinea Consiliului Judeţean Bihor, însă primarul Ilie Bolojan spune că ar vrea să ajute pentru o bună conectare a Oradiei la nivel european.

Fără PSD şi UDMR

Proiectul a fost pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Oradea. Acesta a trecut cu 14 voturi "pentru", ale consilierilor PNL, şi 9 abţineri, ale consilierilor UDMR şi PSD. Alţi patru consilieri ai PNL au lipsit de la şedinţă.

Primarul Ilie Bolojan a vorbit pe scurt în plen despre proiect: "Conectarea Oradiei în sistemul global de transport este vitală pentru dezvoltarea oraşului. Sunt nişte lucruri care nu ţin de culoarea politică". 

Fiind vorba despre un aviz de principiu, în proiect nu se vorbeşte concret despre ce sume de bani ar putea fi alocate Aeroportului.

Sprijin de principiu

În şedinţă, edilul a spus că municipalitatea face o ofertă "corectă" pentru Consiliul Judeţean Bihor.

Concret, potrivit proiectului, Consiliul Local şi-a dat acordul de principiu ca, în cazul în care Regia Autonomă Aeroportul Internaţional Oradea s-ar transforma în societate comercială, municipiul Oradea să participe în acţionariatul acesteia.

De asemenea, s-a mai aprobat textual acordul de principiu pentru "susţinerea financiară din bugetul local al Municipiului Oradea a dezvoltării de curse aeriene internaţionale".

Documentul îl mandatează pe primarul Ilie Bolojan să încheie cu reprezentanţii CJ Bihor un acord de colaborare după ce se va fi ajuns la un consens.

Ofertă la telefon

După şedinţă, edilul a explicat că municipalitatea vrea să se implice în sprijinirea Aeroportului pentru ca acesta să nu rămână fără curse internaţionale, lucru care ar dăuna oraşului şi locuitorilor lui.

"Eu l-am sunat pe domnul Pásztor a doua zi după ce a apărut ştirea (n.r. – că Ryanair, companie aerieană irlandeză, se retrage de la Oradea). I-am spus că atunci când se duce la negocieri să conteze pe sprijinul financiar şi logistic al municipiului Oradea. Dacă vor avea nevoie de sprijinul nostru, ei ştiu că se pot baza pe el", a declarat Ilie Bolojan pentru BIHOREANUL.

"Dacă se descurcă singuri, îi felicităm…"

Edilul a mai spus că Primăria ar putea finanţa, atât cât permite legislaţia aeroportuară, anumite cheltuieli ale Aeroportului din Oradea, însă că s-ar putea implica şi mai mult dacă ar deveni acţionară.

Bolojan a amintit că, în 2014, Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor au semnat un contract de colaborare pentru dezvoltarea Aeroportului, de care, însă, nu s-a uzat niciodată. Astfel, în cadrul aceluiaşi proiect de pe ordinea de zi de joi, acel contract a fost revocat. "Până în 2016 nu au venit zborurile, iar din 2016 noua conducere a Consiliului Judeţean nu a considerat că are nevoie de sprijinul Primăriei", a spus Bolojan.

Chiar şi aşa, consiliera Kirei Melinda a spus că grupul UDMR se abţine de la vot tocmai fiindcă proiectul de hotărâre prevede şi revocarea contractului din 2014. 

Primarul Oradiei nu ştie cum va fi primită oferta lui la CJ Bihor. "Vom vedea ce răspuns vom primi. Dacă se descurcă singuri, noi îi felicităm. Există suficiente nevoi pe care oraşul trebuie să le rezolve cu aceşti bani, dar contectarea oraşului este mult mai importantă decât, eu ştiu, un parc…", a mai declarat Bolojan pentru BIHOREANUL.

Negocieri pentru zboruri

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Bihor şi ai Aeroportului Oradea negociază noi posibile curse de la Oradea după ce compania irlandeză Ryanair a anunţat că nu va mai opera niciun zbor de aici din programul de iarnă, adică de la finalul lunii octombrie, lăsând oraşul fără conexiuni internaţionale.

De atunci, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, a anunţat, printr-un comunicat, că Blue Air va opera din această iarnă două curse internaţionale, fără a dezvălui deocamdată destinaţiile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Bolojan, ambasadorii, PNL-ul....
Și totuși de ce este atât de " rotunjor " d-l BOLOJAN? Eu azi am mai slăbit un kg luptându-mă cu tramvaiele! Pentru cine nu știe, d-l primar a cărui grija principala o reprezintă oradenii a decis: sâmbăta, duminica și de sărbători legale pe liniile 1 și 3 NU SE CIRCULĂ! A băgat o mixtură de 4! Asta știe minunatul nostru Primar! La parcarea DIGI NU LUCREAZĂ NIMENI! Dar deschidem alte șantiere! Mai jenant decât atât se poate? Poate ca da! Dar tot din partea dumnealui!
Postat 14 Aprilie 2018, 14:53 de dani-e-let
Cata nesimtire!
Sunt bani pt. tot felul de proiecte fanteziste, dar nu sunt bani pt. reabilitarea strazilor! Zeci, sute de strazi din Oradea nu au utilitati conforme cu necesarul rezultat in urma dezvoltarii Oradiei, insa biraului ii zboara gandul la avioane! La orice ploicica iese kkt-ul, la propriu, din canalizare langa magazinul Crisul!
Postat 13 Aprilie 2018, 19:16 de ili3
Pinoneleee
Cj nici nu stie ce scrie in contractul cu ryan air. Nu zice nimeni sa il stie de-a fir-a-par dar macar clauzele de reziliere unilaterala? Adica si ei puteau face asta deci asta trebuie sa le fie cunoscut. Nu cj a adus ryanair, eu Ic sa va mai documentati. Logic, nici bolojan, pasc... Voi credeti ca e asa usor sa mergi la Helvetica de ex (luam mai mici), Laudair, Air Berlin, etc si sa le zici "hai ma aterizeaza si la mine". Pai asta e autostopul? De obicei e invers, vine compania la tine si iti zice ca vrea extensii si tu o ajuti sau nu. De aia nu stie pastoru sau mang continutul contractului. Logic, cand compui tu ceva mai retii, nu? Iar pt ala ce o da cu Ciuperca "huo Horty pt masacrul de la Moisei" (lasa tata ca se face dar pesedeii si udemereii sa nu mearga acolo ca asa le-o zice tatucu mang si odeonu, ca pastoru oricum ii un nimeni)
Postat 13 Aprilie 2018, 06:13 de poiu
Da
La știrile de la ora 5 vom afla. În rolul principal TDS. Tds eventualitatea aia au avut-o cu carmen dan, care nici nu te baga-n seamă. Ca e după merite. Te lauzi cu tribunale, baaaaa, ia-ti inima-n dinți și judecate pe tine. Si datorita psd-ului am sa iau cu suspendare. Si planeta va fi mai curata
Postat 13 Aprilie 2018, 01:42 de Sandu1201
nici nu știu ce să mai zic
@Moderator: Ce pot să spun decât URÂT! Voi face un " print screen " pentru orice eventualitate ! Codul Penal o numește incitare la sinucidere sau favorizarea sinuciderii ! Doar atât puteți ?
Postat 13 Aprilie 2018, 00:30 de dani-e-let
sinucidere, sinucidere, dar să ştim şi noi...
Determinarea sau înlesnirea sinuciderii (1) Fapta de a determina sau înlesni sinuciderea unei persoane, dacă sinuciderea a avut loc, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani. (4) Dacă actele de determinare sau înlesnire prevăzute în alin. (1)-(3) au fost urmate de o încercare de sinucidere, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate... Întrebarea care se pune e cum vom afla noi dacă sinuciderea a avut loc, n-a avut loc, sau dacă a fost o încercare de sinucidere. Ne va anunţa "incitatul"? :))
Postat 13 Aprilie 2018, 01:12 de Florin Ciucas
Dani-e-let aka TDS
Încearcă să te spanzuri. Sa faci si tu un bine pe planeta asta.
Postat 12 Aprilie 2018, 23:02 de Sandu1201
RE: Dani-e-let aka TDS
Sandu, potoleşte-te! Ne-au ajuns meciurile voastre...
Postat 12 Aprilie 2018, 23:54 de Moderator
vand tot ce pot
Evident ca sunt impotriva cei de la CJ. Scopul lor e sa plece RyanAir, sa vina Wizz si sa nu ne ofere mare lucru. La fix cat sa creasca doar aeroportul din Debrecen... Rusine celor 3 PSD-uri!!!
Postat 12 Aprilie 2018, 22:49 de crzy
dani-e-let = tsd = 00
"Cainele moare de drum lung iar prostul de grija altuia" Ne era dor de tine ratatule!
Postat 12 Aprilie 2018, 22:13 de 1
chef-e
Mi se pare mie sau chiar D-l Bolojan s-a îngrășat mult ? Mult prea mult ! Pe vremea... la CFR și după aceea îl cam sufla...vântul! Mai halea câte un pateu la vreo cofetărie dar tot slab era ! Poate II îl hrănește mai bine decât F ? Dar II chiar o sti să gătească?
Postat 12 Aprilie 2018, 20:56 de dani-e-let
zboara, puiule, zboara!
doar daca ajunge bolojan la aeroport ar fi singura sansa sa zboare derbedeul ala de pasc, intepenit in scaun dupa'89 fara a avea vreun merit sau contributie la orice idee de dezvoltare a a aeroportului. un ins fara viziune si valoare, exact tinta perfecta a distinsului domn primar!
Postat 12 Aprilie 2018, 20:28 de roger
!!!!!!!!
Nea primare, nu ti ajunge ca ai pus la pamant Dealul Ciuperca, acum vrei si un avion?!
Postat 12 Aprilie 2018, 19:13 de ili3
TdSarca
Ce raspuns ai primit de la tanti doamna CARMEN DAN????
Postat 12 Aprilie 2018, 18:51 de Sandu1201
și ce dacă?
Susțin ce spune pinonel! Și mai adaug: compania aia e privată! Face cum vrea! Bolojan e la stat și face cum vrea! Să te ții acum după revenirea Adrianei la șefia IAS!
Postat 12 Aprilie 2018, 17:33 de dani-e-let
mare e gradina Domnului !
pinonele, tata, te sfatuiesc sa nu circuli pe strazile si podurile facute de bolojan, sa nu mergi prin cetate sau pe drumul expres si nici prin alte locuri facute de cand e bolojan primar. Eventual sa circuli doar pe DN76, ca e a lui mang/cj. Si te mai sfatuiesc sa iti mai repari mansarda, cand ai ocazia.
Postat 12 Aprilie 2018, 17:32 de oradea_mea_si_a_ta
Asta-i buna! E un dar otravit!
Sunt trei la conducerea judetului, la un loc fac cat un om cu scaun la cap! Sau asa sper! Sub nicio forma nu trebuie lasat birtinezul sa se ,,infiltreze", oriunde a pus piciorul a distrus totul, stramband si deformand vechea lozinca liberala ,,prin noi insine"!
Postat 12 Aprilie 2018, 17:07 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON