URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2019, 10:37

Primăria şi Guvernul-pedeapsă

Primăria şi Guvernul-pedeapsă sursa foto: www.adevarul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ianuarie 2015, înainte să înceapă construirea acvaparcului Nymphaea, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice aplica Primăriei Oradea o corecţie financiară de 6,98 milioane lei, 10% din valoarea proiectului. Motivul? Municipalitatea ceruse constructorului ungar Kesz să micşoreze cu 1,51 milioane lei suma pentru execuţie, de la 70,31 la 69,98 milioane lei, deoarece costul forţei de muncă se redusese prin diminuarea contribuţiei la CAS. În optica guvernării de atunci (PSD, premier Victor Ponta, ministru MDRAP Vasile Dâncu), Primăria era vinovată că voia să protejeze finanţele UE şi, implicit, şi cota de contribuţie din bugetul local.

Viceprimarul Mircea Mălan declara atunci că municipalitatea va contesta în justiţie toate corecţiile aplicate de ministere, MADRP nefiind singurul care „cadorisea” astfel Oradea. La fel procedase şi Ministerul Mediului, care penalizase oraşul cu 2,7 milioane lei, 25% din valoarea proiectului pentru reabilitarea magistralelor de termoficare I şi III, pe motiv că avea o „suspiciune de neregulă”. Nu pentru că ar fi depistat o fraudă, ci pentru că, pur şi simplu, birocraţii Ministerului nu au apucat să verifice documentaţia de sute de pagini a Primăriei înainte de a-i aviza cererea de plată.

În iunie 2016, Primăria a obţinut o primă sentinţă favorabilă la Curtea de Apel Oradea, iar săptămâna trecută a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, definitiv, procesul intentat MDRAP pentru penalizarea din 2015, astfel că acum Ministerul e bun de plată către bugetul oraşului. Evident, din banii tuturor românilor, inclusiv ai orădenilor.

Să ne întoarcem din nou în urmă, în decembrie 2018. Guvernul Dăncilă a emis celebra OUG 114, pritocită de Darius Vâlcov, consilierul condamnat la 8 ani de puşcărie în primă instanţă pentru corupţie, şi de ministrul Eugen Orlando Teodorovici. Printr-o nouă aberaţie, actul normativ impunea tuturor instituţiilor care încheiaseră contracte cu firme de construcţie să le suplimenteze valoarea, pentru ca acestea să-şi poată plăti muncitorii cu noul salariu minim sectorial, 3.000 lei brut. Aşadar, bani mai mulţi scoşi din bugetele locale pentru a-i da firmelor.

Încă o întoarcere în timp. În 2009, Consiliul Judeţean Teleorman primea de la UE 144,20 milioane lei pentru reabilitarea a două drumuri. În 2012 (guvernarea PDL, ministru MDRAP Elena Udrea), Serviciul Antifraudă din Minister constată nereguli în atribuirea contractelor de către CJ-ul lui Liviu Dragnea către Teldrum-ul în spatele căruia se află tot Dragnea, aplicând o corecţie de 25%, majorată la 100% în 2016, când OLAF a sesizat şi DNA. Ce-au făcut ulterior guvernările PSD, indiferent de numele premierilor şi miniştrilor? Refuzând să se îndrepte împotriva CJ Teleorman şi a Teldrum, au achitat UE prejudiciul, peste 25 milioane euro, din bugetul de stat.

În final, în loc de comentarii, o întrebare: cine protejează interesele cetăţenilor şi ale comunităţilor locale şi cine le lezează la drumul mare?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Minte de îngheață apele, Molanul ...
... pentru că toate corecțiile aplicate pe proiecte cu regim nerambursabil țin strict de contribuția maximă de 13% pe care ministerele de resort le poate acorda, față de cei 2% ai localității și 85% fonduri europene !?! Ai făcut economii din cei 85% ... normal că se calculează și cei 13% proporțional !?! Oradea a vrut să facă economii de așa natură încât cei 2% contribuție proprie să scadă la 1,6 - 1,8% ... ceea ce excede chiar cadrul legal de finanțare, aspect pe care nici instanțele nu-l înțeleg, având în vedere nivelul de pregătire a magistraților în acest domeniu !?! Jenant să cerșești din banii tuturor românilor, pentru ca orădenii să ajungă să plătească mai mult le serviciile aferente achizițiilor realizate din fonduri europene ... penibili edili locali, care își arată astfel caracterul tipic "neamului de traistă" ce ajunge nemeritat la banii altora !?!
Postat 25 Martie 2019, 12:08 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON