URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2023, 18:03

Primăria Oradea vrea pasaj subteran pe strada Tudor Vladimirescu, pe sub bulevardul Decebal. Vezi aici cum va arăta! (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea vrea să construiască un pasaj subteran pe strada Tudor Vladimirescu, pe sub bulevardul Decebal. Investiția, în valoare de 81,8 milioane lei cu TVA inclus, echivalentul a 16,6 milioane euro, va presupune demolarea a patru imobile.

Extindere la patru benzi

„La intersecția străzilor Decebal cu Vladimirescu, pe ambele părți, vor trebui făcute anumite achiziții sau exproprieri pentru a putea construi acest pasaj. Am avut discuții cu proprietarii acelor spații și, de principiu, cred că ne vom înțelege să le cumpărăm”, a declarat primarul Florin Birta, marți, în cadrul unei conferințe de presă care a precedat ședința de Consiliu Local în cadrul căreia a fost aprobată investiția.

Printre altele, clădirile găzduiesc fostul local Intim, un magazin de calculatoare și unul de pantofi al unei unități de producție învecinate.

„Pe noi ne interesează doar aliniamentul de la stradă”, a spus primarul Birta, care a arătat că Primăria Oradea vrea „să lărgească la patru benzi strada Tudor Vladimirescu, începând de la intersecția cu bulevardul Decebal până la cea cu strada Oneștilor”.

Astfel, pe viitor, clădirea de la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu și William Shakespeare, de la intrarea în curtea RER Vest, va fi la rândul ei demolată pentru lărgirea frontului stradal.

Dublat de un pasaj pietonal cu lift

Viitorul pasaj subteran, lung de 11,9 metri și lat de 25 metri, va avea câte o bandă pe sens și va fi construit perpendicular pe bulevardul Decebal. „Va fi asemănător pasajului subteran care subtraversează bulevardul Magheru”, a declarat spus Birta.

În cadrul proiectului este cuprinsă inclusiv construirea unui pasaj pietonal paralel cu cel rutier, pe partea stângă a străzii Tudor Vladimirescu, pe sensul de mers spre ieșire din oraș.

Conform proiectului, pasajul pietonal va avea o lungime de 36,8 metri, o lățime utilă de trei metri și două guri de acces prevăzute cu trepte și lifturi.

„Acesta va avea inclusiv lift, la intrare și ieșire, pentru mamele cu cărucioare, persoanele cu dizabilități sau pentru cei cu bicicleta, lucru care la pasajul Magheru nu s-a putut face”, a spus primarul.

Lucrările, de anul viitor!

Studiul de fezabilitate al viitorului pasaj a fost aprobat în Consiliul Local, cu votul exclusiv al reprezentanților PNL, în timp ce consilierii PSD au votat împotrivă iar cei ai UDMR s-au abținut.

Potrivit primarului, lucrările ar putea să înceapă în prima jumătate a anului viitor. „Mai repede de primăvara anului viitor nu vor începe lucrările. Acum este important să finalizăm pasajele din Piața Gojdu și Piața Cetății și abia apoi putem să luăm în calcul alte lucrări care pot provoca deranj în trafic”, a spus Birta.

Investiția ar urma să fie finanțată prin POR. „În luna martie – aprilie ar urma să fie semnat contractul de finanțare, după care vom vedea dacă licităm proiectarea și execuția împreună sau separat”, a explicat primarul.

Moda coridoarelor de mobilitate

Viitorul pasaj Decebal va fi parte integrantă a coridorului de mobilitate Tudor Vladimirescu – Meșteșugarilor. Proiectul mai implică, pe lângă lărgirea străzii Vladimirescu la patru benzi, amenajarea încă unui pasaj subteran la intersecția acesteia cu strada Oneștilor, lărgirea străzii Lăpușului la patru benzi și amenajarea unui pasaj suprateran peste șoseaua de centură și linia ferată în capătul străzii Meșteșugarilor.

„Pasajul suprateran a fost prins în proiectul drumului expres Oradea – Arad de care se va și lega”, a spus Birta.

Pentru anii următori municipalitatea mai are în vedere prelungirea actualului coridor de mobilitate Nufărul – Cantemir până aproape în cartierul Rogerius.

Proiectul vizează, printre altele, amenajarea de pasaje subterane la intersecția bulevardului Magheru cu strada Louis Pasteur și în Piața București, pentru ca în fața stației CFR să poată fi amenajată o piațetă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
adi13-bolnăvel
Tu ești ala care spurci pe aici.
Postat 02 Februarie 2023, 20:06 de Sandu2100
Ioi sandu
Tulai sandu, te simti jignit? Tu care terfelesti pe toata lumea. Iti place sa fii tratat si tu la fel cum o faci tu? Spurcatenie ce esti
Postat 02 Februarie 2023, 17:45 de adi13
RE @moderator
Eu ca eu, dar totuși nu vezi ce spurcațenii spurcă unii pe aici ?? Cât timp se mai agreaza asta ???
Postat 01 Februarie 2023, 21:58 de Sandu2100
Încă un proiect care va necesita în viitor o refacere majoră.
Modelul se vede la pasajul Magheru ... ca să rezolve circulația dinspre centru către parcul Brătianu, au revenit cu proiectul și au vrut să-l completeze cu exproprieri în areal istoric protejat. La acest pasaj, pe sub Decebal, ca să iasă un proiect bun ar trebui cumpărat tot frontul, de pe tot colțul, astfel încât pe toate cele 3 laturi cu case vechi să se ajungă cu "aerisirea" circulației la fel cum este blocul de pe colțul Decebal-Vladimirescu. Altfel va fi un mare kakat.
Postat 01 Februarie 2023, 13:10 de KP
Petre93
Dacă erai mai atent am scris la subiect
Postat 01 Februarie 2023, 10:55 de Sandu2100
Drop/sandu
Lasa tu ce scriu altii. Discuta la subiectul pasajului, aici vorbim de pasaj si eu am comentat mai jos despre pasaj. De ce incerci tot timpul sa deviezi la subiect spre discutii personale si jigniri aduse tuturor?
Postat 01 Februarie 2023, 10:23 de Petre93
Petre93
Tu esti orb , nu vezi ca adi13 a început cu subiectu ala cu strazile , asta e cu pasaje ??
Postat 01 Februarie 2023, 10:17 de Sandu2100
Drop/sandu
Vezi ca nu e articolul cu recensamantul. Nu te vezi ce scrii? De asta te-am atentionat ca scrii pe langa subiect, aici e vorba de pasaj nu de cei 50mii locuitori.
Postat 01 Februarie 2023, 09:39 de Petre93
Petre93 aka adi13 aka KP
Eu am răspuns la.ne-subiectul tău.
Postat 01 Februarie 2023, 09:04 de Sandu2100
Drop/sandu
Iar vorbesti pe langa subiect sandu. Propaganda cere sa faci diversiuni sa abati lumea de la subiect. Tu ce vorbesti aici, nu vezi ca esti pe langa
Postat 01 Februarie 2023, 05:44 de Petre93
RE: Drop/sandu
Foarte bună observație!
Postat 01 Februarie 2023, 13:51 de Moderator
adi13
E ca aia 50.000 care au disparut in 14 ani :::::)))) aaaaaa te-ai referit din 90 in coace ::::)))) dar de fapt ai spus ca asta e realizarea lui Bolojan, si Lotus e singurul obiectiv din Oradea ::::)))))
Postat 31 Ianuarie 2023, 21:25 de Sandu2100
::::::::::::::::
Oare Birta în ce oraș trăiește? Cred ca nu în Oradea. Lifturi?! Pe bune? Oare cât vor funcționa? O zi? O săptămână? După care sigur se va găsi un orangutan sa le spargă urmând sa fie veșnic în reparații.Nu înțeleg de ce nu au proiectat niște rampe mai lungi fără scări și sa poți traversa pasajul cu bicicleta, trotineta etc. Putea fi pus și pe cealaltă parte a pasajului auto, sa mute stațiile de tramvai mai aproape de intersecție și sa le lege cu pasajul pietonal și mai scăpăm de încă un semafor.(ceva de genul cum e pe Magheru) În fine. Văzând aici și alte păreri care par pertinente cred ca va fi o noua lucrare care va rezolva doar o parte din probleme și va crea multe altele.
Postat 31 Ianuarie 2023, 21:11 de Robert
@sandu
Hai sandu mincinosu, astept lista cu cele 120 de strazi din Episcopia asfaltate, ca tot cartierul are 50 in total. Dar tu sustii ca sunt asfaltate 120. Hai mincinosule, vorbeste. Sa te stie lumea ce hram porti
Postat 31 Ianuarie 2023, 20:33 de adi13
RE: @sandu
Nu rezistați fără să vă provocați reciproc!
Postat 01 Februarie 2023, 13:54 de Moderator
Pinochio sandu2100
Taci ma mincinosule. Atat stii, propaganda, Tu esti propaganda nr 1. In loc sa vii cu argumente, sa ne contrazici, atat de duce capul ala de prostovan. Nu te poti pune cu prostul( adica tu)
Postat 31 Ianuarie 2023, 20:27 de adi13
Da ce-mi place
Cum sare propaganda la o asemenea știre :::::::)))))))
Postat 31 Ianuarie 2023, 20:20 de Sandu2100
Foarte bun pasajul
Și la Emanuel ar trebui unul.
Postat 31 Ianuarie 2023, 20:17 de Sandu2100
Iar?
De ce apare Birta in toate articolele despre activități din oraș? Stă toată ziua la pozat. Când mai lucrează? Lucrează?
Postat 31 Ianuarie 2023, 20:16 de Dinu29
pt @unu
La un asemenea pasaj nu ai cum face stanga. Casele de pe colt vor fi demolate oricum. O porcarie pasajul fara viraj stanga. Nu inteleg de ce primaria nu incearca si variante de sens unic pe strazi mari, gen Tudor, cu Splai, Onestilor cu Mestesugarilor. Ei doar pasaje au in cap, la Emanuel trebuie pasaj nu aici sau la Gara. Si parca politica UE e sa se scoata traficul din centru, nu sa il bagi direct in centru. Si parca primaria spunea ca in viitor se va interzice complet traficul in centru, si acum bagam traficul cu pasaje direct spre centru.
Postat 31 Ianuarie 2023, 19:57 de adi13
buna idee!
da, si la Emanuel e nevoie de un pasaj! Tramvaiul putin complica intersectia, si distanta scurta pana la str Iuliu Maniu. Dar ar trebui acolo unu serios, cu solutii de intoarcere la stanga, dreapta, inainte, nu ca si aici
Postat 31 Ianuarie 2023, 19:37 de unu
planul e pentru 2 axe: radial din centru spre exterior, si inelul centrului pe bvd Decebal. Intersectia axelor insa cum o rezolvi?
laud primaria ca in randari a maximizat de data asta spatiul verde cu gazon si copaci, spre deosebire de pasajul de la podul Dacia, arata mult mai bine! Dar si critic, cum se va face cu virajul la stanga de pe Vladimirescu pe Decebal? Solutia trebuie planificata din timp, o varianta (1) e sa muti traficul sa ocoleasca pe stradute, pe Shakespeare si Principatelor Unite si Calarasilor (cea mai ieftina si ne-ideala), sau alta (2) daca tot darami si cumperi case de pe colt, la 2 din noile mini-benzi de viraj dreapta de pe Vladimirescu ca sa intri pe Decebal, sa largesti si sa adaugi inca o banda extra si pentru viraj stanga cu semafor (si timp mai lung de asteptare) (in spatiul unde acum e patiseria Pais or parcarea de la Bruma) (zici ca ce rost are pasajul daca tot pui semafor, dar timpul de asteptare al semaforului si nivelul de trafic ar fi mai mic), or varianta (3) e sa te folosesti de parte din terenul Lotus pe str. Shakespeare unde deja au daramat constructiile, si sa amenajezi acolo o bucla de intoarcere si viraj stanga?
Postat 31 Ianuarie 2023, 19:33 de unu
@ionelu
Ai dreptate la Emanuel trebuie pasaj, blocajul pe Decebal dimineata din cauza intersectiei Emanuel apare. Acolo nu poate face nimic primaria cativa zeci de ani din cauza semafoarelor ca sunt pe fonduri UE, si nu au voie sa modifice cativa ani proiectul, ca altfel trebuie dati banii inapoi, si automat isi recunosc imbecilitatea. Asa ca la Emanuel nu au voie sa faca nimic, eventual mai aloca cateva sute de mii de euro sa mai incerce sa le puna in functiune dar e complet inutil semaforizarea acolo. Ei prefera lift pt pietoni, care e imposibil sa functioneze in continuu ani de zile, liftul ala nu va functiona nici o luna apoi va fi defect sau spart de vandali. Daca vii dinspre Lidl spre Piata Decebal cum faci stanga daca e pasaj, dar dinspre Primarie spre Emanuel cum faci stanga? Ma duc pana la Lidl sa fac sensul apoi ma intorc inapoi?
Postat 31 Ianuarie 2023, 19:27 de adi13
O mare problema
Cum se va face virajul stanga din Tudor spre Decebal. Acolo jumatate din masini fac stanga , si atunci cei care vor stanga pe unde o vor face? Ce pasajul "lu peste" e asta? Liftul cred ca functiona 3 zile sau va fi vandalizat. Pasaj trebuia facut la Emanuel, acolo e blocaj la orice ora!!!!
Postat 31 Ianuarie 2023, 19:21 de Petre93
Dezastru giratiei de la Emanuel
Sunt curios sa vad cum rezolva problema traficului de la giratia Emanuel unde dimineața e dezastru si in restul timpului da tramvaiul peste tine ca semafoarele au fost facute fara cap. Dar hai sa facem tunel pentru cine întra în centru din drumul express de la Arad.
Postat 31 Ianuarie 2023, 18:33 de ionelul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON