URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2020, 16:18

Nou proiect în Oradea: Pasaj suprateran de 8,2 milioane euro peste Centură în continuarea străzii Meșteșugarilor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea pregătește construirea unui pasaj suprateran de 8,2 milioane euro peste centură și linia ferată în continuarea străzii Meșteșugarilor.

Pasajul, care va transforma strada în principala cale de acces în municipiu, va face legătura între centrul Oradiei și viitorul drum de legătură cu autostrada.

„Pentru a nu a ajunge în situația altor orașe care, atunci când a trecut autostrada pe lângă ele, nu au reușit să se conecteze la ea, venim cu propunerea de a construi acest pasaj în continuarea străzii Meșteșugarilor. Strada va deveni una dintre principalele porți de acces în oraș, făcând legătura cu drumul de legătură cu autostrada și drumul expres Oradea - Arad”, a declarat primarul Florin Birta miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Consiliul Local va fi chemat joi să aprobe, în prima ședință de lucru din acest mandat, indicatorii tehnico-economici ai investiției.

Potrivit documentelor, investiția se ridică la 39,9 milioane lei, echivalentul a 8,2 milioane euro, din care valoarea lucrărilor de construcții-montaj va fi de 35,5 milioane lei, adică 7,2 milioane euro.

„Lucrările la pasaj vor începe anul viitor, pe banii bugetului local, urmând să căutăm în continuare o sursă de finanțare din fonduri europene”, a spus Birta.

De la două la patru benzi...

Viitorul pasaj, în lungime de 940 metri, va supratraversa atât șoseaua de centură, cât și linia ferată Oradea - Arad și strada Corneliu Baba, pentru a se racorda la viitorul drum de legătură cu autostrada și drumul expres Oradea - Arad.

Dat fiind fluxul mare de autovehicule care vor tranzita zona, strada Meșteșugarilor va fi lărgită de la două la patru benzi pe sens.

În zona de case, acest lucru se va face prin desființarea spațiului verde din fața imobilelor, iar în cea de blocuri prin desființarea parcărilor de pe carosabil.

Pasajul efectiv va avea doar două benzi, pentru că celelalte două vor asigura intrarea și ieșirea de pe șoseaua de centură.

Cu pasajul sub geam

Construcția viitorului pasaj s-ar putea să nu le convină mult locuitorilor zonei, în condițiile în care traversarea supraterană va fi amenajată la doar 6 metri de blocurile de pe strada Meșteșugarilor.

„Construcția nu va deranja locuitorii zonei. A fost realizat un studiu de însorire și locuitorii blocurilor din vecinătate vor avea în continuare lumină și vor fi montate panouri de izolare fonică”, a declarat Birta.

Pentru a prelua tot traficul care va intra în municipiu pe strada Meșteșugarilor, primarul Oradiei a mai spus că la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu cu Bulevardul Decebal va fi amenajat un pasaj subteran.

De altfel o soluție similară a fost adoptată inițial și în cazul străzii Meșteșugarilor, dar lucrările de consolidare impuse de subtraversarea liniei ferate Oradea – Arad ar fi dublat costurile de execuție.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Mai dummy mai
Ca orice om cu caracter infect, cand nu mai ai ce sa zici, incepi sa improsti cu noroi si zoaie din spatele telefonului. Ma faci analfabet functional. Ok, dar tu cam unde te situezi daca un analfabet te-a "inchis"? Hai sa ne vedem undeva pe malul Crisului si sa discutam barbateste. Cand vrei tu! Doua conditii: sa vii imbracat cat mai sumar si sa stii sa inoti. Tampitu' naibii!
Postat 29 Octombrie 2020, 20:27 de Kid
Re: Kid
Tu, ca vajnic "urbanist" de carieră deja recunoscut pe plan european, ești atât de prost încât ai nevoie de asistență de specialitate chiar și când te uiți la o hartă "goagăl" ... ca să "dai colțul" pe Lipovei !?! Ha, ha, ... analfabet funcțional rămâi, pe viață.
Postat 29 Octombrie 2020, 09:47 de CrisDumi
NU NEMAI INDATORAȚI
,,Nu pot sa ma bucur...... Pt ca stiu ca bugetul local este din suprataxele pe care le platesc localnicii.... Au anuntat deja ca vor ca de anul viitor sa sa creasca taxele la impozitul pe case, terenuri, pe locurile de parcare, pe aleile care vor duce spre magazinele de la parterul blocului, chiar si cei care vor face foc cu lemne (in Oradea) vor plati impozit mai mare! ????????????Desi si in 2020 au fost marite .... Gonim cu avaritate, si uitam sa fim umani, nu ne permitem sa fim fericiti, sa ne bucuram de frumos ,,
Postat 29 Octombrie 2020, 07:53 de ADAM-BELLA
Dummy carelestiepetoate
Ia zi-mi tu mie unde e "coltul" dintre Aviatorilor si Barcaului, ca sunt minim 500 de m intre ele. Probabil ai vrut sa spui Lipovei si Barcaului. Te anunt pe aceasta cale ca exista deja o "iesire simpla" in centura atat de pe Mestesugarilor cat si de pe Barcaului/Lipovei. De asemenea, sensul giratoriu de pe Cazaban deserveste noul drum spre Santandrei precum si zona industriala de dincolo de calea ferata (spre fosta Nutrientul), zona care este in expansiune si lucrurile s-ar aglomera inutil. Parandaratul oricum de lua, ca e pasajul pe Mestesugarilor ca e pe Cazaban, despre asta nu am niciun dubiu, asa ca e aceeasi treaba. Singura buba in toata chestia asta e ca la inceput au venit cu un pasaj subteran si au scos din palarie unul suprateran, total inestetic si nepotrivit. Treaba a fost premeditata din punctul meu de vedere, nu aveau cum sa nu stie ca unul sprateran este mai ieftin decat unul subteran care trebuia consolidat astfel incat sa reziste traficului feroviar. Inainte de alegeri nu au zis nimic, dupa alegeri se schimba foaia. Asta e problema, nu tampeniile pe care le debitezi tu p'acilea!
Postat 29 Octombrie 2020, 06:35 de Kid
Felicitări Birta, abia ai început primul mandat, si al doilea e câștigat
Fraierii mor de ciuda. Deci ma fraierilor , din aia 15 lei in plus la impozit se construiește pasajul, ce nu ati inteles ?? Bineînțeles voi vreti doar beneficii, dar nu vreți sa dați nimic in schimb. Oradea merge mai departe, felicitări Birta
Postat 28 Octombrie 2020, 21:24 de Sandu2100
Parca
Parca initial a fost vorba de un pasaj subteran si nu unul suprateran, nu? Sa bagi construirea aia la limita blocurilor este o aiureala totala!
Postat 28 Octombrie 2020, 19:27 de scortosul
Bani aruncați în vânt ... ideea e tembelă din start.
Nici 300 de metri nu sunt, de la Meșteșugarilor mergând pe linia centurii, până la giratoriul de la Cazaban și trecerea existentă peste calea ferată ... care se va înțepa în drumul de legătură cu A3. Așadar, pentru o buclă de 300 m nu merită băgați atâtea milioane. Tocmai ne-a fost fluturat prin față, de nici trei săptămâni, tronsonul de vreo 19 km de la giratoriul Cazaban către A3, cu suprapunerea aferentă drumului expres către Arad. La acest giratoriu trebuie întradevăr investit, pentru a face o conexiune "de senzație" cu acel tronson, nicidecum prin Meșteșugarilor unde se poate executa o ieșire firească și simplă la centură !?! De asemenea, s-ar impune și o ieșire în centură din Aviatorilor colț cu Barcăului.O singură justificare ar avea prostia asta cu un pasaj din Meșteșugarilor peste calea ferată ... și anume intenția obținerii unui parandărăt consistent de la proiectanți, constructori și supervizori !?!
Postat 28 Octombrie 2020, 19:12 de CrisDumi
Școlile de sofer
Astea trebuie regândite,căci acum toate rablele îs scoli de sofer inloc de taximetriști se face instructor auto fiecare intersecție sau sens giratoriu este blocată minim de o școala de sofer.
Postat 28 Octombrie 2020, 19:08 de ProCivilizatie
domnule Simai
in titlu exista o contradictie in termeni, "pasaj subteran... care trece peste". Lamuriti,va rog, contradictia.
Postat 28 Octombrie 2020, 19:07 de marginan
....
Orice investitie si lucrare este binevenita, dar daca este si bine gandita e si mai bine. Cel putin doua benzi pe sens e nevoie. De ceeeee?......ca sa poata stimabilii instructori sa-si plimbe elevii (scoala soferi) pe o banda. Degeaba Podul Centenarului si degeaba Podul Carol...se circula cu 30 la ora de dimineata pana seara. A fost ok cand poligonul a fost la Abator. Recomand un experiment de circulare pe traseul Bd. Dacia - Onestilor... iti dai palme. Toti am invatat si invatam, dar acum sincer ...au fost situatii cand am numarat 10 masini pe acest traseu. Ce folos daca toti circulam cu 30 - 40 la ora. Poate se sesizeaza cineva.
Postat 28 Octombrie 2020, 18:58 de Christa
Pai se putea altfel...
Oare când o sa beneficiem de atâta lăudata centura din Oradea?,caci deja are aproape un an de când se lucrează la universitate,ne lăudam ca facem un “podeț” in doi ani minim,centura îngreunata mereu din cauza lucrărilor odată se face un podeț odată se decopertează cu lopata și roaba,căci genu asta de firme le face.
Postat 28 Octombrie 2020, 18:50 de ProCivilizatie
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON