URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Septembrie 2020, 11:51

Primăria Oradea are mult de lucru la capitolul transparenţă instituţională

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ioana Mihăilă, candidatul la Primăria Oradea, Ramona Strugariu, europarlamentar al Alianţei USR PLUS şi Delia Ungur, candidat la Consiliul Local Oradea au susţinut duminică seara o conferinţă de presă în centrul oraşului, pe tema necesităţii transparentizării activităţii administraţiei publice.

Ramona Strugariu a subliniat că transparenţa primăriilor şi consiilor locale nu este opţională, ci o literă de lege. Consilierii locali trebuie să se consulte cu cetăţenii, trebuie să să întâlnească cu ei, să dezbată şi să facă publice propunerile consiliului înainte ca acestea să devină hotărâri.

În calitate de Membru al Biroului Anticorupţie din Parlamentul European, Ramona Strugariu a prezentat studii din care reieşea că prin transparenţă creşte competitivitatea cu 12%, se reduc costurile cu 8% la nivel european şi sunt încurajaţi să participe la licitaţiile publice mult mai mulţi parteneri. Anual 30% din valoarea contractelor se pierde la nivel european din cauza corupţiei.

Revenind la situaţia locală, Delia Ungur, candidată la Consiliul Local Oradea, a afirmat că Primăria Oradea este repetentă la capitolul transparenţă. Transparenţa este la baza democraţiei şi singurul motiv pentru care nu ai face publice informaţii este corupţia. Delia Ungur consideră că sunt două tipuri de informaţii la care toţi cetăţenii trebuie să aibă acces: în primul rând, oamenii trebuie să ştie care este averea oraşului şi apoi care e situaţia contractelor plătite din banii publici. Implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor prin dezbateri publice, pentru ca oamenii să poată să-şi spună părerea despre un proiect public şi nu doar de formă. Este dreptul cetățenilor de a participa la luarea deciziilor, de a şti din timp ce hotărâri ia Consiliul local.

La rândul său, Ioana Mihăilă, candidatul Alianţei USR PLUS la Primăria Oradea, a afirmat: "Un stat puternic şi o administraţie eficientă au la bază instituţii solide. Oradea se poate lăuda cu kilometri de şosea de centură, cu faţadele reabilitate, cu banii atraşi din fonduri europene. Dar pentru ca orădenii să aibă un viitor prosper este nevoie de instituţii solide, de o administraţie care funcţionează eficient indiferent de rotaţia politică. Este nevoie de transparenţă, responsabilitate, profesionalism, participare şi digitalizare."

În acest context, Alianţa USR PLUS se angajează să susţină TRANSPARENTIZAREA activelor şi a contractelor municipiului Oradea.

Inventarierea proprietăţilor municipalităţii şi oferirea de access liber cetăţenilor şi potenţialilor investitori la datele privind locaţia, preţurile de vânzare sau de închiriere, statusul contractelor cu utilizatorii clădirilor şi terenurilor care aparţin municipalităţii va determina creşterea veniturilor primăriei şi va reduce riscul de corupţie şi alocare preferenţială a acestor bunuri către grupuri de interese. Va stabili un climat de încredere atât între cetăţeni şi primărie cât şi între potenţiali investitori şi autorităţile locale.

Ne propunem să construim o hartă interactivă, accesibilă publicului, care să cuprindă toate datele referitoare la proprietăţile primăriei. Vom include inclusiv informaţii legate de domeniul de utilizare a clădirilor, contracte aflate în derulare, anunţuri publice de închiriere sau de vânzare, scutiri sau reduceri de impozite. În acest mod, orice cetăţean va putea verifica dacă există tratamente preferenţiale pentru anumiţi beneficiari,  iar administraţia locală va fi descurajată să înstrăineze sau să închirieze sub preţul pieţei şi în detrimentul cetăţenilor.

Ne propunem reorganizarea site-ului primăriei, astfel încât informaţiile despre contractele de investiţii să fie accesibile la o simplă căutare după cuvinte cheie. 

Prin creşterea transparenţei şi trasabilităţii proiectelor de investiţii vom încuraja asumarea RĂSPUNDERII atât pentru promisiunile îndeplinite, cât şi pentru erorile de decizie sau pentru implementarea defectuoasă a proiectelor. Astfel nu vor mai fi cazuri precum Dealul Ciuperca, unde nu există vinovaţi, ci doar păgubiţi (cetăţenii plătitori de taxe), sau numeroasele intervenţii neprofesioniste din domeniul spaţiilor verzi. 

Sistemul public din Oradea trebuie să dea dovadă de PROFESIONALISM şi COMPETENŢĂ înainte de toate:

Vom organiza concursuri pe post "pe bune", anunţate transparent, evaluarea candidaţilor va fi făcută de către specialişti, pe baza unor criterii clare şi relevante pentru locul de muncă. Promovarea internă se va face după aceleaşi criterii. 

Susţinem programele de pregătire profesională la locul de muncă. Vom renunţa la turismul mascat ca pregătire profesională. Pregătirea profesională va viza atât calificarea de specialitate cât şi (mai ales) dezvoltarea capacităţii de interacţionare cu publicul, dezvoltarea conştiinţei serviciului public ("public servant"), conştientizarea că cetăţeanul este beneficiarul care plăteşte serviciile.

Vom evalua permanent performanţa personalului şi nivelul de satisfacţie al cetăţenilor raportat la calitatea serviciului public.

Acest material a fost comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE ȘI SOLIDARITATE (parte a alianței electorale “Alianța USR PLUS”) Cod unic de identificare 21200391

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Erata
De fapt, mesajul meu il includea si pe cetateanbihorean...Citizen era al patrulea...
Postat 07 Septembrie 2020, 21:58 de Ioan75
Athena
Din pacate nu ati citit cu atentie mesajul meu care viza 3 comentarii. Calificam drept inutil exclusiv un eventual raspuns vizand comentariul lui "Citizen" care se limita sa califice persoanele respective "Fufe"...comentariu ce, de altfel, a si fost cenzurat intre timp.
Postat 07 Septembrie 2020, 21:54 de Ioan75
Sa candideze la Vaslui doamnele astea
Acolo nu este transparenta.
Postat 07 Septembrie 2020, 18:00 de Sandu2100
Ioan75
Standardul la care m-am raportat era dat de însăși declarația doamnei Mihăilă. Bani atrasi din fonduri europene, fațade renovate si km de drumuri înseamnă eficiență după standardul oricărui om de bun simț. Foarte ciudat că sunt criticați de dumneavoastră toți cei care au o replică împotriva articolului. Iar replica "la astfel de argumente comentariile sunt inutile" e geniala. Practic asta e dovada transparenței. Adică ale noastre comentarii sunt inutile deoarece nu îl critică pe Bolo, care a făcut treaba. Daca spun ca echipa din articol e fantastică e util comentariul, conform standardelor dumneavoastră?
Postat 07 Septembrie 2020, 14:04 de Athena
Doar dictatorii nu fac fata criticilor...
Athena, raspunsul la intrebarea ta depinde de standardele la care te raportezi. Intrebarea corecta este daca administratia ar putea actiona mai eficient si daca mijloacele aratate in articol sunt de natura sa conduca la acest rezultat. Minerva, pai daca e totul deja facut, ne putem duce la culcare, institutiile vor lucra pentru noi..., nu-i asa? ;-) Cetateanbihorean, criticile sunt intodeauna folositoare in democratie...iar cei carora le sunt adresate ar trebui sa invete din ele si sa devina mai buni! Citizen, ... la astfel de argumente, comentariile sunt inutile
Postat 07 Septembrie 2020, 13:43 de Ioan75
Usr si Plus
Se tot repeta cuvantul "transparenta". Era articolul cu wc-urile din Tokio cu pereti transparenti. Oare la asa ceva se refera doamnele? PS: e sexy doamna Ramona Strugariu, nu-i merge rau la Parlamentul European. Pe langa ea, astealalte doua par sleampete.
Postat 07 Septembrie 2020, 13:39 de Neutryno
vorbesc si ele, ca e campanie electorala
Dna. Ungur ca sef al Parcurilor Industriale din Judet, ceva facut? Au deschis parc industrial la Tileagd fara sa traga gaz, fara nici o firma care sa inchirieze vreun spatiu acolo, asta da competenta si viziune. Iarna, ce fac firmele acolo in parc? Se incalzesc la sobita de teracota? Oradea cu bune si rele este poate cel mai competitiv oras dpdv administrativ, dovada stau investitiile realizate. Pana acum Usr si Plus n-au demonstrat nimic ci doar au criticat de pe margine. Si stim ce usor e sa critici
Postat 07 Septembrie 2020, 13:23 de cetateanbihorean
Acum cand e totul gata
Acum cand e aproape totul pus la punct in oras vreti sa bagati de vina. Nu stiu ce coruptie ati vazut, dar daca se furau banii din Oradea, nu arata orasul asa cum arata azi. Vin sute de milioane de euro din fonduri europene si voi tot nu observati nimic bun.
Postat 07 Septembrie 2020, 12:55 de Minerva
Vorbiți să vă aflați în treabă?
"Oradea se poate lăuda cu kilometri de şosea de centură, cu faţadele reabilitate, cu banii atraşi din fonduri europene. Dar pentru ca orădenii să aibă un viitor prosper este nevoie de instituţii solide, de o administraţie care funcţionează eficient". Păi asta nu e dovada faptului că instituțiile sunt solide si administrația lucrează eficient?
Postat 07 Septembrie 2020, 12:43 de Athena
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON