URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2024, 16:17

Primăria caută firme pentru modernizarea a trei parcuri din Oradea. Cum ar trebui să arate, la finalizarea lucrărilor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea vrea să modernizeze trei parcuri importante din oraș, Libertății, 22 Decembrie și cel din Șanțul Cetății.

Printr-un comunicat de presă, autoritatea publică locală a anunțat că a lansat licitația de recrutare a executanților lucrărilor, cu termen de depunere a ofertelor în 8 mai.

Valoarea cumulată a celor trei șantiere este de 40,1 milioane lei, fără TVA.

Municipalitatea a făcut publice și imagini simulate cu aspectul așteptat al parcurilor, la finalul lucrărilor.

Libertate la joacă!

În Parcul Libertății, aflat pe malul drept al Crișului Repede, între podurile Dacia și Sfântul Ladislau, se va crea o zonă pentru activități sportive și un nou loc de joacă, din așchii lemnoase, care va înlocui actualul spațiu dedicat copiilor, de altfel destul de restrâns. De asemenea, se dorește modernizarea zonelor de acces și a zonei centrale, respectiv evidențierea zonelor de odihnă și relaxare.

În jurul bustului lui Iosif Vulcan și a statuii Zsuzsannei Lorántffy se propun două spații de tip alveolar, cu finisaj din așchii lemnoase, pentru a ușura accesul în jurul statuilor în cadrul evenimentelor de comemorare, iar bustul lui Czárán Gyula va fi pus în valoare prin plantații floricole.

Parcul va avea la final bănci de metal și lemn, dar și bănci „smart” cu încărcare USB, panouri informative inteligente interactive, coșuri de gunoi de lemn cu schelet metalic și sac de plastic, cișmele de apă potabilă și stâlpi noi de iluminat.

În parc se vor face și plantări, urmând să fie sădiți 154 de arbori din speciile castan, salcie, frasin, chiparos de baltă.

Cu pistă de alergare

În Parcul 22 Decembrie, întins pe o suprafață de 22.570 mp, nu s-au mai făcut lucrări de amenajare de peste un deceniu, iar acum locul arată neplăcut.

„În cadrul lucrărilor propuse se are în vedere modernizarea și reorganizarea spațiilor publice urbane (zone pietonale, zone destinate traficului velo, piste de alergare etc.), iar prin reconsiderarea modalităților de utilizare a acestora, se propune un concept ecologic de amenajare a spațiilor verzi plantate”, a transmis Primăria.

Astfel, parcul va avea loc de joacă cu suprafețe de tartan și așchii de lemn, o zonă de agrement și sport, un teren multifuncțional de sport, finisat și el cu tartan, și toalete publice moderne.

De asemenea, parcul va avea o pistă de alergare și semnal de internet wireless.

Cinema în aer liber

În șanțul Cetății, parcul de 65.637 mp va avea spații verzi pe o suprafață de 55.051 mp, piste de alergare pe 926 mp, zone cu piatră cubică de 810 mp, trotuare pietruite de 4.294 mp, drum pietruit pe o suprafață totală de 649 mp și locuri de joacă de aproape 400 mp. Parcul va avea și o scenă în aer liber, de 132 mp, și își va păstra lacurile care ocupă 787 mp.

Conform municipalității, o zonă deosebită va fi cea de acces dinspre strada Constantin Dobrogeanu-Gherea (intersecție cu str. Redutei), unde cele două iazuri vor fi reabilitate. Mobilierul stradal va fi confecționat din cărămidă și va fi tratat împotriva intemperiilor, fiind identic cu cel existent în prezent.

„Designul spațiilor destinate odihnei şi relaxării va fi unul liber, băncile fiind dispuse liniar sau circular, în funcție de aleea urmată. De jur împrejur, trecătorii vor regăsi compoziții vegetale complexe. În zona destinată relaxării se regăsesc aleile secundare, care vor fi astfel amenajate încât să permită activități de recreere, studiu, citit etc.”, a transmis Primăria.

Pentru cei mici va fi amenajată o zonă de joacă în imediata apropiere a accesului dinspre Calea Clujului, iar pentru toți orădenii se va crea o zonă de spectacole, teatru și cinema în aer liber.

Parcul va avea și trasee botanice, cu plante decorative specifice, și un sistem de irigație automatizat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Petre93
A fost PSD la primărie si nu a făcut nimic
Postat 09 Aprilie 2024, 11:31 de Sandu2100
Jeguri ordinare
In Nufaru vor sa taie 2400 copaci!!! Astia sunt nebuni de legat. Cum ma sa taie toti copacii din Nufaru doar sa plantezi altii, ca sa poata fura legal banii. Noi vrem umbra, aer racoros , ne bagam p...a in porfirul vostru. Cum sa spui ca niste copaci de 30-40 ani sunt batrani, inca nici nu au ajuns la maturitate
Postat 08 Aprilie 2024, 11:57 de Petre93
sandu
Birta e doar o marioneta, nu a facut nici un proiect personal!!! De unde stii ca PSD nu ar fi facut ceva bun, PSD inca nu a avut niciodata primaria Oradea, cum poti sa spui ca PSD nu a facut, din moment ce nu au avut ocazia. Decat ce face PNL, mai bine sa nuse faca nimic, asta e distrugerea completa a parcurilor si transformarea lor in balci si beton. Intelegi?
Postat 07 Aprilie 2024, 17:45 de vasi13
sanduivanov aka vasi13
Bolojan și Birta fac o treaba excelenta. PSD nu a făcut nimic și nu o sa facă.
Postat 06 Aprilie 2024, 22:41 de Sandu2100
NU MAI BINE NU
Ce randari mincinoase, nici un proiect al primariei nu a arat ca in randari. Si dupa ce tai 80& di copaci, faci lac, restaurant cu terasa, mai bagi piste de biciclete, pump track, alei , porfir. Ala nu mai e parc. Dar taranoii inculti care conduc orasul nu au nimic in cap, analfebeti total. Vor fi niste balciuri, nu va fi parc in adevartul sens al unui parc. Copaci poate vor avea numai pe margine, pe perimetru, si ce vor planta ei sunt specii pitice ca in piateta Cazaban. Cam in stilul asta vrea Bolojan parcurile. Doar si in institutia lui a interzis ghivecele cu flori in birouri si coridoare. omul asta are fobie de verde si copaci. Birta in copiaza cu sfintenie, si felul de arata cu degetul din mijloc l-a copiat. Acum mai cheleste complet Armatei Romane si incet incet toate strazile ce sunt imprejmuite de copaci. Apoi dupa ce face un parc il lasa de izbeliste, fara sa le mai intretina, ca apoi peste 10 ani sa justifice din nou buldozerul ca vezi doamne arata jalnic parcul.
Postat 06 Aprilie 2024, 18:55 de sanduivanov
Parcul Libertatii...
...va avea banci dotate cu incarcare smart "USR"?!
Postat 06 Aprilie 2024, 16:25 de Ygrec
RE: Parcul Libertatii...
Mulțumesc pentru observație :)
Postat 06 Aprilie 2024, 18:51 de Adriana Totorean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON