Mii de români aşteaptă ore în șir să intre în țară, luni dimineață, iar cozile se întind pe zeci de kilometri, în vama Nădlac, pe fondul măsurilor de relaxare intrate vigoare azi noapte, care prevăd că sunt exceptate de la carantinare și izolare la domiciliu persoanele care sosesc din țări care nu au fost atât de afectate de Covid19.
De altfel, la punctele de frontieră din Nădlac se regăseşte cea mai gravă situaţie. Oamenii aşteaptă ore întregi, deoarece se avansează extrem de greu, aproximativ doi metri pe oră, după cum arată România24.ro.
"Coloanele de maşini se întind pe kilometri întregi. Se stă cu orele şi se avansează extrem de greu. 2 metri la jumătate de oră - 40 min. Teribil! P.S. Se completează formulare COVID indiferent de zona şi ţara din care vii", arată o participantă în trafic pe Facebook.
Şi în punctul de trecere a frontierei Borş s-au creat cozi și e aglomerație, potrivit unei filmări din mediul online. Totuși, aici situația nu este atât de gravă.
Potrivit comisarului şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, în Borş, media de aşteptare era, la ora 10.45, de 50 de minute pe sensul de intrare, pentru autoturisme, şi 80 de minute la ieşire automarfare. În rest, timpul de aşteptare este de 20 minute, după cum a precizat aceasta.
Peste 4.500 de persoane
De altfel, un comunicat al ITPF Oradea arată că traficul a crescut considerabil la graniţa cu Ungaria, în principal prin PTF Nădlac I şi Nădlac II-Autostradă, pe fondul măsurilor de relaxare care au intrat în vigoare începând de luni, 15 iunie, de la ora 00, privind exceptarea de la măsura de carantinare/izolare la locuinţă a persoanelor care sosesc din ţările stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică.
Concret, este vorba despre ţările: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.
"Numai în primele 8 ore de la ridicarea restricţiilor, prin cele două puncte de frontieră au efectuat formalităţile de frontieră pentru a intra în ţară aproximativ 4.500 de persoane", arată comunicatul ITPF.
La ora 10, la Nădlac I erau deschise la intrarea în ţară 6 artere de control, iar la Nădlac II-Autostradă 10 benzi (6 pentru autoturisme, 2 pentru autocare şi 2 pentru camioane), "fiind folosită la maximum capacitatea permisă de infrastructura celor două puncte de trecere". "În plus, pentru efectuarea formalităţilor cu celeritate, poliţiştii de frontieră folosesc 20 de staţii mobile", arată comunicatul.
La graniţa cu Ungaria sunt operaţionale 11 puncte de trecere a frontierei (8 în regim internaţional pentru persoane, turisme şi camioane şi 3 pentru lucrătorii transfrontalieri). De altfel, ITPF recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor deschise traficului internaţional, pentru evitarea suprasolicitărilor.
Cine intră, totuși, în izolare / carantină
ITPF mai aminteşte că, în actualul context al pandemiei, formalităţile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că, pe lângă controlul specific la intrarea în ţară, persoanele completează o declaraţie pe proprie răspundere, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică efectuează triajul epidemiologic.
"În contextul măsurilor de relaxare, venim cu precizarea că pentru persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz", mai arată comunicatul.
Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.