URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Octombrie 2018, 17:21

Prima ţară din lume care reuşeşte să "omoare" cancerul de col uterin. Află ce au făcut australienii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Australia este pe cale să devină prima ţară din lume în care cancerul de col uterin (cancerul cervical) va fi clasificat drept un caz rar, graţie unui program respectat cu sfinţenie din 1997 încoace, anunţă ziare.com.

Este vorba despre un program de vaccinări anti HPV şi de testări, continuat în ritm susţinut. În 2007, Australia a devenit una dintre primele ţări din lume care a introdus un program de vaccinare HPV gratuit destinat fetelor, care, în 2013, a fost extins şi la băieţi.

Potrivit ziare.com, care citează un raport publicat de prestigiosul jurnal The Lancet, până în 2020 se estimează că, în această ţară, incidenţa acestui tip de cancer va scădea până la mai puţin de 6 cazuri la 100.000 de persoane anual, până în 2028 vor fi mai puţin de 4 cazuri la 100.000 de locuitori, o rată atât de mică încât boala poate fi clasată ca fiind eradicată, iar până în 2034, dacă programul va continua la fel ca acum, va fi mai puţin de 1 deces la 100.000 de persoane, anual.

"Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, acest tip de cancer este al patrulea cel mai frecvent din lume in randul femeilor, cu o rata de mortalitate mare, tocmai din cauza ca simptomele sunt foarte putine si e depistat cand e foarte tarziu ca sa se mai poata interveni. Asta, desi cancerul cervical este usor de prevenit, prin vaccinare, iar Australia a extins vaccinarea inclusiv la populatia de sex masculin", arată ziare.com.

In Romania, campania de vaccinare din 2008-2009 a fost un esec total, insa se doreste reluarea vaccinarii, scrie sursa citată.

Țara noastră este pe locul 1 in UE in statistica neagra a cancerului de col uterin, cu pana la 6.000 de cazuri diagnosticate anual, din care 2.000 de decese.

Cancerul cervical este cauzat de anumite tipuri de papiloma virus uman - HPV - cu grad ridicat de risc si cu transmitere pe cale sexuala. E un virus comun, aproximativ 80% din populatie intrand in contact cu acest tip de virus in viata. De cele mai multe ori, nu se intampla nimic, insa in anumite cazuri se produc schimbari la nivelul celulelor cervicale, care, in timp, pot duce la cancer.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON