Un copil în vârstă de 4 ani, din Cluj, a trecut pe lângă moarte, joi, fiind cât pe ce să se înece la piscina Hotelului Perla din Băile 1 Mai.
"În jurul orei 17.30, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a fost sesizat că un copilaş s-a înecat într-o piscină din Băile 1 Mai. La faţa locului s-a deplasat echipajul de Terapie Intensivă Mobilă al SMURD", a declarat locotentul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.
Se pare că micuţul, aflat cu familia în vacanţă la Băile 1 Mai, era în bazin, într-un colac de salvare, dar la un moment dat mama sa a constatat că a dispărut. O mătuşă a fost cea care l-a scos de sub apă. Din fericire, în apropiere se afla şi un medic, cu ajutorul căruia, până la sosirea echipajului SMURD, oamenii i-au acordat copilului primul ajutor, prin compresie toracică.
"Când a sosit echipajul nostru, copilul era inconştient, dar respira. Nu a mai fost nevoie să îl resuscităm, şi-a revenit prin îngrijirile medicale acordate. Acum este conştient, a şi început să plângă, am înţeles, şi a fost transportat la Spitalul Municipal pentru îngrijiri", a precizat dr. Beres Zsolt, de la SMURD.
SFATURILE ISU:
ISU face un apel la adresa cetăţenilor ca, inclusiv atunci când sunt la piscine, să fie foarte atenţi, mai ales la copii.
- Nu lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi în apă sau în proximitatea apei, nici măcar în piscinele achiziţionate special pentru cei mici ori în cadă;
- Urmăriţi continuu conduita copiilor în apă: nu vă lăsaţi distraşi de alte activităţi şi nu vă întoarceţi nicio clipă cu spatele la aceştia. Nu uitaţi că cei mici sunt imprevizibili: ei trebuie să se scalde numai sub controlul părinţilor sau al altor persoane mature, chiar dacă ştiu să înoate;
- Echipamentele speciale pentru siguranţa înotului (colac de salvare, aripioare gonflabile, tuburi gonflabile etc.) nu sunt în totalitate eficiente, de aceea vor fi utilizate de către copii sub atenta supraveghere a unui adult;
- Împrejmuirea piscinei personale cu un gard poate preveni accidente nedorite în rândul minorilor;
- Purtarea vestelor de salvare de către copii este o metodă eficientă de prevenire a unor astfel de accidente;
- Intervenţia de urgenţă în cazul asistării la un accident de înot este crucială pentru salvarea unei vieţi, iar semnele care vă indică iminenţa înecului sunt: aplecarea capului pe spate; gura deschisă în încercarea de a inhala aer; capul ţinut în apă, cu gura la nivelul apei; lipsa emiterii de sunete; hiperventilaţie şi gâfâială; ochii sticloşi, incapabili să se concentreze; păr peste frunte sau ochi; lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.