URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10.000 de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16.000 de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 August 2020, 18:04

Prietenii naturii: Zeci de copii bihoreni din familii sărmane participă la o tabără în care află cum să convieţuiască în armonie cu natura (FOTO)

Prietenii naturii: Zeci de copii bihoreni din familii sărmane participă la o tabără în care află cum să convieţuiască în armonie cu natura (FOTO) Spre bucuria copiilor, tabăra se încheie cu o lecţie despre apă termală, la ştrandul din Băile 1 Mai, iar apoi o bălăceală meritată...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a deveni adulţi responsabili nu doar faţă de societate, ci şi faţă de mediul înconjurător, 60 de copii şi tineri din Bihor au fost selectaţi în tabăra "Prietenii naturii", organizată de asociaţia Cătunul Verde.

Din cauza pandemiei, participanţii nu au putut merge într-o tabără clasică, organizatorii preferând să evite riscul unor infectări. Aşadar, anul acesta tabăra este organizată ca un program de zi: timp de o săptămână, opt ore pe zi, copiii se întâlnesc cu animatorii voluntari şi fac diferite activităţi, descoperind natura din mijlocul Oradiei ori învăţând obiceiuri ecologiste.

De pildă, micuţii au fost deja în vizită la ABA Crişuri, unde au aflat nu doar ce rol are instituţia, ci şi rolul barajelor de acumulare ori cum lucrează draga, utilajul care curăţă fundul apelor.

Pe parcursul săptămânii, copiii vor participa şi la o ecologizare în parcul Bălcescu, unde este deja montat un cort al "Cercului solidarităţii", de colectare a deşeurilor electrice, vor afla de la specialişti cum să se protejeze de pericolul traficului de persoane şi, printre altele, vor face fotografii în natură. Tabăra se va încheia cu o lecţie despre apă termală, la ştrandul din Băile 1 Mai.

"Prietenii naturii" au fost selectaţi de Asociaţia Cătunul Verde cu sprijinul partenerilor: Şcoala Creştină Privată din Cartierul Rromilor Tinca, Fundaţia Caritas Centru Social Sf. Stefan Saniob şi Asociaţia Mereu Împreună.

În total, ONG-ul a organizat trei serii de tabere, participând atât copii şi tineri defavorizaţi (din familii nevoiaşe, copii instituţionalizaţi şi copii din familii de romi), precum şi elevi cu rezultate remarcabile la învăţătură.

"Tabăra "Prietenii naturii" are ca scop dezvoltarea aptitudinilor de viaţă socială şi de comportament de protecţia naturii ale copiilor proveniţi din familii defavorizate prin crearea unui program complex de activităţi de educaţie nonformală şi educaţie ecologică folosind tehnici de învăţare experienţială şi prin aventură. Cu ajutorul voluntarilor şi al studenţilor care își desfăşoară practica de specialitate în cadrul organizaţiei noastre am dezvoltat un program complex prin care copiii să conştientizeze necesitatea convieţuirii în armonie cu natura şi în acelaşi timp introducem elemente de dezvoltare personală şi autocunoaştere", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Proiectul este finanţat de Direcţia Social Comunitară Bihor şi din bani strânşi de voluntarii ONG-ului ca donaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON