URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2020, 18:04

Prietenii naturii: Zeci de copii bihoreni din familii sărmane participă la o tabără în care află cum să convieţuiască în armonie cu natura (FOTO)

Prietenii naturii: Zeci de copii bihoreni din familii sărmane participă la o tabără în care află cum să convieţuiască în armonie cu natura (FOTO) Spre bucuria copiilor, tabăra se încheie cu o lecţie despre apă termală, la ştrandul din Băile 1 Mai, iar apoi o bălăceală meritată...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a deveni adulţi responsabili nu doar faţă de societate, ci şi faţă de mediul înconjurător, 60 de copii şi tineri din Bihor au fost selectaţi în tabăra "Prietenii naturii", organizată de asociaţia Cătunul Verde.

Din cauza pandemiei, participanţii nu au putut merge într-o tabără clasică, organizatorii preferând să evite riscul unor infectări. Aşadar, anul acesta tabăra este organizată ca un program de zi: timp de o săptămână, opt ore pe zi, copiii se întâlnesc cu animatorii voluntari şi fac diferite activităţi, descoperind natura din mijlocul Oradiei ori învăţând obiceiuri ecologiste.

De pildă, micuţii au fost deja în vizită la ABA Crişuri, unde au aflat nu doar ce rol are instituţia, ci şi rolul barajelor de acumulare ori cum lucrează draga, utilajul care curăţă fundul apelor.

Pe parcursul săptămânii, copiii vor participa şi la o ecologizare în parcul Bălcescu, unde este deja montat un cort al "Cercului solidarităţii", de colectare a deşeurilor electrice, vor afla de la specialişti cum să se protejeze de pericolul traficului de persoane şi, printre altele, vor face fotografii în natură. Tabăra se va încheia cu o lecţie despre apă termală, la ştrandul din Băile 1 Mai.

"Prietenii naturii" au fost selectaţi de Asociaţia Cătunul Verde cu sprijinul partenerilor: Şcoala Creştină Privată din Cartierul Rromilor Tinca, Fundaţia Caritas Centru Social Sf. Stefan Saniob şi Asociaţia Mereu Împreună.

În total, ONG-ul a organizat trei serii de tabere, participând atât copii şi tineri defavorizaţi (din familii nevoiaşe, copii instituţionalizaţi şi copii din familii de romi), precum şi elevi cu rezultate remarcabile la învăţătură.

"Tabăra "Prietenii naturii" are ca scop dezvoltarea aptitudinilor de viaţă socială şi de comportament de protecţia naturii ale copiilor proveniţi din familii defavorizate prin crearea unui program complex de activităţi de educaţie nonformală şi educaţie ecologică folosind tehnici de învăţare experienţială şi prin aventură. Cu ajutorul voluntarilor şi al studenţilor care își desfăşoară practica de specialitate în cadrul organizaţiei noastre am dezvoltat un program complex prin care copiii să conştientizeze necesitatea convieţuirii în armonie cu natura şi în acelaşi timp introducem elemente de dezvoltare personală şi autocunoaştere", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Proiectul este finanţat de Direcţia Social Comunitară Bihor şi din bani strânşi de voluntarii ONG-ului ca donaţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON