URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Ianuarie 2018, 10:30

Preţurile medicamentelor cumpărate şi decontate din bani publici, secretizate în urma unui ordin al ministrului Florian Bodog

Preţurile medicamentelor cumpărate şi decontate din bani publici, secretizate în urma unui ordin al ministrului Florian Bodog sursa foto: www.infocs.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preţurile medicamentelor cumpărate şi decontate din bani publici au ajuns să fie secrete, datorită unui artificiu prin care ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a scos din transparenţă Catalogul Naţional al Preţurilor Medicamentelor (CANAMED), a dezvăluit o investigaţie a Hotnews.

Aceasta arată că înainte de mandatul lui Bodog, lista preţurilor CANAMED era publică şi putea fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, însă un ordin emis de actualul ministru în primăvara anului trecut nu mai prevede această obligaţie, ba achiziţiile de medicamente în procedură specială, de urgenţă, nu sunt publicate nici în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii există în continuare o secţiune dedicată CANAMED, însă catalogul nu poate fi accesat.  Potrivit Hotnews, scoaterea CANAMED din transparenţa publică "a fost puternic susţinută de câţiva reprezentanţi ai industriei farmaceutice, în cadrul unei întâlniri din primăvara anului trecut. Ulterior acesteia, Bodog a emis un ordin privind instituirea unui aşa-numit Catalog Public al Preţurilor Medicamentelor, paralel cu CANAMED, însă preţurile afişate în această listă nu pot fi practicate de farmaciile care au contracte cu CAS, ci doar de producători şi distribuitori "dacă aceste preţuri nu fac obiectul CANAMED".

Vechiul Catalog trebuie să cuprindă, conform legii, preţurile maximale ale medicamentelor de uz uman valabile în România, care pot fi utilizate de către deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă, distribuitori şi furnizori de servicii medicale şi de medicamente aflate în relaţie contractuală cu CAS, Ministerul şi Direcţiile de Sănătate Publică din judeţe, acoperind – aşadar – toată plaja de medicamente.

Prin Ordinul 368/2017 emis de Bodog şi publicat în Monitorul Oficial pe 29 martie, se arată că "Ministerul afişează în mod transparent" preţurile practicate în noul catalog, cel paralel CANAMED, însă nu mai conţine nicio prevedere legată de transparenţa acestuia din urmă.

La solicitarea Hotnews, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a transmis că în cursul anului 2017 ministrul Florian Bodog "nu a adus modificări cu privire la modul de publicare în CANAMED" şi că informaţiile din vechiul Catalog nu se mai publică pe site-ul www.ms.ro încă din 2015.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON