URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2020, 12:03

Prețul falsurilor: Notarul orădean Laurenţiu Tomulescu, condamnat definitiv, riscă excluderea din profesie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Notarul Laurenţiu Tomulescu a fost condamnat definitiv la 10 luni de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual, într-un scandal dintre doi cunoscuţi afacerişti orădeni, pe seama unui bolid tranzacţionat pe baza unor semnături dovedite false, dar care au fost legalizate de notar.

Pentru Tomulescu, soluţia e dezastruoasă: potrivit Legii de funcţionare a breslei, notarul va fi exclus din profesie. "M-au nenorocit", spune el.

Porsche cu ghinion

Pe 30 august a.c., Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a desfiinţat sentinţa Curţii de Apel Oradea, care îl achitase pe notar şi, rejudecând întregul caz, a dispus condamnarea lui Tomulescu la trei pedepse de câte 10 luni de închisoare pentru fiecare document fals pe care l-a autentificat. Pedepsele au fost contopite şi i s-a aplicat una singură, executarea ei fiind suspendată pe un termen de încercare de 2 ani şi 10 luni. Instanţa a dispus, de asemenea, desfiinţarea celor trei documente legalizate de Tomulescu. 

Notarul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea anul trecut, acuzat că ar fi autentificat trei documente cu semnături false, în cazul unei tranzacţii dubioase între Florin Derecichei, patronul Gym Palace, şi Cornel Hoble, proprietarul Fitness Center, care se acuză reciproc de impostură. Povestea, prezentată în amănunt de BIHOREANUL, priveşte un Porsche Panamera de 70.000 euro, pe care primul l-a cumpărat prin firma celui de-al doilea, ca să fenteze plata TVA-ului, dar ar fi ajuns el însuşi fentat, căci l-ar fi plătit de două ori. În final, a ajuns să rămână şi fără maşină, şi fără bani, după ce Hoble ar fi revenit la notar fără ştirea lui şi ar fi fabricat trei acte: unul privea rezilierea contractului iniţial, un altul cum că i-ar fi returnat banii plătiţi, iar un al treilea era un nou act de vânzare-cumpărare, conform căruia Derecichei i-ar fi plătit banii pentru bolid, dar i-ar fi rămas dator cu TVA-ul.

Dus-întors

Cum semnăturile de pe documentele legalizate de notar s-au dovedit false în urma unor expertize grafologice, cazul a ajuns în ancheta procurorilor, care, totuşi, au dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de Tomulescu, stabilind că fapta acestuia nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni. Soluţia a fost considerată însă nelegală de Curtea de Apel Oradea, care a dispus continuarea urmăririi, iar în urma noii anchete, notarul a fost trimis în judecată. 

Procesul a început la Curtea de Apel, unde, pe 30 august anul trecut, notarul a fost achitat, instanţa considerând că "din probele administrate în cursul urmăririi penale şi cercetării judecătoreşti nu reiese cu certitudine că inculpatul a comis cele trei infracţiuni de fals intelectual". 

"M-au nenorocit"

Soluţia a fost atacată de procurori, care au cerut condamnarea lui Tomulescu, iar procesul s-a mutat la Înalta Curte, unde hotărârea a fost desfiinţată, iar notarul condamnat. Instanţa a dispus ca pe perioada de încercare de 2 ani şi 10 luni să se suspende aplicarea pedepselor accesorii, adică a interdicţiilor "de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii". 

"Sunt în perioadă de probă, ce să zic?", a declarat BIHOREANULUI notarul, care îşi susţine în continuare nevinovăţia.  "În faţa mea au venit oamenii aceia şi au semnat, iar acum nu mai recunoaşte niciunul. Din cauza unor astfel de oameni, eu mi-am pierdut credibilitatea, lumea mă va ocoli. Efectiv, m-au nenorocit", spune Tomulescu, hotărât să apeleze la căi extraordinare de atac, în speranţa că va întoarce verdictul. 

Va urma...

Până atunci, însă, ca efect al condamnării dispuse pentru fapte în legătură cu serviciul, Laurenţiu Tomulescu nu va mai avea dreptul să profeseze. Potrivit Legii 36/1995 care reglementează activitatea breslei, calitatea de notar public încetează "când prin hotărâre judecătorească definitivă s-a dispus condamnarea sau amânarea aplicării pedepsei pentru săvârşirea unei infracţiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul ori pentru săvârşirea cu intenţie a unei alte infracţiuni". Instanţa comunică Ministerului Justiţiei şi Uniunii Naţionale a Notarilor Publici copia certificată a hotărârii judecătoreşti definitive, încetarea funcţiei de notar public urmând să fie dispusă de ministrul Justiţiei, la propunerea conducerii Uniunii, la cererea notarului public sau din oficiu.

Preşedinta Camerei Notarilor Publici Bihor, Marinela Baba, susţine că decizia de condamnare n-a fost comunicată, încă, în teritoriu. "Deocamdată am văzut doar dispozitivul de pe portalul instanţei. După ce se motivează, va fi comunicată direct Ministerului Justiţiei, Uniunii Naţionale sau nouă, depinde cum va decide instanţa. Noi oricum nu avem competenţa să excludem un notar, este atributul ministrului Justiţiei". Oricum, situaţia creată este o premieră, cel puţin în ultimul deceniu. "Nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva", spune Baba. Iată că a venit vremea...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
fagurele
se zice ca e imposibil sa pui mana pe fagurele de miere fara sa te intepe albinele... prietenii stiu mai multe.
Postat 11 August 2020, 19:39 de roger
!
Cam disperat în ultima vreme de-și pierdea timpu cu Koloman, l-o fi obligat Halacu?
Postat 11 August 2020, 13:36 de oradeaveche
@ianos
scuze, dar nu inteleg nimic. Puteti, va rog, sa reformulati mai clar?
Postat 11 August 2020, 12:50 de Christa
e zero pe langa irinael
Irinuca protejat de bleaga ca si tocoian ce a dat o lege ce numai dumnezeu la scapat de mineri si fie sa geambasu a facut diabet spontan dar notari peste tot in lume spun doar ca in fata lor unul cu un act se idetifica si semneaza ceva ce justitia va dovedi daca e adevarat nu se imputerniceste notarul sa faca demersuri inspre talharii si hotii ce sa vedeti notarul igna criminal nu taica sau ce a facut recent cu avocatul criminal gyula si executorul criminal beiusan ce lua DE LA MOCA DANA cea mai mare spagara direct la judecatori de doua ori pretul licitatiei in numele lui beiusan...am inregistrari pentru irinuca dimitriu,geambasu crimiala si igna criminalu cu exucutorul criminal beiusan ce sunt in termen fiind atentat la siguranta nationala...dar toate la timpul lor...eicred ca s doar falsurice se prescriu la 5 ani,...oare?
Postat 11 August 2020, 12:35 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON