Oricine produce gunoaie trebuie, cum e şi normal, să plătească pentru a scăpa de ele. La fel de firesc, preţul serviciului de salubrizare trebuie să fie unul corect, care să acopere costurile firmei care prestează această activitate.
O analiză a tarifelor de salubritate practicate în oraşele din România arată că orădenii achită lunar un preţ echitabil, chiar mai mic decât locuitorii unor oraşe similare ca dimensiuni.
Taxe pentru toţi
Un tarif lunar de salubritate nu cuprinde doar cheltuielile pentru combustibilii consumaţi ori munca prestată la colectarea şi transportul deşeurilor. Preţul din factura de gunoi include şi felurite taxe conexe, precum cea de depozitare (încasată de administratorii depozitelor de deşeuri) ori aşa-numita taxă de rampă, în cuantum de 80 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri menajere depusă.
Birul a fost instituit din prima zi a acestui an de către Ministerul Mediului, fiind menit să-i determine pe români să recicleze cât mai mult. Din dorinţa de a fi mai popular, la începutul lunii iulie Guvernul a suspendat însă taxa de rampă, până la 1 ianuarie 2019. Care va fi cuantumul ei încă nu se ştie, dar este de aşteptat să fie mai mare, dat fiind că în 2020 România va trebui să ajungă să recicleze jumătate din gunoaiele aruncate.
Mai ieftin ca la ţară
În prezent, tariful de salubritate aplicat în Oradea de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, cu acordul Consiliului Local, este de 9,64 lei (TVA inclus) pe tona de deşeuri produsă de persoanele fizice, respectiv de 131,6 lei în cazul persoanelor juridice.
Comparativ cu bihorenii care locuiesc în satele vecine, orădenii plătesc mai puţin. Compania Reosal, operator licenţiat în Zona Metropolitană Oradea, practică tarife diferite în fiecare comună. După cum au decis edilii, în unele comune costul a fost stabilit pe persoană, în altele pe gospodărie. În prima situaţie, tarifele lunare variază între 10 şi 15 lei, iar în satele unde se tarifează pe gospodărie între 16,3 şi 18,5 lei.
De ce plătesc sătenii mai mult decât orăşenii este lesne de înţeles: distanţa din comune până la depozitul ecologic din Oradea este mai mare, iar agenţii economici locali, cei care aduc venituri bugetelor comunale, sunt mai puţini.
Dincolo era mai scump!
Orădenii ies pe plus şi când se compară cu oraşe vecine sau similare ca dimensiuni. De pildă, în Satu Mare tariful lunar de salubritate este de 10 lei pe persoană fizică, respectiv de 52,8 lei pe metrul cub de deşeuri aruncate de firme şi instituţii. Ţinând cont că un metru cub de deşeuri înseamnă aproximativ 320 de kilograme, concluzia este că nu doar persoanele fizice, ci şi cele juridice din Oradea plătesc mai puţin decât vecinii din Satu Mare.
Salubritatea este mai scumpă şi la Timişoara, unde un cetăţean plăteşte 10,78 lei pe lună, iar o firmă 110,42/mc. În plus, aici Consiliul Local şi operatorul de salubritate tocmai negociază o nouă majorare a tarifelor. Firmele din Alba Iulia plătesc şi ele semnificativ mai mult decât cele din Oradea: 128,56 lei pentru un metru cub de deşeuri, în timp ce pentru persoanele fizice tariful lunar în reşedinţa judeţului vecin este 9,08 lei.
În Sibiu, tariful de salubritate pentru persoane fizice este de 10,43 lei, iar pentru persoane juridice mai mult decât dublu faţă de Oradea - 323,69 lei pe tonă. În Braşov, un localnic plăteşte lunar un tarif de 11,8 lei, iar o firmă 102,69/mc, în timp ce în Brăila factura lunară pentru o persoană fizică este de 11 lei.
Mai mic, nu mai ieftin
Există şi oraşe în care tarifele sunt mai mici decât în Oradea, dar acolo de cele mai multe ori cetăţenii plătesc suplimentar alte servicii, care la noi nu sunt taxate. De pildă, Cluj Napoca are printre cele mai mici tarife din ţară, nemajorate din 2015: doar 6,79 lei pe persoană, respectiv 43,10 lei/mc pentru firme. În schimb, clujenii plătesc de fiecare dată când au de aruncat deşeuri voluminoase, în timp ce orădenii au parte anual de 12 săptămâni de campanie de curăţenie, în care se pot debarasa gratuit de aceste deşeuri.
Aparent, şi Craiova are un tarif mai mic: doar 8,33 lei pe persoană, însă locuitorii din Bănie plătesc în fiecare zi o chirie de 0,12 lei pentru pubela în care adună gunoiul (în timp ce orădenii o primesc gratuit de la RER Ecologic Service), precum şi o aşa-numită taxă de gunoi suplimentar, de 149,35/mc, pentru gunoaiele aruncate clandestin pe străzi.
Aşadar, nu totdeauna mai puţin înseamnă mai ieftin. Şi nu neapărat mai corect...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.