URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Decembrie 2020, 19:00

Preşedintele UDMR Bihor despre AUR, "partidul anti-maghiar, anti-UE, anti-american, anti-mască, anti-tot": "O parte a electoratului asta şi-a dorit"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele UDMR Bihor, Cseke Attila, a declarat, luni, despre intrarea în Parlament a partidului de extremă dreapta AUR, că "o parte a electoratului asta şi-a dorit", un "partid anti-tot, anti-maghiar, anti-UE, anti-american, anti-mască".

"Vina e şi a autorităţilor statului, care le-a permis să încalce toate regulile în campania electorală", a criticat Cseke în conferinţa de presă organizată alături de preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, pe tema rezultatelor alegerilor parlamentare din 6 decembrie.

Potrivit liderului UDMR Bihor, reprezentanţii AUR au fost prezenţi în timpul campaniei electorale în pieţele din judeţ cu megafoanele pornite, cu drapeluri şi simboluri naţionale, deşi folosirea acestora era interzisă categoric. "Ei sunt dacii liberi, legionarii din această ţară, cei care şi-ar da sângele pentru Basarabia. Au avut mesaje agresive, m-am şi întâlnit cu ei în Marghita. Au stat 10 minute, s-au plimbat prin piaţă cu megafoanele pornite. Nimeni nu i-a sancţionat", a spus Cseke.

Marii absenţi: bătrânii şi tinerii

Tot în conferinţa de presă, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, s-a referit la absenteismul alegătorilor, arătând că aceştia provin din rândul tinerilor şi al pensionarilor. "Persoanele de peste 65 ani nu au fost convinse că aceste alegeri sunt necesare ori că pot fi organizate în aşa fel încât să nu le afecteze sănătate. Dacă săptămâni în şir îţi spune la televizor că mori dacă ieşi din casă, e greu să-i convingi că acest lucru nu se întâmplă", a spus Szabó.

În privinţa tinerilor, liderul executiv a apreciat că problema n-a fost doar a UDMR, ci "a tuturor partidelor". "Există o dezamăgire în rândul tinerilor, pentru că nicio formaţiune nu a reuşit să le prezinte o ofertă serioasă", a spus Szabó, care a considerat, totuşi, rezultatul obţinut ca fiind mulţumitor. "Am obţinut un scor peste alegerile locale. Este o nouă demonstraţie a comunităţii maghiare că îşi doreşte reprezentanţi în structurile de decizie din rândurile ei şi o formaţiune a sa, de sine stătătoare, cu identitate proprie, nu amestecată în altceva".

Despre guvernare, după rezultatele finale

UDMR s-a clasat pe locul doi, în Bihor, la scrutinul pentru alegerile parlamentare, ceea ce îi asigură cel puţin un loc în Senat, pe care îl va ocupa Cseke Attila, şi două locuri în Camera Deputaţilor, unde vor merge Biro Rozalia şi Szabó Ödön. Despre intrarea la guvernare, nici Cseke şi nici Szabó nu au vrut încă să discute. "Să vedem rezultatele finale şi abia apoi vom începe discuţiile cu potenţialii aliaţi", a spus Cseke. 

Senatorul a afirmat, însă, că obiectivul noului Legislativ şi, evident, al noului Guvern trebuie să fie asigurarea stabilităţii, cu predictibilitate, construcţie şi dezvoltare. "Noi, ca şi societatea în întregime, aşteptăm să avem nişte direcţii coerente de dezvoltare, pandemia să fie gestionată cu maximă responsabilitate, să vedem ce facem cu finanţarea educaţiei, pentru care avem o lege de 9 ani care nu e pusă în practică, legat de finanţarea din PIB, şi în loc să creştem constatăm o involuţie. De asemenea, cu sistemul de sănătate. Obligaţia statului român, prevăzută în Constituţie, e de asigurare de servicii medicale de calitate, publice, de stat, pentru cetăţenii români şi pentru cei asiguraţi", a subliniat Cseke.

"Albanezi" de Bihor

Ca fapt divers, preşedintele executiv al UDMR Bihor a semnalat că şi comunitatea albaneză are propriul ei electorat în judeţul Bihor. Uniunea Albanezilor a primit 11 voturi în comuna Roşiori, o localitate în care trăiesc numai etnici maghiari, şi alte 5 voturi în Cetariu.

Lăsând să se înţeleagă că aceste voturi ar aparţine de fapt unor maghiari care, din pricina unor rivalităţi personale, nu au vrut să voteze listele UDMR, Szabó Ödön s-a angajat, la modul ironic, să ia legătura cu reprezentanţii parlamentari ai minorităţii albaneze, "pentru a lucra împreună la păstrarea culturii lor pe meleagurile bihorene".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
AUR e rău ... UDMR e bun !?!
Era și timpul să apară o formațiune care să dea "de lucru" liderilor maghiarimii ... că prea se obișnuiseră aceștia cu cerșitul, de peste tot unde vedeau că e rost de voie-bună, petreceri, mâncare și băutură gratis!?! AUR are un bazin electoral efectiv de cca. 25%, dacă nu și mai mult chiar ... așa că va mai crește în acest nou deceniu, din 2021 încolo, care va marca reapariția "suveranismului românesc" !?! Întocmai și la timp ...
Postat 08 Decembrie 2020, 08:10 de CrisDumi
Attila, nu fa pe prostul...
... ca risti sa ajungi! Mie mi-esti simpatic, estisingurul bihorean ajuns ministru care ai facut ceva (si) pt. bihoreni. Dar in chestiunea cu aur-ul nu (vrei) sa vezi realitatea. Aur a aparut (si) ca o contrapondere la tical*sia si aroganta ungurimii din Romania. Principalii vinovati sunt politicienii romani, care in loc sa se uneasca si sa va puna la respect (vezi Slovacia, Serbia, Ucraina), v-au dat drepturi peste drepturi. Stii cum e, nu-i prost cine cere, e prost cine da! Unul din liderii aur, DAn TANASA, si-a facut un tel din a se razboi cu grofii din secuime. Are peste 40 de cauze castigate, asta spune multe! Spune ca batjocura si umilinta la care-i supun ungurii acolo unde-s majoritari pe romani, a ajuns la mult prea departe. Dar stii toate astea, doar ca faci pe prostul.
Postat 08 Decembrie 2020, 05:30 de pinonel
Extremistii UDMR
Faptul ca acesti hoti extremisti sunt in Parlament de 30 de ani, reprezinta adevarata amenintarea la siguranta nationala. Astia fura cu toti, care cum vin la rand.
Postat 07 Decembrie 2020, 22:09 de B90
Mihai Viteazul
Io n-am mai votat din '96, dupa fiasco cdr.Anti pesedist constant, mai nou si anti penelist.M-as fi dat cu new age-ul politicii recente ,gen usr,plus dar m-au speriat conspiratiile cu papusarii din spate,servicii,conspiratii,soros.Baieti open-mind,dusi la scoala la paris,fiecare cu un ong inocent in spate.Plus spalarile pe creier de la europa fm(vive la france) si digi.Si aveam chef sa merg sa votez si eu pe cineva,sa nu ma pis pe el de vot...Eram gata sa o iau la vale,dar a aparut o mica problema: Eu cu cine vomez? N-a produs natiunea asta in ultimii 4 ani nici un mihai viteazu,care sa se scoale in doua picioare cu o barda in mina.Vazusem,intimplator,pe unu',la tv, care vitupera ca ne-au luat pamintul,petrolul,dar nu mai tineam minte cine,ce si cum.Asa ca mictiunea fu inevitabila...Dupa alegeri,surpriza...extrema dreapta,parlament,pericol.Mihai viteazu si-a invitat creditorii la un ospat intr-un han sa se inteleaga cind si cum le da banii.I-a zavorit inauntru si le-a dat foc.De-atunci si pin-atunci avem numa ghinioane...
Postat 07 Decembrie 2020, 21:06 de excalibur
@sss
Nu poti compara AUR cu FIDEZS dar nici cu Jobic. AUR reprezinta o problema reala la siguranta tarii. Nu vorbim de PRM. Nu e Vadim. Vadim era un om citit. Cu probleme la tartacuta, insa cult. AUR are manelisti inculti.
Postat 07 Decembrie 2020, 20:39 de sasi
Dragii de ei...
Cum merg ungurasii disciplinati in ziua vomarii, cu catel,cu purcel,far-un picior, sa stampileze entitatile,creaturile,fapturile din poza,viitori martiri pentru binele natiunii romane...UDMR s-a clasat pe locul doi, în Bihor.Se clasa pe locul 1 daca nu le incurca socotelile partidul de extremă dreapta AUR."Ei sunt dacii liberi, legionarii din această ţară..."
Postat 07 Decembrie 2020, 20:23 de excalibur
Ce ziceți ba.
Da fidesz cum e? pe aproape NU?
Postat 07 Decembrie 2020, 19:48 de sss
cam da
Imi pare rau, dar Cseke are dreptate. Astia de la AUR au incalcat si incalca orice lege, insa autoritatile nu fac nimic.
Postat 07 Decembrie 2020, 19:24 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON