URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2018, 14:38

România 2040: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, vrea o strategie obligatorie pentru toate guvernele viitoare!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe site-ul Secretariatului General al Guvernului a fost postat proiectul de lege privind elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung "România 2040", care instituie obligaţia elaborării şi actualizării Strategiei de dezvoltare economică şi socială a ţării pe următorii 22 de ani, precum şi cadrul "instituţional de realizare şi de asigurare a consensului naţional".

"Strategia "România 2040" va cuprinde scenarii şi politici publice alternative pentru atingerea obiectivelor asumate, urmând să fie elaborată în concordanţă cu strategiile şi direcţiile de dezvoltare pe termen mediu şi lung asumate la nivelul Uniunii Europene. Autorităţile administraţiei publice, Academia Română, academiile de ramură, instituţiile de învăţământ superior, instituţiile de cercetare-dezvoltare de drept public şi privat, sindicatele şi patronatele de ramură, precum şi organismele neguvernamentale de profil vor sprijini elaborarea Strategiei "România 2040".

Sub şefia lui Dragnea

Conform proiectului, strategia se va elabora sub directa responsabilitate a Parlamentului, de către Comisia "România 2040", care "este condusă de Preşedintele Camerei Deputaţilor", adică de Liviu Dragnea, iar coordonarea metodologică şi ştiinţifică a activităţii Comisiei şi a procesului de elaborare a strategiei vor fi realizate de Consiliul de Programare Economică şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.

Comisia îşi va desfăşura activitatea în perioada 1 iunie 2018 - 1 iunie 2019, atât în cadrul unor reuniuni lunare în plen, cât şi în mod curent, prin lucrări de fundamentare şi sinteză.

Comisia este alcătuită din reprezentanţi ai Guvernului, ai Preşedinţiei, partidelor parlamentare, comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor,  Academiei Române, Consiliului de Programare Economică şi Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, personalităţi ale ştiinţei, din mediul academic şi universitar desemnaţi de conducerea Comisiei la propunerea Consiliului de Programare Economică. La şedinţele Comisiei vor putea participa, ca invitaţi, reprezentanţi ai instituţiilor publice, organismelor neguvernamentale, ai sindicatelor şi patronatelor, în baza unor convocări nominale.

Obligatorie pentru viitorime

Comisia va organiza dezbateri sub forma unor forumuri naţionale cu participare deschisă, în care se vor prezenta rezultatele de etapă şi va putea să-şi organizeze subcomisii pe domenii strategice, alcătuite din experţi care să acorde sprijin pentru definirea obiectivelor sectoriale.
"Strategia "România 2040" se va fundamenta pe baza prognozelor macroeconomice şi a scenariilor de dezvoltare alternative realizate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi avizate de Consiliul de Programare Economică.

Strategia de dezvoltare se va elabora prin fundamentarea a trei scenarii: optimist, moderat şi pesimist, diferenţiate în raport cu premisele, obiectivele şi liniile directoare stabilite de Comisia "România 2040". Strategia "România 2040" se va corela cu Planul naţional de adoptare a monedei euro, precum şi cu strategiile sectoriale aprobate de către Guvern", se mai arată în proiect.

Strategia se va actualiza în funcţie de schimbările din contextul internaţional şi de evoluţiile economico-sociale interne, la un interval de 3 ani.

"Odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi, se instituie obligativitatea includerii în programele de guvernare aprobate în Parlament a principalelor obiective strategice prevăzute în Strategia "România 2040". La elaborarea proiectului legii bugetului de stat, autoritatea administraţiei publice centrale responsabilă cu finanţele publice va lua în considerare cu prioritate prevederile Strategiei "România 2040". Pentru eficientizarea cheltuielilor, se instituie obligativitatea Guvernului de a continua programele şi proiecte de dezvoltare ce decurg din Strategia "România 2040". Guvernul are obligaţia de a aplica Strategia "România 2040", prin elaborarea aprofundată de politici sectoriale pe termen scurt şi mediu", stabileşte proiectul de act normativ.

Criticată de PNL

Principalul partid de opoziţie, PNL, critică dur proiectul care a pus elaborarea strategiei sub conducerea şefului PSD, acuzând că acesta „vrea să condamne România la dezastru nu doar într-un mandat de 4 ani, ci pentru următoarele două decenii”.

PNL a semnalat duminică apariţia acestui proiect de lege, precizând că a luat act cu stupoare de intenţia Guvernului Dăncilă - Dragnea de a adopta un proiect care îşi propune nici mai mult nici mai puţin decât să reglementeze cine stabileşte viitorul României în următorii 22 de ani.

"Iar dacă acest lucru nu ar fi fost suficient, cel care ar urma să conducă forul menit să stabilească încotro se îndreaptă România este nimeni altul decât condamnatul Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor", se arată într-un comunicat PNL remis presei de PNL.

"Acest proiect de lege trădează un mod de gândire bolnav, infestat de nostalgiile comuniste ale unor oameni care n-au reuşit nici până acum să asimileze în mod real valorile democraţiei. Practic, cetăţenii nu vor mai avea niciun cuvânt de spus, în alegeri, în privinţa direcţiei pe care o urmează România, întrucât tot ceea ce va stabili "Comitetul lui Dragnea" devine obligatoriu pentru orice guvernare va veni ulterior", atrage atenţia PNL.

În opinia liberalilor, "este inadmisibil ca, după numai aproape un an şi jumătate de guvernare catastrofală, în care au fost deturnate toate echilibrele economice ale României, Partidul Social Democrat condus de Liviu Dragnea să forţeze perpetuarea unui climat toxic pentru interesele cetăţenilor acestei ţări în următoarele două decenii".

"Somăm Guvernul să renunţe la acest proiect de lege a cărui singură raţiune este aceea de a încerca să falsifice şi să deturneze în scop propagandistic o temă importantă pentru destinul României. Este revoltător ca un astfel de subiect să fie transformat într-un vehicul electoral pentru Liviu Dragnea. Înainte de a-şi propune să definească strategia acestei ţări până în 2040, actuala guvernare trebuia să facă dovada, prin fapte, că este în stare să rezolve problemele curente, urgente, cu care se confruntă România. Însă, a demonstrat contrariul", susţin liberalii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Poiu
Ai dreptate
Postat 24 Aprilie 2018, 14:35 de Sandu1201
@sandu
Corleone ala adevarat a fost foarte inteligent. Asocierea lui cu jegu de dragomir si dracnea e oleaca aiurea. Adica astia 2 sunt interzisi in avion. Ca is prosti de bubuie. Corleone ala de ar trai si azi, mitica era oale ai ulcele, iar lu asta i-am fi zis toti asa ca sa ne scape si de el ;). Deh, pacat ca tor ce e bun in lumea asta piere.
Postat 24 Aprilie 2018, 14:01 de poiu
Ceausescu_a realizat_a construit o TARA!
Voi (indiferent de culoarea politica), doar ati FURAT si ne-at itrimis afara! RUSINE sa va fie! Mang-litorilor!
Postat 24 Aprilie 2018, 11:02 de eraclid
Don CORLEONE
.
Postat 23 Aprilie 2018, 19:33 de Sandu1201
Strategia este clara!
Daca NOI ramanem la guvernare pana in 2040,pana atunci-LIBER LA FURAT !De ce lucreaza ,,specialistii''nostri ziua si noaptea la legile justitiei ?
Postat 23 Aprilie 2018, 19:00 de nealiniat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON