URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2020, 18:00

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, Adrian Hagiu: „Orădenii din viitor ce imagini vor înrăma?”

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, Adrian Hagiu: „Orădenii din viitor ce imagini vor înrăma?” PREOCUPARE. Preşedintele Ordinului Arhitecţilor, Adrian Hagiu (foto), spune că orădenii ar trebui să fie mai preocupaţi de moştenirea urbană pe care o lasă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Născut la Constanţa şi mutat în Oradea, oraşul natal al mamei sale, în urmă cu două decenii, pentru a studia Arhitectura, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor, Adrian Hagiu, afirmă răspicat că oraşul de pe Crişul Repede, cu bogăţia de clădiri Art Nouveau, i-a intrat în inimă.

Îi pare rău când vede, însă, că orădenii de azi nu sunt preocupaţi să lase în urmă o arhitectură valoroasă, ci sunt mânaţi doar de nevoile lor urgente. Asta, în timp ce privesc cu mândrie la palatele din centru, moştenite de la orădenii de altădată...

Nu ne gândim la viitor

- Sunteţi născut în Constanţa şi mutat în Oradea. Care dintre cele două oraşe vă place mai mult?

- Oradea, pentru că arhitectura este unitară şi nu a suferit intervenţii brutale în perioada postdecembristă. Constanţa, din cauza conjuncturilor politice, a devenit un mediu arhitectural impropriu locuirii şi confortului urban.

- Ce vă place şi ce nu vă place la Oradea?

- Îmi place atmosfera patrimoniului moştenit, oferă inspiraţie arhitecturală. Ce nu îmi place este că, din avântul dezvoltării, investiţiile publice şi private nu se racordează la un termen lung de utilizare. Se fac blocuri lângă blocuri, între ele doar parcări, să se mute repede oamenii, dar ei nu vor avea posibilitatea să-şi înfigă rădăcinile în aceste locuri.

- Din punct de vedere arhitectural, pare că suntem mult în urma orădenilor de acum 100 de ani, care au ridicat clădiri valoroase. Noi de ce nu lăsăm asemenea moşteniri?

- Ştiţi cum spun clienţii? Aici nu facem muzeu, nouă ne trebuie un bloc, o casă. Criteriul social şi economic dictează. Dar adevărul e că suntem ipocriţi, pentru că ne punem pe pereţi fotografii cu Palatul Vulturul Negru din trecut, ne place să-l admirăm. Orădenii din viitor ce imagini vor înrăma?

Trebuie organizate concursuri

- Recent, Primăria a lansat un concurs pentru amenajarea pieţei din strada Independenţei. Cum ar trebui să arate această zonă?

- Cea mai bună soluţie trebuie să reiasă din concurs. Poţi face o construcţie modernă, dar să nu agreseze celelalte clădiri.

- Primarul Ilie Bolojan a avut o iniţiativă contestată, de a alinia pe înălţime clădirile din centrul istoric. Cum vi se pare această idee?

- Dacă există studii profesioniste care au relevat că aşa e bine, nu pot să o contrazic.

- Foarte contestat este şi proiectul clădirii pe care Primăria vrea să o facă lângă Palatul de Justiţie. Dvs. vă place?

- N-aş vrea să comentez nişte randări lansate, din câte am înţeles, doar ca oamenii să-şi facă o imagine, nu pentru că ar fi definitive. Cert este că vorbim de o inserţie contemporană într-o piaţetă foarte importantă, iar pentru aceste intervenţii trebuie organizate concursuri. O asemenea decizie nu se ia de pe o zi pe alta.

Să spună orădenii...

- Centrul oraşului este în schimbare: pe Magheru se amenajează un pasaj subteran, alte două vor apărea în Piaţa Gojdu, mai multe străzi devin pietonale... Este o direcţie bună?

- Pietonalizarea da, la fel şi pasajele din piaţa Gojdu, pentru că zona se numeşte piaţă, dar singura porţiune pietonală este staţia de tramvai. Discutabil este pasajul de pe Magheru, nu ştiu dacă e bine că facem cale liberă pentru maşini spre centru.

- Cum ar trebui să arate Oradea peste 50 de ani?

- Publicul ar trebui să aibă cea mai mare voce, iar locuitorii Oradiei sunt mai înclinaţi spre conservatorism. Nu vor să schimbe multe.

- După reabilitarea faţadelor, care ar trebui să fie următoarea prioritate a Primăriei, din perspectiva aspectului urbei?

- Se lucrează pe mai multe paliere în paralel, şi e bine că e aşa. Dar contează cum se fac lucrările. Calitatea lor ar trebui să fie o prioritate. La reabilitarea faţadelor nu s-a acordat suficientă atenţie curţilor, nu s-a ţinut cont de structură. Am renovat exteriorul şi atât.

- În spatele Liceului Sportiv, Primăria vrea să facă un stadion. Vi se pare potrivită această investiţie?

- Este o zonă cu acces facil de pe centură, dar şi foarte aproape de centru. Nu sunt blocuri în apropiere, care să fie afectate de eventualul disconfort, transportul public se va dezvolta în vecinătate cu noua linie de tramvai... Totul depinde dacă stadionul, cu toate funcţiunile, se încadrează pe acest teren.

Păstraţi arborii!

- Municipalitatea vrea să reabiliteze Parcurile 1 Decembrie şi Petofi. Ce soluţii aţi propune dvs. pentru zonele verzi din oraş?

- Consultare publică cât mai largă şi să se păstreze, pe cât posibil, arborii existenţi.

- Adesea, mobilierul urban pare o improvizaţie: bănci incomode, stâlpi de iluminat de toate felurile. Nu s-ar impune o gândire unitară?

- Ba da. În accepţiunea mea, mobilierul urban trebuie să fie neutru, astfel încât clădirile să fie puse în evidenţă.

- Cum se implică arhitecţii din OAR Bihor în viaţa comunităţii? Ce planuri aveţi?

- Încercăm să atragem publicul prin evenimente. Înainte de pandemie, organizam seri arhitecturale, prilejuri în care abordăm subiecte diverse, doritorii pot pune întrebări, arhitecţii explică. Vrem să reluăm aceste evenimente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
?!
“Primarul Ilie Bolojan a avut o iniţiativă contestată, de a alinia pe înălţime clădirile din centrul istoric. Cum vi se pare această idee? Dacă există studii profesioniste care au relevat că aşa e bine, nu pot să o contrazic.” Cine vă împiedică să aveți o părere personală?!
Postat 12 Iunie 2020, 21:30 de oradeaveche
care sunt responsabilitatile Ordinul Arhitectilor, respectiv Biroului de Urbanism din primarie?
dna Totorean, este binevenit acest articol. sper ca distinsul domn presedinte sa citeasca cele scrise mai jos. ***blocurile care primesc autorizatie de constructie in Oradea sunt catastrofale, in special cele din Prima (distanta intre blocuri este de 10m, unde s-a mai pomenit asa ceva?!?) - apare o intrebare: cine e chiorul care autorizeaza astfel de asambluri de blocuri sau la cine ajunge mita dlui kopany pt asta? - aici vina este impartita intre primarie, ordinal arhitectilor si urbanisti. ******apoi spatiile care sunt vechi, ineficiente si depasite teehnic, moral, urbanistic trebuie demolate: spitalul de infectioase vizavi de mag Crisul; ditamai fosta cladire a fabricii Avantul idem. spatial detinut de fratii micula de la intersectia 6 martie idem. ca sunt constructii publice ori private, cineva trebuie sa isi assume disciplina arhitecturala in oras! poate suna brutal, dar astfel de situatii sunt reparate in tari ca Austria, Olanda, Franta, Suedia, etc. ********De fapt, Ordinul Arhitectilor cu ce se ocupa? Cat de jos(nic) este nivelul de pregatire al arhitectilor din Oradea cata vreme sunt admise pt constructie niste magaoaie gen noul incubator de afaceri de pe locul fostului spital 5? aia cu ce seamana? cu art-nouveau? cu modernism/futurism European/Asiatic/American sau e in stil pur sovietic 1960? *** Noile cladiri reabilitate sunt pline de praf si turturi de noroi, gaze de esapament, inclusiv bisericile din centru - chiar nimeni nu urmareste buna lor tinuta dupa 2 ani de la termoizolare?? o sa ziceti ca e treaba proprietarilor cum isi intretin blocul… dar rolul dvs care considerati ca este? va simt cumva detasat la momentul in care vi s-a luat acest interviu si nu inteleg dvs din pozitia pe care o ocupati ce autoritate si competente aveti. probabil ca mai sunt si altii care isi pun aceeasi intrebare. ###### dna redactor, va rog sa binevoiti a ne prezenta activitatea biroului de urbanism din Oradea, din cadrul primariei, sper sa nu avem surpriza sa descoperim ca este doar de fatada acolo si ca respecta ordine venite de sus. Ori de cate ori se dezvolta un cartier, urbanistii trebuie sa faca analize si masuratori sa identifice spatii pt noi blocuri, gradinite, scoli, statii de tramvai/autobuz, magazine alimentare, farmacii, inclusive se ocupa de planificare teritoriala si peisagistica. ori la noi par a fi pe nicaieri - ne uitam ce se intampla in centru, spatii goale, in rest farmacii si banci din 10 in 10m. stiti ca exista o norma europeana care prevede ca nu pot exista 2 magazine de orice fel avand acelasi profil pe o distanta mai mica de 200m? asteptam cu interes articolele urmatoare pe aceasta tema.
Postat 12 Iunie 2020, 21:10 de roger
ce se dezbate?
unde se organizeaza serile arhitecturale? unde sunt promovate intalnirile?
Postat 12 Iunie 2020, 19:27 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON