URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 12 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am tot ezitat să vorbesc despre proiectul cu ţepi de deasupra parcării din Centru pentru că, sincer, la fel ca şi colegul meu Lulu Cremeneanu, nu prea pricep proiectul. Nu că nu ştiu citi nişte planşe, dar nu mă dumiresc nicicum cum va să funcţioneze instalaţia aceea. Din start văd o hibă uriaşă din punct de vedere al punerii în operă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
31 Iulie 2020, 10:20

Premii pentru codași: Universitatea din Oradea acordă lunar burse de merit unor studenți mediocri

Premii pentru codași: Universitatea din Oradea acordă lunar burse de merit unor studenți mediocri NEDREPT. Studenţii silitori se simt nedreptăţiţi de faptul că şi colegii mediocri primesc burse. "Mi se pare penibil. Bursele sunt pentru a stimula învăţarea, dar codaşii nu mai trebuie să înveţe pentru că oricum sunt răsplătiţi", spune Alin Cîndea (medalion), preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timpul sesiunii, mulţi studenţi învaţă zi şi noapte, ştiind că la final cele mai bune medii vor fi răsplătite cu burse de merit, care în cazul Universităţii din Oradea sunt de 700 lei pe lună.

La opt facultăţi, însă, sunt premiaţi şi studenţii mediocri. Recordul îl deţine Facultatea de Istorie, unde un tânăr cu 6,43 e bursier. BIHOREANUL vă explică cum au ajuns răsplătite în bani astfel de "performanţe".

Bani de la stat

Studenţii orădeni pot beneficia de mai multe tipuri de burse: sociale, dacă familiile lor au venituri modeste, de merit sau de performanţă, dacă au rezultate academice bune, sportive sau de internship universitar, dacă aleg să devină stagiari în campus.

Cele mai numeroase sunt bursele de merit, în cuantum de 700 lei lunar, bani asiguraţi de Ministerul Educaţiei şi distribuiţi facultăţilor în funcţie de numărul studenţilor. Potrivit regulamentului de acordare a burselor al UO, cei 700 lei pot fi oferiţi oricărui student începând din anul I, iar criteriile le stabileşte fiecare facultate în parte.

De regulă, le oferă studenţilor care au avut cele mai mari note la admitere, în cazul bobocilor, respectiv în sesiunea de examene, pentru cei din anii mai mari. Facultăţile nu au stabilit însă şi o limită inferioară, aşa că la unele specializări, unde studenţii sunt puţini, poate fi premiată şi o medie de 6, dacă este cea mai mare la o anume specializare.

Codaşii bursieri

Pe baza rezultatelor obţinute în primul semestru, Universitatea are în prezent 1.689 bursieri de merit, care primesc în total aproape 1,2 milioane lei. Potrivit explicaţiilor conducerii instituţiei, cerute de BIHOREANUL, 60 de bursieri de la 8 facultăţi iau bani pentru rezultate modeste, sub media 8.

Facultăţile care dau aceste burse sunt cele de Drept; Construcţii, Cadastru şi Arhitectură; Geografie, Turism şi Sport; Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (IRISPSC); Medicină şi Farmacie; Inginerie Energetică şi Management Industrial (IEMI); Inginerie electrică şi Tehnologia Informaţiei (IETI); Inginerie Managerială şi Tehnologică (IMT). Aceasta din urmă a oferit şi cele mai multe burse de acest fel, 20 în total, urmată de IEMI (15 burse) şi Construcţii (10).  

Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău Rectorul Universității, Constantin Bungău(foto), afirmă că vina o poartă facultăţile, care nu stabilesc o limită sub care studenţii să nu poată fi bursieri. "Nu pot impune un prag de 8 sau de 7 pentru întreaga Universitate. La unele facultăţi, cum ar fi cele inginereşti, studenţii primesc mai rar 9 şi 10, dar la cele umaniste numărul studenţilor cu mediile acestea este mai mare. Facultăţile ar trebui să impună o regulă", consideră rectorul.

Reguli diferite

Unele facultăţi chiar au făcut asta. Din 2017, studenţii de la Arte iau bursă de merit doar cu note peste 9, iar la Ştiinţe Economice cu minimum 8,50 în ciclul de licenţă şi 9 la masterat. La IEMI, unde s-a luat bursă de merit cu 7,03, limita este 7,00. "Studenţii noştri au de făcut multe proiecte, notele sunt mai mici, de aceea am stabilit acest prag. Cred că este acceptabil", zice decana Cristina Hora.

prodecanul Paul Dragoş, Facultatea de Istorie și GeografieLa Geografie, Turism şi Sport cea mai mică medie recompensată a fost de 6,96, la specializarea Kinetoterapie. "Din punct de vedere legal, am respectat toate criteriile", spune prodecanul Paul Dragoş (foto), concomitent preşedinte al comisiei care stabileşte bursierii, susţinând că până acum studenţii au avut note mari, aşa că n-a fost nevoie de un prag minim.  

"Performanţa" de la capăt

Cea mai mică medie recompensată cu bursă de merit este 6,43, "performanţa" unui student al Facultăţii de Istorie, la specializarea Studii de Securitate. Alţi doi colegi ai săi, cu 6,83 şi 7,43, primesc şi ei tot câte 700 lei lunar. Tot aici, erau aproape să devină bursieri studenţi cu medii de 4,83 şi 5,03, dar în final comisia a redistribuit banii.

decanul Facultăţii de Istorie, Ioan Horga"Principiul ierarhic s-a respectat. Dacă am oferi bani numai pentru medii de 10 şi 9, unele specializări poate nici nu ar mai primi burse, ceea ce nu e corect", spune decanul Ioan Horga (foto).

Şefii facultăţilor se feresc să recunoască, dar adevărul e că premiază mediocritatea pentru că fondurile vin de la Minister, iar dacă le-ar returna în anul următor, acestea ar fi mai mici. Concesia pe care o fac este însă nocivă, pentru că este răsplătită nu performanţa, ci - iată! - exact opusul ei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
”Management de Sorbonica” [SARS-CoV-2-Ed.]. Ep.: Meritocrație de ...”Sorbonica”
I. ”Rectorul Universității, Constantin Bungău (foto), afirmă că vina o poartă facultățile, care nu stabilesc o limită sub care studentship să nu poată fi bursieri. "Nu pot impune un prag de 8 sau de 7 pentru întreaga Universitate. La unele facultăţi, cum ar fi cele inginereşti, studenţii primesc mai rar 9 şi 10, dar la cele umaniste numărul studenţilor cu mediile acestea este mai mare. Facultăţile ar trebui să impună o regulă", consideră rectorul.” 1. Pe vremea când donii Bungău, şi Horga erau studenţi, de ce s-au putut acorda burse în mod unitar, pe toată ţara (integrală I şi II, parţială I şi II ş.a.). Pe motiv de ...”Epocă de aur”, sau pe motiv de management educațional mai bun, care aprecia mai bine munca de învățare a studentului? 2. A arunca "pisica" in ograda subordonatului, miroase a ...Elena Ceausescu! 3. Unul dintre aspectele relevante ale calității învățământului superior în ”Sorbonicile” (particulare şi de stat) din România în constituie şi prezenta studentului la cursuri, laboratoare, seminarii ş.a. O întrebare decentă: Câţi studenţi, forma: cu frecvență, sunt angajați cu norrnă întreagă în unități economice, ca cele din Parcurile industriale orădene şi lucrează efectiv 8 ore? II. Somn ușor brave organizații studențești! 2. Somn ușor MEC, ARACIS, CEMU .... Somnul rațiunii naște şi ”geniali” model ...Elena Ceauşescu. Care ajung la catedră, respectiv să ne conducă. PS 1. ”Doar adevărul ne poare vindeca!” - Oana Zamfir. Şi de aceste ”clone” ale tov. Elena Ceaușescu. Din societatea românească, în general. Şi tov. Petrov şi poreclitul ”Sică mandolină”, ca și repetenții Crin și Liviu știu de ce! 2. Scuze ”Bihorel”, dacă iar se va ”bloca” contorul!
Postat 31 Iulie 2020, 17:01 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1033 RON
  • 1 EUR = 4.8347 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON