URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2020, 10:20

Premii pentru codași: Universitatea din Oradea acordă lunar burse de merit unor studenți mediocri

Premii pentru codași: Universitatea din Oradea acordă lunar burse de merit unor studenți mediocri NEDREPT. Studenţii silitori se simt nedreptăţiţi de faptul că şi colegii mediocri primesc burse. "Mi se pare penibil. Bursele sunt pentru a stimula învăţarea, dar codaşii nu mai trebuie să înveţe pentru că oricum sunt răsplătiţi", spune Alin Cîndea (medalion), preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timpul sesiunii, mulţi studenţi învaţă zi şi noapte, ştiind că la final cele mai bune medii vor fi răsplătite cu burse de merit, care în cazul Universităţii din Oradea sunt de 700 lei pe lună.

La opt facultăţi, însă, sunt premiaţi şi studenţii mediocri. Recordul îl deţine Facultatea de Istorie, unde un tânăr cu 6,43 e bursier. BIHOREANUL vă explică cum au ajuns răsplătite în bani astfel de "performanţe".

Bani de la stat

Studenţii orădeni pot beneficia de mai multe tipuri de burse: sociale, dacă familiile lor au venituri modeste, de merit sau de performanţă, dacă au rezultate academice bune, sportive sau de internship universitar, dacă aleg să devină stagiari în campus.

Cele mai numeroase sunt bursele de merit, în cuantum de 700 lei lunar, bani asiguraţi de Ministerul Educaţiei şi distribuiţi facultăţilor în funcţie de numărul studenţilor. Potrivit regulamentului de acordare a burselor al UO, cei 700 lei pot fi oferiţi oricărui student începând din anul I, iar criteriile le stabileşte fiecare facultate în parte.

De regulă, le oferă studenţilor care au avut cele mai mari note la admitere, în cazul bobocilor, respectiv în sesiunea de examene, pentru cei din anii mai mari. Facultăţile nu au stabilit însă şi o limită inferioară, aşa că la unele specializări, unde studenţii sunt puţini, poate fi premiată şi o medie de 6, dacă este cea mai mare la o anume specializare.

Codaşii bursieri

Pe baza rezultatelor obţinute în primul semestru, Universitatea are în prezent 1.689 bursieri de merit, care primesc în total aproape 1,2 milioane lei. Potrivit explicaţiilor conducerii instituţiei, cerute de BIHOREANUL, 60 de bursieri de la 8 facultăţi iau bani pentru rezultate modeste, sub media 8.

Facultăţile care dau aceste burse sunt cele de Drept; Construcţii, Cadastru şi Arhitectură; Geografie, Turism şi Sport; Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (IRISPSC); Medicină şi Farmacie; Inginerie Energetică şi Management Industrial (IEMI); Inginerie electrică şi Tehnologia Informaţiei (IETI); Inginerie Managerială şi Tehnologică (IMT). Aceasta din urmă a oferit şi cele mai multe burse de acest fel, 20 în total, urmată de IEMI (15 burse) şi Construcţii (10).  

Rectorul Universității din Oradea, Constantin Bungău Rectorul Universității, Constantin Bungău(foto), afirmă că vina o poartă facultăţile, care nu stabilesc o limită sub care studenţii să nu poată fi bursieri. "Nu pot impune un prag de 8 sau de 7 pentru întreaga Universitate. La unele facultăţi, cum ar fi cele inginereşti, studenţii primesc mai rar 9 şi 10, dar la cele umaniste numărul studenţilor cu mediile acestea este mai mare. Facultăţile ar trebui să impună o regulă", consideră rectorul.

Reguli diferite

Unele facultăţi chiar au făcut asta. Din 2017, studenţii de la Arte iau bursă de merit doar cu note peste 9, iar la Ştiinţe Economice cu minimum 8,50 în ciclul de licenţă şi 9 la masterat. La IEMI, unde s-a luat bursă de merit cu 7,03, limita este 7,00. "Studenţii noştri au de făcut multe proiecte, notele sunt mai mici, de aceea am stabilit acest prag. Cred că este acceptabil", zice decana Cristina Hora.

prodecanul Paul Dragoş, Facultatea de Istorie și GeografieLa Geografie, Turism şi Sport cea mai mică medie recompensată a fost de 6,96, la specializarea Kinetoterapie. "Din punct de vedere legal, am respectat toate criteriile", spune prodecanul Paul Dragoş (foto), concomitent preşedinte al comisiei care stabileşte bursierii, susţinând că până acum studenţii au avut note mari, aşa că n-a fost nevoie de un prag minim.  

"Performanţa" de la capăt

Cea mai mică medie recompensată cu bursă de merit este 6,43, "performanţa" unui student al Facultăţii de Istorie, la specializarea Studii de Securitate. Alţi doi colegi ai săi, cu 6,83 şi 7,43, primesc şi ei tot câte 700 lei lunar. Tot aici, erau aproape să devină bursieri studenţi cu medii de 4,83 şi 5,03, dar în final comisia a redistribuit banii.

decanul Facultăţii de Istorie, Ioan Horga"Principiul ierarhic s-a respectat. Dacă am oferi bani numai pentru medii de 10 şi 9, unele specializări poate nici nu ar mai primi burse, ceea ce nu e corect", spune decanul Ioan Horga (foto).

Şefii facultăţilor se feresc să recunoască, dar adevărul e că premiază mediocritatea pentru că fondurile vin de la Minister, iar dacă le-ar returna în anul următor, acestea ar fi mai mici. Concesia pe care o fac este însă nocivă, pentru că este răsplătită nu performanţa, ci - iată! - exact opusul ei...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
”Management de Sorbonica” [SARS-CoV-2-Ed.]. Ep.: Meritocrație de ...”Sorbonica”
I. ”Rectorul Universității, Constantin Bungău (foto), afirmă că vina o poartă facultățile, care nu stabilesc o limită sub care studentship să nu poată fi bursieri. "Nu pot impune un prag de 8 sau de 7 pentru întreaga Universitate. La unele facultăţi, cum ar fi cele inginereşti, studenţii primesc mai rar 9 şi 10, dar la cele umaniste numărul studenţilor cu mediile acestea este mai mare. Facultăţile ar trebui să impună o regulă", consideră rectorul.” 1. Pe vremea când donii Bungău, şi Horga erau studenţi, de ce s-au putut acorda burse în mod unitar, pe toată ţara (integrală I şi II, parţială I şi II ş.a.). Pe motiv de ...”Epocă de aur”, sau pe motiv de management educațional mai bun, care aprecia mai bine munca de învățare a studentului? 2. A arunca "pisica" in ograda subordonatului, miroase a ...Elena Ceausescu! 3. Unul dintre aspectele relevante ale calității învățământului superior în ”Sorbonicile” (particulare şi de stat) din România în constituie şi prezenta studentului la cursuri, laboratoare, seminarii ş.a. O întrebare decentă: Câţi studenţi, forma: cu frecvență, sunt angajați cu norrnă întreagă în unități economice, ca cele din Parcurile industriale orădene şi lucrează efectiv 8 ore? II. Somn ușor brave organizații studențești! 2. Somn ușor MEC, ARACIS, CEMU .... Somnul rațiunii naște şi ”geniali” model ...Elena Ceauşescu. Care ajung la catedră, respectiv să ne conducă. PS 1. ”Doar adevărul ne poare vindeca!” - Oana Zamfir. Şi de aceste ”clone” ale tov. Elena Ceaușescu. Din societatea românească, în general. Şi tov. Petrov şi poreclitul ”Sică mandolină”, ca și repetenții Crin și Liviu știu de ce! 2. Scuze ”Bihorel”, dacă iar se va ”bloca” contorul!
Postat 31 Iulie 2020, 17:01 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON